Съвети от педиатъра


Спешна медицинска помощ за деца

Спешна медицинска помощ за деца

Дори здравите деца понякога се нараняват или разболяват. В повечето случаи, вие лесно ще разпознаете сложността и ще можете да прецените дали детето ви има нужда от домашно лечение,
от посещение на медицински кабинет или от спешна медицинска помощ. Други случаи обаче не са толкова лесни за диагностициране. Различните проблеми изискват различни нива на грижа.
Когато детето ви се нуждае от някакъв вид медицинска помощ, вие имате много възможности :


- Да се погрижите за детето си у дома;
- Да го заведете в лекарски кабинет;
- Да повикате спешна медицинска помощ;

Ако не сте сигурни за нивото на медицинска помощ, от което се нуждае детето ви, по-добре се обадете на личния си лекар и опишете симптомите или начина на нараняване. Лекарят ви ще може да ви консултира относно най-доброто решение, което следва да предприемете. Ако детето ви има нужда от лекар през нощта или през празнични дни, най-добре посетете спешен кабинет или дежурен лекар. В дежурните кабинети могат да се погрижат за малчугана ви ако има нужда от превръзки, шев, рентген и друга помощ. Ако детето има по-сериозни наранявания, голямо кръвотечение, травми в областта на главата или припадъци, отидете в спешния център на най-близката до вас болница, ако разбира се състоянието на детето позволява това. В най-критичните случаи следва да се обадите на тел. 112 и да повикате линейка. Това се изисква ако състоянието на детето изисква лекарска намеса и в процеса на предвижване на детето към болницата. Подобни са случаите ако детето е участвало в автомобилна катастрофа, ако има наранявания на главата или шията, ако е изпило голямо количество лекарства, ако не може да се събуди, ако има проблеми с дишането и посинява и други. 

В случаите, в които сте на ясно, че детето не се нуждае от спешна медицинска помощ, можете спокойно да поговорите с лекаря ви, да се погрижите в домашни условия за проблемите или да заведете
детето до най-близкия дежурен кабинет.

Кога трябва да отидете в спешен болничен кабинет:
- Ако детето ви има затруднено дишане или задух;
- Ако детето ви е имало промяна в психичното състояние, като на пример изведнъж да стане необичайно сънливо или ако е трудно да го събудите;
- Ако детето ви е дезориентирано или объркано;
- Ако детето има отрязана част от кожата и не успявате да овладеете кръвотечението;
- Ако детето има схванат врат в комбинация с треска;
- Ако детето има сърцебиене, което не успявате да осладеете;
- Ако дететп ви по случайност е погълнало голямо количество отровно вещество или лекарства;
- Ако детето е получило сериозна травма на главата.

Примери за ситуации, които изглеждат тревожни, но детето не се нуждае от спешна медицинска помощ. Ако детето има някои от тези симптоми можете да се обадите на лекаря си, или да посетите най-близкия дежурен медицински кабинет.

- Детето има висока температура;
- Детето има болка в ушите;
- Детето има болка в корема;
- Детето има главоболие;
- Детето има обрив;
- Чувате леко хриптене при дишане на детето;
- Детето има упорита кашлица.

Възможно е травмата или заболяването да не са животозастрашаващи, но все пак детето да има нужда от лекарска помощ. В тези случаи е най-добре да посетите близкия дежурен кабинет. В подобни спешни центрове или кабинети обикновено можете да отидете без да имате предварително запазен час. В кои случаи можете да заведете детето си в подобен кабинет:

- При леки наранявания;
- При повръщане или диария;
- При болка в ушите;
- При възпалено гърло;
- При инфектирани ухапвания;
- При леки алергични реакции;
- При подозрения за навяхване или счупена кост;
- При леко ухапване от животни.

Добре е да се подготвите и да проучите къде са спешните кабинети в близост до дома ви. Можете да попитате и личния си лекар за препоръка, в кои центрове работят квалифицирани и сертифицирани лекари и в кои се обслужват пациенти с и без здравни осигурновки. Преди да се е случило нещо неприятно, поговорете с личния си лекар за да знаете каква е политиката на работа извън работно време. Ако сте добре подготвени, ще имате по-малко причини за притеснения или тревоги при спешни ситуации.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.