Съвети от педиатъра


Общуване с деца от 2 до 3 годишна възраст.

Общуване с деца от 2 до 3 годишна възраст.

Колкото по-интерактивни са разговорите с децата ви, толкова по-лесно те ще се учат. Четенето на книги, пеенето, игрите и говора помагат на децата да придобият по-голям речников запас от думи и да боравят с тях по-свободно и правилно. Ще ви предложим няколко възможности, чрез които да подобрите и развиете комуникационните умения на вашите деца.

Говорете с децата от 2 до 3 годишна възраст за това какво са правили през деня, независимо дали вие сте били до тях или не. Коментирайте възможностите в бъдеще време, на пример какво детето иска да направи през утрешния ден, какво му се яде, къде му се ходи и с кого му се играе. Най-вероятно преди лягане често препрочитате любимите на детето приказки. След като знаете, че няколко пъти сте прочели една и съща книжка на детето, поощрете го гледайки картинките, то да пресъздаде текста, тоест да направи преразказ със свои думички, но и с ваша помощ. Децата на тази възраст знаят 200 или повече думи, съумяват да съставят изречения комбинирайки 3 или 4 думи в израз. Със сигурност децата добре разбират за какво говорите, както ще забележите, че и самит те вече се изразяват доста по-ясно и точно. За три годишните деца е прието да се смята, че трябва лесно да разбирате около 75 % от думите и изреченията, които децата изричат. Поощрявайте детето ви да ви разказва истории, независимо колко фантасмагорични са те. Съгласявайте се с идеята на детето и разпитвайте за подробности, така детето ще се научи да мисли за детайлите, а не само за повърхностните и очевидните елементи.

Ако в процеса на разговор забележите, че детето има някакъв проблем със слуха, като например да ви кара да повтаряте често въпросите си, или да ви чува по-доре когато сте от лявата му страна, отколкото, когато сте от дясно е добре да помислите за посещение на лекар. Обърнете се към консултиращия ви лекар и ако забележите че детето не изговаря правилно определени звуци, като по правилно най-трудни са "р", "ш" и други. Комуникационните проблеми, които могат да бъдат идентифицирани във възрастта от 2 до 3 години, са свързани със слухои затруднения, проблеми със следенето на посоките, лош речников запас, неясна реч или заекване.

Заекването и артикулационните проблеми са често срещани в тази възраст и повечето деца ги превъзмогват от самосебе си. Ако забележите обаче подобен проблем, се консултирайте с лекаря си.
Той ще ви помогне да определите дали вашето дете се нуждае от посечение примерно на логопед.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.