Съвети от педиатъра


Боди пиърсингът и тийнейджърите

Боди пиърсингът и тийнейджърите

Боди пиърсингът представлява пункция, която се прави в тялото с помощта на игла. След това в образувалата се дупчица се поставя бижу. Най-популярните части на тялото са ушите, ноздрите и пъпа.

Как протича самата процедура.
Областта, която сте избрали да бъде пробита ( с изключение на езика ) трябва да се почисти с бактерициден сапун ( сапун, който убива болестотворни бактерии и микроорганизми ). След това кожата ще е прободена с много остра и чиста игла. Бижуто, което ще се поставя трябва да бъде стерилизирани преди да бъде поставено. Иглата следва да бъде специално за пиърсинг и да има контейнерче, което предпазва възможността от това кръвта от един човек да се принесе на друг, с което могат да се пренесат и редица зарази. Човекът, който поставя пиърсинга следва да ви инструктира как да третирате областта докато раната не зарастне и какво да правите ако забележите инфекция или друг проблем.

Законът забранява на лица под 18 годишна възраст да си слагат пиърсинг без съгласието на родител. Всички по-големи студия се съобразяват с това. Единствения вариант детето да си направи пиърсинг без позволението на родителите е в някое гражано студио. Там обаче детето рискува много повече тъй като хигиената, препаратите и консумативите които се еизползват за процедурата няма как да са проверени напълно. Дори само не добре почистените инструменти или областта на кожата може да доведе до поява на инфекция. Инфекцията е често срещано усложнение  особено при пробиване на езика или друго място в близост до устата и носа, заради милионите бактерии, които живеят в тези част на тялото ни. Пиърсингът на езика можеда увреди зъбите на детето с течение на времето. Пиърсингът и на езика, на бузата и на устните може да предизвика проблеми и с венците. Хората с определени видове сърдечни заболявия са предразположени и при тях има по-висок риск от развитие на инфекция свързана със сърцето. Ако детето има медицински проблем като алергии, диабет, кожни заболявания, състояние, което засяга имунната система, или нарушения в кръвосъсирването е задължително първо да се консултирате с лекар, преди да отидете в студио където да поставят пиърсинга. Поставянето на пиърсинг не е препоръчително и при бременност. За да сте по-сигурни преди да позволите на детето си да си направи пиърсинг се уверете, че то има необходимите имунизации - особено за хепатит Б и тетанус. Проучете къде са денонощните спешни кабинети в близост до дома ви, ако се получи инфекция. Инфекцията включва прекомерно зачервяване и чувствителност около мястото на пиърсина, продължително кървене, подуване, гной и промяна в цвета на кожата в зоната около пиърсинга. Ако избраното място е езика, уверете се, че зъбите и венците са здрави като отидете на преглед при зъболекар и изрично му обясните какво възнамерявате да правите. Добре е преди да си направите пиърсинга да погледате една или две процедури направени в същото студио, в което възнамерявате да отидете с детето си. Обърнете внимание дали там има стерилизиращ машина и дали всички инструменти се държат в запечатани пакети. Уверете се, че в студиото се спазва хигиена, човекът,  който извършва процедурата трябва непосредствено преди да започне манипулацията да измие ръцете си с бактериален сапун и трябва да използва ръкавици за еднократна употреба. Трябва да се използват или ръкавици за еднократна употреба или такива, които след това да бъдат стерилизирани. Уверете се, че иглата се използва еднократно и трябва да бъде изхвърлена в специален, запечатан контейнер. Попитайте и за вида на бижуто, което ще бъде поставено. Някои хора развиват алергии към определени метали, затова определено обърнете внимание на този елемент.

Рисковете в следствие на поставяне на пиърсинг:
- Хронична инфекция;
- неконтролируемо или продължително кървене;
- Уплаха;
- Хепатит В и С;
- Тетанус;
- Кожни алергии към бижута;
- Абцеси или циреи;
- Възпаление или увреждане на нервите.

В зависимост от частта на тялото, лечението може да отнеме от няколко седмици до повече от една година. Ако детето иска пиърсинг, уверете се, че детето ще се грижи добре за него Никога не използвайте кислородна вода, защото може да се съборят новосформираната тъкан. Ако имате пиърсинг в устата не трябва да се пие алкохол преди раната добре да е зарастнала. Добре е да се използва вода за уста след хранене. След поставяне на пиърсинг не е препоръчително да се дарява кръв. Едно от най-важните неща е поставянето на самия пиърсинг от професионалист, в чисто помещение и със стерилни инструменти.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.