Съвети от педиатъра


Недохранване и хранителен дефицит

Недохранване и хранителен дефицит

Повечето родители си задават въпроса, дали чрез храната, която набавят на детето си, то получава необходимите за развитието си хранителни вещества. В повечето случаи нямате причина за притеснение, освен ако лекарят ви, не ви е казал, че забелязва забавяне или аномалии в развитието на детето ви. Чрез храната децата успяват да си набавят необходимите калории, които да отговорят на техните хранителни нужди, въпреки това вие трябва да знаете какви са причините и предпоставките предизвикващи глад и недохранване.

Всеки човек в един момент от деня изпитва глад. Това е начинът нашия организъм да ни съобщи, че има нужда от допълнителна енергия и хранителни вещества. След като човек приеме някаква храна, това чувство отминава, до следващия цикъл на изпитване на глад и потребност от храна. 

Недохранването не е еквивалентно на глада, но със сигурност вървят ръка за ръка. При хората, които са хронично недохранени се забелязва липса на вещества, които са потребни за здравето и развитието на човека. Хората с недохранване могат да страдат от това за по-кратък или по-дълъг период от време, като самата форма на недохранване може да е по-тежка или по-лека. Хората и най-вече децата страдащи от недохранване обикновено по-често се разболяват, тъй като имунната им система е по-слаба. Хроничният глад и недохранване може да причини значителни здравословни проблеми. Опасността от недохранване възниква когато родителите се опитват да ограничават приема на храна на децата си за да изглеждат те добре или за да свалят килограми. Естествено борбата с наднорменото тегло също е важна, но е добре да не прекалявате в желанието си детето ви да изглежда
слабо. Лесно можете да разберете дали детето ви страда от недохранване, тъй като то ще е с по-ниско тегло от връстниците си. Ако детето страда от недохранване ще се забележат и аномалии
в растежа му.

Причини за възникване на глада и недохранването.
Хората, които не получават достатъчно храна, често изпитват глад и в дългосрочен план това може да доведе до недохранване. В някои случаи обаче недохранването може да възникне по причини,
които нямат нищо общо с глада. Дори хора, които приемат достатъчно храна могат да страдат от недохранване, ако те не ядат храни, които не осигуряват правилните хранителни вещества,
витамини и минерали.

Едно от заболяванията, които предизвикват недохранване е муковисцидоза. Децата страдащи от това заболяване имат проблеми с усвояването на хранителни вещества, тъй като заболяването засяга панкреаса, който обикновено произвежда ензими, необходими за храносмилането. Когато детето не получава необходимото количество хранителни вещества, то започва да страда от хранителен дефицит, което представлява форма на недохранване. Най-често хората страдат от недостиг на желязо, което би могло да доведе до анемия. Особено важни са и витамин А и цинкът,  като дефицитът на тези вещества най-чесно е причинен от спазване на хранителни диети.

Кой е изложен на риск от недохранване ?
Навсякъде по света хората които живеят в бедно или в бедни райони са най-застрашените групи. В бедните страни, в страните, в които се води война или където има природни бедствия като суша или наводнения можем да станем свидетели на епидемия от недохрнване. В по-развитите страни вече е прието към храната да се приемат и някакви добавки като желязо, фолиева киселина и други, които да спомогнат за правилното функциониране на организма. Недохранването засяга хора от всяка възраст, въпреки че бебетата, децата и юношите могат да страдат по-често, защото много хранителни вещества са от съществено значение за нормалния им растеж и развитие. Възрастните хора също могат да развият недохранване поради стареене, заболяване и други фактори, които могат да доведат до липса на апетит. Децата и тийнейджърите, които имат по-специален режим на хранене, като например вегетарианците, трябва да получават разнообразно и блансирано меню, за да компенсират липсата на определени вещества в организма. Ако детето ви отказва да яде место, задължително трябва да му давате други продукти или витамини, в които има витамин Б12.

Симптомите и последиците от недохранването.
Недохранването вреди както на тялото, така и на ума. Признаците и симптомите на недохранване зависят от хранителни дефицити, които човекът има. Възможно е да се наблюдава:
- умора;
- виене на свят;
- отслабена имунна система;
- суха и лющеща се кожа;
- подути и кървящи венци;
- развакени зъби;
- проблеми с вниманието и съсредоточаването;
- поднормено тегло;
- слаб растеж;
- мускулна слабост;
- подут стомах;
- остеопороза или чупливи кости;
- проблеми в ученето;

Дефицитът на витамин А, които се причинява в следствие от недохранването е главната причина за слепота в развиващия се свят. Деца с тежка форма на дефицит на витамин А страдат и от по-голям риск да се разболеят или да умрат от инфекции като диария или морбили. Дефицитът на йод може да доведе до умствена изостаналост и забавено развитие. Недостигът на желязо в ранна детска възраст може да забави развитието и да направи децата по-малко активни. Тийнейджърите, които са недохранени често имат проблеми в училище, тъй като физически те не успяват да догонват връстниците си в ученето и спорта.

Лечение на недохранени деца.
За щастие много от вредните последици от недохрандването могат да бъдат излекувани, особено ако детето е страдало от недохранване за кратък период от време. Ако смятате, че детето ви не получава необходимите хранителни вещества, говорете с вашия лекар, който може да извърши физически преглед за да установи дали има явни признаци от недохранване. За да се установят първите признаци може да се измери ръстта на детето, теглото му и индексът му на телесна маса. Проследете от какви съпътстващи заболявания страда детето и колко често боледува. Възможно е да се назначат и кръвни изследвания, които най-точно могат да покажат дали детето страда от дефицит на определени вещества. Най-добрият начин да гарантирате, че детето ви се храни добре и се развива нормално е да му давате разнообразна и здравословна храна. Друг важен елемент е да ограничите до минимум бързите закуски и junk храната като чипсове и снаксове, тъй като те дават калории на детето, но не и вещества, необходими за развитието му.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.