Съвети от педиатъра


Заушка

Заушка

Ваксината против заушка е лицензирана през 1967 година. Преди съществуването на ваксината само в САЩ всяка година са идентифицирани повече от 200 000 случаи на заразени. Оттогава броят на заразените е спаднал до по-малко от 1000 на година, като епидемиите вече са изключителна рядкост. С или без ваксина, най-често заболяват деца на вързраст между 5 и 14 години, но делът на младите хора, които се заразяват се увеличава бавно през последните две десетилетия. Регистрирани са случаи на заушка и при деца по-малки от 1 година.

ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ:
Заушката обикновено започва с висока температура, достигаща до около 39-40 градуса. Детето може да се оплаква и от главоболие и загуба на апетит. Добре познатият отличителен белег на заушката е подуване и болки в паротидната жлеза. Подуването ще направи детето да изглежда като малко хамстерче, което е побрало прекалено много храна в бузите си. Жлезите обикновено се подуват в продължение на от един до три дни, като през това време стават и все по-болезнени. Болката е особено силна когато детето говори, преглъща, дъвче или при поемане на кисели напитки като портокалов сок например.

Възможно е подуването да не е симетрично. Може първо да е подуе лявата или дясната страна. Наблюдават се и случаи, в които подуването се забелязва само от едната страна, но не се разпространява и от другата. В някои случаи възпалението обхваща и други жлези и може да се наблюдава и подуване под езика, под челюстта и дори в цялата област на гръдния кош. Заушката може да доведе до възпаление и оток на мозъка и други органи, въпреки че това не е обичайно. Енцефалит ( възпаление на мозъка ) и менингит ( възпаление на лигавицата на мозъка и гръбначния мозък ) са редки, но възможни усложнения на заушката. Симптомите се появяват през първата седмица след като жлезите започват да се подуват и могат да включват : висока температура, схващане на врата,  главоболие, гадене и повръщане, сънливост, конвулсии и други.

Заушката в юношеска възраст или при възрасни мъже може да доведе и до възпаление на тестисите. Обикновено единият тестис се подува и е особено болезнен в продължение на 7-10 дни. Това е придружено от висока температура, втрисане, главоболие, гадене, повръщане и болки в корема, които понякога могат да бъдат объркани с апендицит. В някои случаи е възможно да са подути и двата тестиса. Стерилността в следствие на подобно възпаление е много рядко явление. Възпалението при жените пък може да предизвика болки в областта на яйчниците и корема.

В някои случаи заушката протича без видими симптоми. Лекарите смятат, че около 1 на всеки 3-ма заразени могат да имат заушка без ясно изразени и видими симптоми. Заушката се разпостранява по въздушно-капков път. Бактерията може да бъде прехвърлена чрез кихане, кашляне или дори по време на смяx. Вирусът може да се разпространи към други хора чрез директен контакт например чрез използването на чаши за пиене, които са били използвани от заразен човек. Хората със заушка са най-заразни в периода от 2 дни преди явната проява на симптомите, до 6 дни след стихването на симптомите.

ПРЕДОДВРАТЯВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ:
Заушката може да бъде предотвратена чрез ваксиниране. Ваксината се прилага като част от ваксинацията срещу морбили, паротит и рубеола ( MMR ). Ваксинацията за тези заболявания обикновено се прилага при деца на 12-15 месечна възраст. Втората доза от ваксината обикновено се прилага между 4-6 годишна възраст. Инкубационният период на заушката може да бъде 12-25 дни, но средната продължителност на заболяването е около 16-18 дни. Децата обикновено се възстановяват от заушката за около 10-12 дни, като тук се включва и една седмица за спадане на оттоците и подуванията.

ЛЕЧЕНИЕ :
Ако смятате, че детето ви има заушка незабавно се обадете на Вашия лекар, който може да потвърди диагнозата и да започне лечение. Наблюдавайте детето си и следете за усложнения. Лекарят може също така да уведомяват здравните органи, които да следят програмите за имунизация в детска възраст. Заушката не може да се лекува с антибиотици. Наблюдение и проследявайте температурата на вашето дете. Можете да използвате лекарства за намаляне на оттоците или за облекчаване на треската, като
например ацетаминофен или ибупрофен. Тези лекарства също ще помогнат за облекчаване на болката в подутите жлези. Освен ако не е указано от лекаря, аспирин не трябва да се използва при деца с вирусни заболявания, тъй като употребата му в такива случаи е свързано с развитието на синдром на Reye, което може да доведе до чернодробна недостатъчност и смърт!

Можете също така да успокоите подутите места чрез топли или студени компреси. Сервирайте мека храна, която не изисква много дъвчене и насърете детето си да пие много течности. Не давайте на детето кисели плодови сокове като портокалов сок, сок от грейпфрут или лимонада, защото те изострят болкате. Пoдходящи са водата, безкофеиновото кафе (за възрасните), чай и безалкохолните напитки. Ако заушката е засегнала и тестисите, лекарят може да предпише по-силни лекарства за болката и подуването и да предостави инструкции за това как да се прилагат топли или студени компреси за успокояване на болката.

Децата със заушка не трябва да остават в леглото, те могат спокойно да си играят в къщи. Посъветвайте се с Вашия лекар за най-доброто време за вашето дете да се върне в училище. Обадете се на лекаря си ако подозирате, че детето ви има заушка. Обадете се на лекаря си и ако детето има по-висока температура от 38.3 градуса в комбинация от други оплаквания и симптоми.

Незабавно се обадете на лекар ако детето ви има някой от тези симптоми : схванат врат , конвулсии ( гърчове), екстремни сънливост, силно главоболие или припадъци. Внимавайте за коремна болка, която може да означава участие на панкреаса. Или за болки в областта на корема при момичетата.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.