Съвети от педиатъра


Конюнктивитът

Конюнктивитът

Конюнктивитът е възпаление на мембраната, която покрива бялата част на окото и вътрешната повърхност на клепачите. Конюнктивитът може да бъде причина за тревога, защото той може да причини зачервяване около очите и може да се разпространи бързо. Инфекцията е доста често срещана като състояние и обикновено не причинява дълготрайни увреждания на окото или зрението. Все пак, ако детето ви показва симптоми на конюнктивит е  важно да го заведете на лекар .

Причини
Конюнктивитът може да бъде причинен от много различни бактерии или вируси, включително и ушни инфекции, инфекции на синусите и болки в гърлото. Бактериите, които причиняват хламидия и гонорея също могат да са причина за поява на конюнктивит.Възпалението също могже да бъде причинено от алергии, като тези случаи са по- често срещани при деца, които имат и други алергични състояния  като например сенна хрема. Тригери на алергични конюнктивити включват трева, амброзия, цветен прашец, животински пърхот,  акари и други.

Понякога дадено вещество в околната среда може да раздразни очите и да предизвика конюнктивит. Това може да се случи с вещества като хлор или сапуни, или замърсители на въздуха  като дим и изпарения.

Конюнктивит при новородени
Новородените са особено податливи на конюнктивит и могат да бъдат по-податливи на сериозни здравословни усложнения ако бебето не е под лекарски надзор. Ако бебето е родено от майка, която има различни инфекции, по време на раждането на бактериите или вируса могат да минат от родилния канал в очите на бебето, причинявайки конюнктивит . За да предотвратите това, лекарите дават антибиотичен мехлем или капки за очи за всички бебета веднага след раждането. От време на време това превантивно лечение причинява леко химически конюнктивит, което обикновено отзвучава за няколко дни. Лекарите също могат да екранират бременни жени за полово предавани болести  (ППБ) и да ги третират по време на бременността, за да се предотвратят предаването на инфекциите на бебето.Много бебета се раждат с по-тесни или блокирани сълзни канали (наречени стеноза на слъзния канал) , която обикновено отзвучават от самосебе си.

Симптоми
Различните видове конюнктивит могат да имат различни симптоми . И симптомите могат да варират при различните деца. Един от най-често срещаните симптоми е усещането за дискомфорт в окото. Едно дете може да каже, че чувства нещо като пясък в очите. Много деца имат зачервяване на окото и вътрешния клепач. Може да наблюдавате сълзене от очите, което може да се превърне в причина клепачите на детето да не се отворят лесно при събуждане и да бъдат слепнали за няколко минути. При някои деца имат подути клепачи или чувствителност към ярка светлин В случаите на алергичен конюнктивит се наблюдава сърбеж и сълзене.  Случаите на конюнктивит, който е причинен от бактерии и вируси са заразни за останалите. Ако причината е алергия или околната среда, то заболяването не е заразно.

Едно дете може да получи конюнктивит чрез докосване на заразен човек или чрез докосване на предмет, който е бил притежание на заразен човек. През лятото конюнктивит може да се разпространи когато децата плуват в замърсена вода или при използване на замърсени кърпички. Заразата също може да се разпространи чрез кашляне и кихане. Лекарите обикновено препоръчват децата да не посещават училище или летни лагери докато не се излекуват. Също така конюнктивитът може лесно и по невнимание да се пренесе от едното око, на другото.

Предотвратяване на конюнктивит
За да се предотврати конюнктивит причинен от инфекции децата трябва да си мият ръцете често с топла вода и сапун. Те също така не трябва да споделят капки за очи, кърпички, очен грим, хавлии или калъфки за възглавници с други хора .

Не забравяйте да измиете ръцете си старателно след третиране на заразените очи на детето, за да не пренесете заразата и върху себе си. Веднага изхвърляйте всички използвани кърпички и марли. Перете на висока температура дрехите и спалното бельо на детето. По възможност, перете дрехите на детето отделно от дрехите на останалите членове на семейството. Ако знаете, че детето ви е склонно към алергичен конюнктивит, дръжте прозорците и вратите затворени, особено ако вън е ветровито и е възможно да се носи прах. Редовно прахосмучете в дома си за да намалите възможността за задържане на бактерии в дома. Конюнктивитът може да бъде предотвратен единствено чрез избягване на дразнителите и причинителите. 

Лечение
Конюнктивитът причинен от вируси обикновено минава от само себе си без никакво лечение. Ако лекарят подозира, че конюнктивитът е бил причинен от бактериална инфекция, антибиотични капки за очи или мехлем ще бъдат необходими за лечението на детето.


Поставянето на капки в очите на децата понякога може да представлява истинско предизвикателство. Ако това ви затруднява, можете да сложите капките върху вътрешния ъгъл на затворено око на детето си. Когато детето си отваря очите, то лекарството ще  попадне в окото. Ако продължавате да имате проблеми с капки , попитайте лекаря за антибиотичен мехлем . Той може да се нанася в тънък слой в ъгълчето на клепачите. Ако детето ви има алергичен конюнктивит, вашият лекар може да ви предпише анти алергични медикаменти под формата на хапчета или капки течни

Горещи или топли компреси могат да помогнат на  детето да се почувства по- комфортно. Можете да почистите ръбовете на заразеното окото внимателно с топла вода и марля или памук. Това може също да премахнете коричките. Ако детето ви носи контактни лещи и има конюнктивит, вашият личен или очен лекар може да препоръча контактните лещи да не се носят докато инфекцията не отшуми. След като инфекцията изчезне трябва много добре и внимателно да почистите лещите преди детето да си ги постави отново. Ако детето ви носи контактни лещи за еднократна употреба , изхвърлете текущата двойка и използвайте нов чифт.


Кога да се обадите на лекаря
Ако смятате, че детето ви има конюнктивит е важно да се свържете с вашия лекар, за да научите какво го е причинило и как да го лекувате. Други сериозни заболявания на очите могат да имитират конюнктивит. Детето може да се оплаква от силни болки, промени в зрението, оток около очите или чувствителност към светлина. При всички тези случаи, посетете очен кабинет. Ако конюнктивитът не се подобри след 2 до 3 дни от лечението се обадете се на лекуващия ви лекар. Важно е да се обадите на лекаря си и ако  детето ви има конюнктивит и окото започва да се подува и зачервява прекалено много. Възможно е детето да има и треска. Тези симптоми могат да означават, че инфекцията е започнала да се разпространява отвъд конюнктивата и ще трябва да се консултирате с лекар за допълнително лечение.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.