Съвети от педиатъра


Превенция от задавяне.

Превенция от задавяне.

Какво е нужно да знаете за задушаването и задавянето?

Според центровете за контрол и превенция на заболяванията, задушаванията са най-високи при бебета под една-годишна възраст. По-голямата част от задавянията на децата са причинени от храната и начина по който те биват хранени. Има три основни стъпки при безопасното отглеждане на децата без задавяне:

- Дръжте под око децата си, когато ядат и си играят.
- Дръжте опасни играчки, храни и предмети на места, недостъпни за детето.
- Научете как да се осигури ранно лечение (първа помощ) за деца, които се задушават в следствие на задавяне.

Как мога да храня бебето си безопасно?

- Вашето бебе трябва да седне по време на хранене, както и да се контролира по всяко време.
- Учете децата от ранна възраст, че трябва да се дъвче добре всяка една хапка от храната.
- Не припирайте вашето дете когато се храни - осигурете му достатъчно време за хранене.
- Сложете малко количество храна на подноса когато поднасяте храната на детето си.
- Избягвайте фъстъченото масло - консумацията му има по-голям риск от алергия в по-ранна възраст.
- Избягвайте кръгли, твърди храни и парчета (хот-дог, ядки, месо, парченца сирене, пълнозърнести храни, грозде, лепкава (дъвчащи) бонбони, пуканки, сурови моркови, сурови плодове или парченца зеленчуци).
- Хот-дозите и бургерите не са здравословни или безопасни за бебетата.
- Избягвайте жилави храни като зелен фасул и целина.
- Избягвайте продукти като бял хляб - те могат да образуват пастообразни гранули в устата на бебето, а не са и здравословни.
- Предлагайте само няколко парчета храна на детето си (не препълвайте чинията).
- Нарежете месото и останалата храна на ситни парченца.

Как мога да храня децата си безопасно и какво мога да направя, ако те започнат да се задушиват, в следствие на задавяне?
Децата на възраст под 5 години могат да се задавят с храна и дребни предмети. Вярвате или не, много от съветите за превенция от задавяне за бебетата, все още важи и за деца от 4 до 7 години!

Американската академия по педиатрия казва, че следните храни са с най-висок риск (деца под 4 годишна възраст не трябва да ги ядат):
- хот-дог или наденица;
- дъвчащи и лепкава бонбони;
- фъстъци, ядки и семена;
- цели зърна от грозде;
- парчета месо или сирене;
- парчета от фъстъчено масло;
- пуканки;
- парчета от сурови плодове или зеленчуци (като моркови или ябълки);
- дъвка;

Какви са рисковете от нехранителни задавяния?

- Латексови балони: Вярвате или не, балоните причиняват повече смъртни случаи в детството, отколкото всяка друга играчка. Всяко вещество, което може да попадне в дихателната тръба или в дихателните пътища на детето (като балоните) е по-опасно, отколкото опасността от задавяне с твърд предмет. Деца на възраст от 3 до 8 години все още са изложени на риск от задавяне с балони.
- Малки, хлабави или счупени играчки и части. Една малка играчка или част може лесно да попадне в ушите, носа или гърлото на детето. Децата могат да бъдат сериозно наранени или убити от вдишване, поглъщане на обекти или задушаване.
- Други опасни стоки: кръгли, овални, цилиндрични или кълбовидни играчки, части на играчки или други предмети. Това са най-рисковите предмети, особено когато те са с размерите на трахеята на детето. Някои примери за това са монети, гумени топки, капачки на химикалки или маркери, малки бутони или часовникови батерии.

Как мога да обезопася къщата си, за да предотвратя задушаване и задавяне?

Много е важно да не позволявате на малкото си дете да играе с играчки, изградени от малки части, като строители и конструктори. Винаги се съобразявайте с възрастовото ограничение на опаковката на играчките. Не забравяйте да проверите под мебелите и между възглавничките за останали части от играчки. Ако имате по-големи деца, се уверете, че най-малкото ви дете не може да стигне до играчките с дребни части. Когато очакваме ново бебе в семейството, трябва да започнем обучението на по-голямото си дете да прибира опасните играчки и да не ги дава на новороденото бебе. Наблюдавайте децата, когато те играят. Уверете се, че по-големите деца не дават опасни играчки или предмети на по-малките ви деца.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.