Съвети от педиатъра


Какво трябва да се знае за хранителните отравяния

Какво трябва да се знае за хранителните отравяния

Всички се храним, следователно всички трябва да знаем какво представляват хранителните отравяния, от какво са предизвикани и как протичат. Никой човек умишлено не поставя отрова в храната си, но въпреки това различни бактерии в храната или в хладилника е възможно да предизвикат хранително отравяне.

Какво представлява хранителното отравяне?
Хранително отравяне е предизвикано от консумиране на храни, които съдържат микроби, бактерии или токсини, които са отровни за нас. Консумирането на не добре съхранявана храна или на не добре приготвена, сварена или препечена храна може да доведе до хранително отравяне. По-леките хранителни натравяния протичат с диария и разстроен стомах, докато при по-тежките форми е възможно да се наложи намеса на медицински лица.

Кои микроби са виновни за хранителните отравяния?
Най-често хранителните натравяния са предизвикани от месо, мляко, кашкавал, яйца, от морски дарове като мидите, или от не добре измити плодове или зеленчуци. За да се избегне натравянето с храна, всички трябва добре да приготвяме и правилно да съхраняваме храната си. Признаците на хранително натравяне са разстроен стомах, спазми и болки в стомаха, диария, повръщане или дори висока температура.

Часове след поемане на натровена храна е възможно да се почувства дискомфорт и отпадналост, наподобяващи усещането когато сте болни от грип. В някои случаи симптомите могат да се проявят няколко дни след консумирането на заразена храна. Хранителното натравяне се установява трудно. Най-добре е да проучите дали други хора, които са консумирали същата храна като вас или като детето, също се чувстват зле. Ако е така, то причината най-вероятно е именно хранително натравяне.

Какво ще направи доктора за да ви помогне?
Ако отидете на лекар, той или тя ще ви задам много въпроси за това, как се чувствате, кога за първи път се почувствахте зле, какво сте яли през последните няколко дни и дали някой друг има същите или подобни симптоми като вас или детето. Лекарят може също да вземе проба от изпражненията и урината, които да се изследва за възможни микроби, които може да са причинили хранително отравяне. Видът на лечението зависи от бактерията, която ви е разболяла. Лекарят може да предпише лекарство, но в повечето случаи не се налага приемането на лекарства. Ако детето е повръщало много е добре да посетите болница, тъй като е възможно малкият човек да се дехидратира, което не е желан ефект. Дехидратацията представлява намаляне на течностите в организма. Превенцията на тези заболявания се състои в правилната подготовка на храната. Тъй като децата не са пряко отговорни за приготвянето на храната, те могат да помогнат за това да се предпазват от натравяния като добре и редовно си мият ръцете. Детето трябва да си мие ръцете всеки път преди да започне да се храни или преди да започне да приготвя храната си.

Научете детето да спазва следните правила при приготвянето и консумирането на храната си :
- Измивайте добре плодовете и зеленчуците преди да ги изядете.
- Консумирайте само храни, за които сте сигурни, че са приготвени правилно
- Не яжте месо, което ви изглежда сурово.
- Преди да изядете някакъв продукт, който ви изглежда съмнително го помиришете. Ако храната мирише различно от нормалното, научете детето да се консултира с възрастен преди да се храни.
- Ако хапвате храна, която е останало от предишния ден се уверете, че сте я претоплили добре. Горещината и температурата убива вредните микроби и шансът да се заразите е значително по-малък.
- Преди да изядете готова храна, купена от магазина, задължително проверете на етикетите срокът и на годност. Не трябва да ядете храна, срока на годност  на която вече е изтекъл.
- Храната, която се съхранява в хладилника трябва да е запечатат, за да не могат бактериите от една храна да прескачат и да се озоват върху друга.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.