Съвети от педиатъра


Хранителни разстройства

Хранителни разстройства

Много малки деца пъхат различни нехранителни предмети в устата си поради една или друга причина. Децата са естествено любопитни за всичко, което се намира около тях, така че те често използват вкусовите си рецептори, за да установят какво има в близост до тях. Децата, които имат хранително разстройство обаче отиват по-далеч. Между 10% и 30% от децата на възраст между 1 г. и 6 г. имат по-сериозни проблеми с храненето, което се характеризира с натрапчив апетит към нехранителни продукти. Такова явление често се проявява при хора с умствена изостаналост, включително и аутизъм или друга мозъчна травма, която по някакъв начин е засегнала тяхното развитие. Апетитът към различни предмети може да се прояви и при бременни жени и при хора с епилепсия. Нехранителните продукти, които най-често са обект на желание и предпочитания са :
-    глина, почва или пясък;
-    боя;
-    гипс;
-    царевично нишесте;
-    утайка от кафе;
-    пепел от цигари;
-    фасове;
-    изпражнения;
-    лед;
-    лепило;
-    коса;
-    хартия;
-    паста за зъби;
-    сапун.

Подобно хранително разстройство може да доведе до различни заболявания като дефицитна анемия или нужда погълнатите предмети да се извадят от стомаха оперативно. Признаците, по които можете да познаете, че детето ви има подобен проблем са :

-    Поглъщане на нехранителни вещества от един и същи тип за период около един месец или повече;
-   Детето постоянно лапа различни предмети, а това не отговаря на възрастта или развитието му ( детето е по-голямо от 2 год.);
-   Подобно поведение да лапане или облизване на различни предмети, както и изяждането им  е нетипично и не е подтикнато от културни, религиозни или етнически обичаи и практиви.
Причините, които подбуждат подобно поведение у децата не са известни, но въпреки това редица фактори увеличават риска. На риск са изложени децата ако:
-    В менюто на детето липсва желязо или цинк, които могат да предизвикат специфичен глад.
-  Ако децата спазват специфична диета и се опитват да заситят глада си чрез приемане на нехранителни предмети.
-    Ако детето страда от недохранване. Особено в неразвитите страни, хранителното натравяне често се свързва с поглъщането на пръст или пясък.
-    Родителската небрежност също е фактор за появата на подобно поведение. Липсата на надзор и на редовно и здравословно хранене, може да подтикне детето да се опитва да яде нехранителни предмети.
-  Проблеми в развитието като например умствена изостаналост  аутизъм или други  психични заболявания  като обсесивно - компулсивно разстройство и шизофрения;

Някои учени твърдят, че удоволствието от ядене на нехранителни продукти може да се асоциира с удоволствието от тютюнопушенето и да се превърне в естествена част от нормалното ежедневие на детето. Това може да бъде реакция в отговор на прекомерно количество стрес и напрежение. Както знаете някои деца, които не могат да се справят със стреса започват да си гризат ноктите, аналогично други започват да ядат почва. Друго обяснение са културните особености според които има вярвания, че яденето на мръсотия може да помогне духовете да се слеят с тялото на човека. Нито едно от тези обяснения обаче не изчерпва напълно причините за появата на този вреден навик. Един лекар трябва да се отнася към всеки случай поотделно, за да разбере какви са конкретните причини за това поведение.

Кога да се обърнете към лекар?
Ако детето ви е изложено на риск от поява на хранителни проблеми задължително говорете с вашия лекар. Ако детето ви е консумирало вредни вещества, задължително потърсете незабавно медицинска помощ .

Дете продължително време консумира нехранителни вещества, могат да бъдат изложени на риск от сериозни здравословни проблеми, включително :
-    отравяне с олово;
-    запек или диария;
-    обструкция или перфорация от ядене на предмети, които биха могли да блокират или да наранят червата;
-    стоматологични наранявания от ядене на твърди вещества, които биха могли да навредят на зъбите;
-    паразитни и други инфекции от яденето мръсотия, изпражнения  или други заразени вещества.

Спешни медицински случаи и смърт могат да настъпят ако веществото, което детето консумира е токсичен или замърсени с олово или живак. Опасност се крие и ако елементът образува несмилаема маса, която да блокира червата.

Вие и вашият лекар трябва да обяснявате и да образовате детето относно различните вещества и техните влияния върху тялото ни. Някои деца се нуждаят от поведенческа интервенция и може да се наложи да се работи съвместно с психолог или друг специалист. Лекарят ви може да провери дали детето не страда от анемия или други хранителни дефекти. В някои случаи ще се наложи и рентгенова снимка за да се провери дали в стомаха на детето няма вещества, които да възпрепятстват нормалното функциониране на организма. За щастие това хранително разстройство отшумява когато децата порастват. Активното лечение и поддържането на безопасна околна среда е от ключово значение за контрола и превенцията на тези заболявания.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.