Съвети от педиатъра


Високо кръвно налягане при децата

Високо кръвно налягане при децата

Високото кръвно налягане, което се нарича хипертония е състояние, което най-често се среща при възрастните. Това явление се наблюдава и при около 3 % от децата и бебетата. Причината за проява на високо кръвно налягане често са свързани с преждевременно раждане или при проблеми с бъбреците или сърцето. Друга причина за високото кръвно налягане е и тенденцията за затлъстяване и неправомерното увеличаване на наднорменото тегло при подрастващите. Много от децата страдащи от високо кръвно налягане всъщност нямат други здравословни проблеми освен наднорменото тегло, нездравословното хранене, стресът и недостатъчната физическа активност.

Ако високото кръвно налягане не се лекува, могат да настъпят увреждания и проблеми със сърцето, мозъка, бъбреците и очите. Ако този проблем се диагностицира навреме и ако се лекува и наблюдава, то децата с високо кръвно могат да живеят без никакви рискове и без последици за тяхното здраве и развитие.

Какво е кръвното налягане ?
Кръвното налягане представлява налягането, което кръвта упражнява срещу стените на кръвоносните съдове. Налягането се увеличава, когато кръвта се изтласква в съдовете по-силно и намалява, когато сърцето се отпусне и изпомпва кръвта с по-малка сила. Кръвното налягане се определя от две физически сили – тази на сърцето, тъй като то изпомпва кръвта в артериите и от самите артерии, тъй като те са изключително устойчиви на кръвния поток. Кръвното налягане може да се изменя от минута на минута, тъй като то зависи и се влияе от активността и почивката, от телесната температура, от спазването на хранителна диета, от приемането на медикаменти и от емоционалното състояние на човека.

Дългосрочни последствия от високото кръвно.
Когато някой има константно високо кръвно налягане, сърцето и артериите са подложени на много по-тежки натоварвания. Сърцето изпомпва по-трудно кръвта, а артериите са под голямо напрежение , тъй като те пренасят кръвта. Ако високото кръвно налягане продължава дълго време, сърцето и артериите могат да се деформират. Това може да увреди и други органи като бъбреците и мозъка. Високото кръвно налягане поставя детето пред по-висок риск от инсулт, инфаркт, бъбречна недостатъчност или загуба на зрение.Възможно е високото кръвно налягане да не бъде съпътствано с други изменения или здравословни проблеми, затова е важно детето да бъде подлагано на редовни профилактични прегледи. В редки случаи при децата наличието на хипертония може да предизвика главоболие, промени в зрението, световъртеж, кръвотечение от носа, сърцебиене и гадене. Ако детето ви има много високо кръвно налягане и има някой от тези симптоми, потърсете незабавно медицинска помощ . При отчитането на кръвното налягане, по-голямата стойност представлява систоличното налягане, а по-малката представлява диастоличното налягане. Например : 120/80 ( 120 над 80 ) означава, че систоличното налягане е 120 и диастолното налягане е 80. При развитието на децата, кръвното налягане се увеличава докато добие стойностите на възрастен човек. Кръвното налягане зависи от пола, годините, килограмите и други фактори, поради тази причина лекуващия лекар на детето може да прецени каква е нормата, която може да се сметне за нормална за детето. Тъй като детето може да се притеснява от лекарите или от самата процедура, винаги трябва да се има предвид възможността за повишаване на кръвното налягане в следствие на стреса.

При бебетата и новородените деца, причините за високо кръвно налягане са свързани с проблеми с бъбреците, белите дробове, сърцето, или съдовата система . Често тези проблеми се дължат на бронхопулмонална дисплазия, която представлява незрялост на белите дробове при недоносени бебета, или проблеми като коарктация на аортата, стесняване на част от главен кръвоносен съд, който пренася кръв от сърцето и други.

При децата в училищна възраст и тийнейджърите, хипертония обикновено се свързва с наднорменото тегло. В някои случаи това се дължи на проблем с бъбреците, въпреки че са възможни и аномалии в кръвоносните съдове и хормонални нарушения, които също могат да бъдат причина за повишаване на кръвното.

Единственият начин да се разбере дали едно дете има високо кръвно налягане е налягането да бъде проверявано редовно. Възможно е кръвното да се измерва от лекар в лекарския кабинет, в училище или у дома.  Лекарите обикновено започват измерване на кръвното налягане по време на рутинен преглед , когато децата са на около 3-годишна възраст. Важно е да следите кръвното налягане особено ако децата са с наднормено тегло, или ако в семейството има друг човек, който страда от високо кръвно.

Лечение на високо кръвно налягане.
Ако не е налично друго заболяване, което да е причина за високото кръвно, то лекаря може да предпише загуба на тегло, повишен прием на плодове и зеленчуци, намаляване на приема на сол, увеличаване на физическата активност и дори техники за релаксация за да се понижи кръвното на детето. Задължителното е децата и по-специално тийнейджърите да не започват с вредния навик от тютюнопушенето, тъй като той може да влоши състоянието на сърдечните проблеми. Повечето лекари предпочитат да не се предписват лекарства на деца с лека степен на хипертония. Въпреки това, в случаите, в които промените в начина на живот не носят подобрение, медикаментите могат да бъдат необходими с цел минимизиране на последствията от високото кръвно. Ако вашето дете има високо наднормено тегло, но все още не страда от тежка хипертония, то трябва да се ангажира с поне 30 минути на ден активен спорт. Децата страдащи от хипертония обаче не трябва да участват в дейности, характеризиращи се със силови натоварвания.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.