Съвети от педиатъра


Комуникация с деца от 1 до 2 годишна възраст

Комуникация с деца от 1 до 2 годишна възраст

В тази възраст ще установите, че децата се развиват много бързо и ще усетите първите признаци за успешна комуникация с вашето дете. Особено доближавайки се до втората годинка, децата вече разбират кога се говори за тях и на тях. Успяват да изразят мисли или чувства използвайки прости думички и жестове. Повечето деца казват първите си думички около първия си рожден ден. Ако детето е проходило по-рано, е възможно проговарянето да се забави във времето. Това е често срещано явление и не следва да се тревожите ако все още не сте чули първи смислени думички. В тази възраст децата могат да се опитват да изричат заучени фрази от любими детски филмчета, приказки или песнички, но е възможно самите изрази да са на все още бебешки език и да не ги разбирате. Ще забележите, че мърморейки си и смотолявайки звуци подобни на думи, детето ще се опитва да използва и силата на интонацията за да придаде смисъл на изказа си. Развитието на речта в тази ранна възраст е много прогресивно, така че скоро детето ще разпознава определени предмети и хора, ще може да казва името и годините си. Около втората си годинка, повечето деца имат речников запас от около 50 думи и правят опити да свържат няколко думи в изречение. Ако детето вече е казало първите си думички, това е сигурен знак, че то разбира какво му говорите. Нормално е в този период детето да може да разбира определени команди като "Търкулни топката към мама", което е знак че детето разпознава заобикалящите го предмети и членовете на семейството.

Как да насърчите езиковото развитие.

Вашето дете разбира и попива всичко, което казвате. За да стимулирате развитието на речта не използвайте думи, характерни за бебешкия език на детето. Използвайте лесни и кратки изречения, назовавайте предметите точно и ясно и говорете бавно, по възможност без много жаргонни изрази. Децата може да си служат все още с жестове за да посочат някой на снимка или да покажат какво искат за ядене. За да помогнете на детето, не преставайте да говорите през цялото време. Ако попитате детето какво иска е възможно то да посочи просто към хладилника. Отваряйки го, гоорете за нещата за пиене в него, като напиример: "Мляко ли ти се пие? Това ли е млякото, което искаш? Добре, ще ти налея мляко?" и т.н. След като няколко дни сте давали мляко на детето, говорейки за дова можете да опитате да дадете на детето време за реакция и отговор, изчакайте го няколко секунди и вижте дали то няма да изрече само думата "мляко" в опит да ви обявни какво точно иска от вас. Лесно можете да разиграете подобно положение и с частите на тялото. Докосвайте примерно ръчичката на детето и питайте и отговаряйте вмесно него, движейки ръката на детето. Задавайте въпроси като "Къде ти е ръката? Кое е ръката ти? Виждаш ли си ръката?" и отговаряйте "Ето я ръката ти! Виждам ръчичката!" ... като през това време я движете за да използвате и нервната система на детето. Същото можете да правите с крачето, нослето, ушите и т.н.

Между 15 и 18 месечна възраст, повечето деца успяват да изрекат няколко определени и най-често използвани думички и успяват да посочат познати хора, както и някои части на тялото си. Около две годишна възраст, вече боравят с речник от около 50 думи и успяват да сглобят прости изречения събирайки няколко думи заедно.

Не се колебайте все пак да се обърнете към вашия лекар ако забележите някакви несъответствия в развитието на детето. Преди всичко помнете, че за малкото човече е от изключителна важност то да вижда и чува вас, без значение че все още не може адекватно да Ви отговори. Говорете и му разказвайте като приказка всичко което правите, като миете чинии, като пускате пералня, обяснявайте и последиците от вашите действия, като например че след това дрешките на детето ще са чисти и ще миришат приятно.


Източник:
Гейвин, М.;
<www.kidshealth.org>

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.