Съвети от педиатъра


Задушаване и задавяне при децата.

Задушаване и задавяне при децата.

Когато едно дете се задушава, отва означава, че има обект или предмет, обикновено храна или играчка, която е попаднала в трахеята (дихателната тръба). Този предмет обикновено възпрепятства въздуха и възспира притока му при вдишване и издишване. Белите дробове остават блокирани, като в резултат детето не може да си поеме въздух и се задушава. В повечето случаи храната или обекта само частично и временно блокира трахеята. В този случай езкашлянето помага предмета да се придвижи навътре или на вън по трахеята и съответно да освободи път на протичащия поток от въздух. Има и случаи обаче, в които детето не е в състояние да се справи само и се нуждае от спешна помощ за да не се задуши. Вие трябва да сте подготвени за подобен сценарии. Ако въздушната струя от и към белите дробове бъде блокирана, това ограничава и притока на кислород към мозъка, което може да доведе до смърт.

Детето се нуждае от спешна помощ ако :
- не може да си поеме самостоятелно въздух;
- се задъхва или хрипа при поемане на въздух;
- не е в състояние да говори, да плаче, да издава звуци и посинява;
- изпадне в безсъзнание в следствие на липсата на кислород.

В такъв случай най-важно е да запазите самообладание и да предприемете спешни мерки. Ако не сте се обучавали, проучете къде могат да ви покажат техники като коремният тласък, който е характерен за спасяване при задушаване. Помощ можете да намерите в различните организации като червения кръст или други, в които се показват техники за първа помощ. Техниката на коремните тласъци цели да предизвика прилив на възду, който да избута предмета обратно нагоре по трахеята. Въпреки, че техниката на коремна тяга е доста проста, тя трябва да се извършва с повишено внимание, особено при малки деца. В най-добрият случай трябва да я приложи човек, който е запознат с нея и е обучаван за това. Погрешното изпълнение може да нарани малките деца или бебетата. Има специална версия на коремни тласъци предназначена само за бебета, която има за цел да намали риска от нараняване на крехкото тяло на бебетата.

Преди да започнете каквато и да е било манипулация се обадете на бърза помощ. Ако има друг, който да се обади вие можете да се ангажирате с оказването на първа помощ веднага. Ако едно дете се задави или започне да кашля, но въпреки това е в състояние да си поеме въздух е най-добре да не правите нищо, за да не го стресирате или паникьосате. Стойте до него и го наблюдавайте, докато се уверите, че детето се възстанови напълно. След няколко минути детето ще се възстанови напълно и кашлицата ще приключи. Не бързайте да Не бъркайте в устата на детето, за да извадите обекта и потупвайте детето по гърба. Всяка една от тези стъпки може да тласне обекта по-надолу по дихателните пътища и това да влоши положението. Ако детето е в съзнание, но не може да диша,
да говори, или да издава каквито и да е звуци и постепенно посинява, то ситуацията изисква намеса с коремни тласъци. Ако сте обучени за това, започнете да помагате на детето, или се обадете на бърза помощ. Ако детето се е задавило сериозно и по някакъв начин то се е оправило с ваша или без ваша помощ, след като се стабилизира го заведете до вашият личен лекар.

Също така потърсете спешна медицинска помощ ако след задавяне наблюдавате някои от тези симптоми:
- Детето има постоянна кашлица, лигавене, давене, хрипове, затруднено преглъщане или затруднено дишане;
- Детето е посиняло или е изпаднало в безсъзнание преди да се възстанови;

Ако детето е преглътнало предмета, с който се е задавило, внимателно помислете какъв може да е той, а ако детето е по-голямо просто го попитайте какво лапна. Възможно е въпреки, че предметът е вече преглътнат да се наложи намеса на медицински лица за да се предодвратят по-нататъчни усложнения.
Всички деца са изложени на риск от задушаване, но тези под 3 годишна възраст са особено уязвими. Малките деца са склонни да поставят нещата в устата си, а имат по-малки дихателни пътища, които лесно могат да бъдат блокирани. Те нямат много опит в дъвченето и преглъщането и често поглъщат храна, когато по някаква причина не могат да я погълнат цялата.

Как можете да сведете до минимум рисковете от задушаване:
Избягвайте храни, които представляват риск от задавяне тъй като те са с еднакъв размер и форма, както дихателните пътища на детето. В тази група попадат хот-дог, грозде, сурови моркови, ядки, стафиди, твърди бонбони, супени лъжици фъстъчено масло, парчета месо или сирене, както и пуканки. Не забравяйте, че храната на детето трябва да се сервира винаги в малки хапки, които лесно да бъдат раздробени и погълнати. Учете децата да ядат бавно и спокойно, както и да не говорят и да не се смеят с храна в устата.

Играчките и предметите от бита също представляват опасност от задавяне. Пазете се от балони, монети, мъниста, малки частици, малки играчки и батерии. Когато малките деца проходят и станат по-мобилни, проверявайте постоянно какво е изпопадало по пода, тъй като рано или късно детето ще го намери и нищо чудно да го напъха в устата си. Започнете ли да проверявате ще се изненадате колко неща изпадват от джобовете ви и се пъхват под секцията или дивана. Също така, не забравяйте да избирате безопасни и подходящи за възрастта на детето играчки. Винаги следвайте възрастовите препоръки на  производителя, тъй като в някои случаи дори самата играчка да е по-голяма и обемиста, тя може да е съставена от отделни части, които могат лесно да се разглобят или откъртят и счупят.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.