Съвети от педиатъра


Баскетболът - част от живота на детето

Баскетболът - част от живота на детето

 

Ако вашето дете е запалено по баскетбола, имайте предвид, че това не е просто спорт, а начин на живот. Той може да бъде забавен, образователен, да развива физическото състояние на децата и да спомага за развиването на добрата работа в екип. Безопасността по време на игра е от основно значение и е важно децата и вие да знаете предпазните мерки, които трябва да вземете при игра на закрито и открито.


Повечето травми, които се образуват в следствие на баскетболна игра са свързани с усуквания, растежения или счупвания. В повечето случаи, при наличие на минимална предпазливост не може да се стигне до сериозни последици. Изкълчените глезени са най-честите наранявания в баскетбола, както и набитите или счупени пръсти на ръцете или натъртвания. Когато децата играят на открито, натъртванията и ожулванията са значително повече, тъй като всяко падане представлява допир с асфалтовата повърхност. Трудно е да се определи дали играта на закрито или открито е по-безопасна за децата. Не трябва да се подценява и факта, че при игра в зала, децата могат опитвайки се да овладеят някоя топка да се препънат в пейки или да се ударят в стена или колона.

Ако детето ви е решило да играе баскетбол е добре да му купите специфични, баскетболни маратонки. Те са по-високи и обхващат глезена и в голяма степен минимизират рисковете от котузии. Научете детето, че докато играе, обувките му задължително трябва да са здраво завързани и в обувките трябва задължително да са му точни по размер. Някои детски баскетболни лиги изискват използването на предпазители за уста. Но дори това условие да не е задължително, можете да помислите по въпроса. Тези предпазители минимизират риска от счупване на зъби при сблъсък с опонентен играч. Ако вашата дъщеря е започнала да играе, е добре да и купите спортни сутиени. Те са по-стегнати и за самото дете ще е много по-комфортно при бягане и отскачане. Ако детето ви носи очила или контактни лещи е добре да помислите за пластмасови предпазни очила, които са нечупливи. Помислете за ластици, които се увиват около китките, колената или глезените, особено ако детето има предходни травми.

 

Ако децата играят навън, нека винаги се уверят че по терена няма счупени стъкла или чакъл. Това би могло да нанесе сериозни наранявания на дете, което падне. Играта по тъмно е особено привлекателна и по-приятно особено през лятото. Уверете се, че децата играят на обезопасено от коли и добре осветено място. Тъмнината не бива да е предпоставка за сблъсъци или да създава предпоставка децата да се ударят тъй като не виждат летящата топка.

 

Както при повечето спортове, баскетбола изисква бягане, скачане и други атлетични движения. Целогодишната игра ще подобри общото физическо състояние на децата, ще ги направи по-издръжливи и по-малко податливи към затлъстяване.

Обяснявайте и карайте децата си задължително да загряват преди да започнат да играят. Това не означава просто да изстрелят няколко топки към обръча. Всеки отделен мускул като се започне от глезените и краката, мине се през кръста и ръцете и се стигне до врата и прешлените трябва да се задвижи преди игра..

След като топката е вече в игра, динамиката в спорта е много голяма, затова познаването на движението на всеки отделен играч на полето, ще помогне на децата да избегнат сблъсъци и удари, затова не пропускайте теоретичната подготовка. Много от травмите биха могли да бъдат избегнати, ако децата играят по същинските правила на играта. Децата трябва да бъдат добре хидратирани докато играят. Ако детето ви усеща някакви неразположения или болки в мускул или част от тялото е по-добре да спре да играе за да се избегнат травми. Не на последно място, децата трябва да си изградят навика да следят топката постоянно, без значение че тя не е в ръцете им и ако не очакват да им бъде подаден пас.  Може да звучи лековато, но голяма част от травмите в областта на главата са в следствие от летящи топки, които играчите не са видели, а трябва да се има предвид, че баскетболните топки са големи, твърди и тежки.

 

Насърчавайте детето да споделя с вас или с треньора си ако нещо го боли или притеснява по време на игра или тренировка. Категорично забранете на детето си да дъвче дъвка докато спортува, защото това може да доведе до последици от сериозен характер. Научете детето си, че проявата на агресия по време на игра е строго забранена. Ако детето е избухливо и налита на бой, със сигурност ще бъде изхвърлено от всички отбори.

 

И не на последно място, след като вземете всички мерки по безопасност, следва да създадете условие и среда на детето си преди всичко да се забавлява чрез играта и да се наслаждава на физическата активност. Само по този начин, играта ще се превърне в средство за отмора за детето и ще му гарантира множество приятни часове със съотборниците му.

 

Източник:
Гейвин, М.;

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.