Съвети от педиатъра


Деца с алергия към яйца

Деца с алергия към яйца

Яйцата съдържат редица полезни съставки. Когато обаче детето има алергии, тялото въприема тези съставки като вредни и застрашаващи го и съответно реагира към тях. Всеки път когато детето приема храна, в състава на която са включени и яйца, тялото възприема протеините като вредни нашественици. За да се предпази от вредителите, имунната система реагира чрез създаване на специфични антитела, които имат за цел да се преборят с конкретните вещества. Антителата предизвикват освобождаване на химикали в тялото, единия от които е хистамин. Освобождаването на тези вещества е възможно да повлияе на дихателната система, стомашно-чревния тракт, кожата и сърдечно съдовата система и може да причини хрипове, гадене, главоболие, болки в корема, сърбеж и уртикария.

Повечето хора,  които са алергични реагират по-силно на протеините в белтъка, но не е невъзможно детето да има алергия и, или към протеините в жълтъка. Алергията към яйца обикновено е появява за първи път, когато децата са много малки и повечето деца го надрастват на около пет годишна възраст.

Алергията към яйца е като повечето хранителни алергии. Обикновено симптомите се проявяват в рамките на минути, или до час след хранене. Повечето реакции продължават по-малко от един ден. Могат да се наблюдават червени петна по кожата приличащи на обрив, подувания около устата, проблеми със стомашно-чревния тракт под формата на спазми, диария или повръщане, хрема, сърбеж, сълзене на очите, кихане, кашлица или затруднено дишане.

Повечето деца с алергия към яйца могат да проявят някои от реакциите описани по-горе, но някои от тях могат да имат много силна реакция, наречена анафилаксия. Тази тежка алергична реакция причинява подуване на устата, гърлото и дихателните пътища водещи до белите дробове, което води до затруднено дишане. В допълнение  е възможно опасно спадане на кръвното налягане, което може да доведе до замайване, безсъзнание, или дори до шок.

Диагностициране на алергията
Ако вашият лекар подозира, че детето ви има алергия към яйца, то той вероятно ще ви насочи към алерголог за по-нататъшно тестване. Специалистът по алергия ще поиска информация като на пример колко често детето ви проявява алергични симптоми, времето след ядене, след което се забелязват реакциите, както и дали други членове на семейството имат алергии или заболявания като астма. Добре е да проследите тези процеси, за да можете да дадете точна и конкретна информация на лекаря.

Специалистът по алергия може да се извърши тест върху кожата на детето. Този тест се състои в поставяне на течни екстракти от яйчен протеин  като се очаква да се види дали ще се забележи реакция като почервеняване или подуване на съответния участък на тялото. Ако такава реакция има, то вашето дете ще трябва да спре приемането на храни, които съдържат яйца. Преди реализиране на теста детето не трябва да приема  определени други лекарства, включително и такива за простуда, така че се консултирайте предватително с лакаря, който ще проведе теста.  За по-конкретни резултати, може да се направи и кръвен тест, който ще се изследва в лаборатория.

Лечение
Със сигурност детето не трябва да приема храни, в състава на които има яйца. Замислите ли се, ще се убедите, че това означава да се  ограничи почти всякаква храна. Най-добре е да се консултирате с диетолог, който ще изготви меню за хранене на детето, така че спирайки приема на определени храни, детето все пак да продължи да получава необходимите за него и развитието му полезни вещества. Ако детето има тежки реакции към храната, сис сигурност детето винаги трябва да носи доза епинефрин, която би могла да спаси живота му, в случай че  по погрешка детето приеме продукт в състава на който има яйца. След използването на медикамента е препоръчително да посетите кабинет за спешна помощ или да извикате бърза помощ тъй като детето може да се нуждае от допълнителни медицински грижи. Антихистаминът пък може да  облекчи алергините реакции при някои деца. За употребата му обаче със сигурност трябва да се консултирате с лекаря си. Антихистаминът се използва като допълнение към епинефрина, а не като заместител.

Трябва и вие и детето да си изградите навик, че етикетите на всяка една храна следва да бъдат прочетени внимателно. За да сте сигурни, че в храната няма яйца, трябва да сте нащрек за всякакви съставки, които могат да бъдат и производни от яйцата. Това означава, че ще трябва постоянно да задавате въпроси в ресторантите, в заведенията, когато сте на гости при приятели и със сигурност ще странете специалист в етикетите на храните.

Ако трябва да сготвите нещо, в състава на което има яйца. Можете да опитате като заместите всяко яйце от рецептата с тази комбинация от съставки:

1 супена лъжица оцет
1 чаена лъжичка мая се разтваря в ¼ чаша топла вода
1 ½ супени лъжици вода
1 ½ с.л. масло
1 ч.л. бакпулвер
1 пакетче желатин
1 супена лъжица пюре от плодове като кайсии или банани

При готвене у дома, винаги внимателно почиствайте и измивайте съдовете, които сте използвали за готвене с яйца.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.