Съвети от педиатъра


Скарлатина

Скарлатина

Скарлатината е причинена от инфекция, причинена от бактерии. Бактериите образуват токсин, който води до обрив в червен цвят. Не всички деца са еднакво чувствителни към тази бактерия, следователно две деца могат да бъдат инфектирани, но обрив може да се образува само при едното дете, което е по-уязвимо. Ако детето има симптомите на скарлатина и червен обрив по тялото, то обикновено лечението протича с антибиотици. Ако забележите подобни изчервявания, не се колебайте и веднага се обадете на личния си лекар, за да прегледа детето.

Симптоми на скарлатината
Най-характерният симптом на скарлатината е обривът. В началото той наподобява слънчево изгаряне с малки подувания, които могат много да сърбят. Първите места по тялото на детето, където обривът ще се забележи е шията и лицето. Често остава ясна, незасегната зона около устата. Обривът се разраства към гърдите и гърба, а след това и към останалата част на тялото. В меките гънки като мишниците, лактите и коленете се образуват червени ивици. Областите, където има обрив стават бели за няколко секунди когато натиснете с ръка или пръст. До шест дни след появата на инфекцията, обривът следва да започне да избледнява и да изчезва, но засегнатата кожа може да започне да се бели.  Освен обрива може да наблюдавате и други симптоми, които да ви помогнат да потвърдите диагнозата. Детето може да се оплаква от болки в гърлото и висока температура, обикновено над 38 градуса, както и подути лимфни възли в областта на шията. Сливиците също могат да се подуят, да се зачервят или да се покрият с белезникава гной. В началото на инфекцията езикът може да има белезникаво или жълтеникаво покритие. Децата със скарлатина могат да се оплакват и от болки в тялото, гадене, повръщане и загуба на апетит.

Когато скарлатината се дължи на инфекция в гърлото, треската обикновено спира в рамките на 3 до 5 дни, като след това и болките в гърлото отшумяват. Обривът обикновено избледнява след шестия ден. Беленето на кожата може да продължи около 10 дни след избледняването на петната. С антибиотици скарлатината се лекува за около 10 дни, но спадането на оттоците около жлезите могат да отнемат и повече време. В редки случаи , скарлатина може да се развие от стрептококова инфекция на кожата.

Предотвратяване на скарлатината
Бактериалната инфекция, която причинява скарлатина е заразна. Дете, което има скарлатина може да зарази други чрез разпространение на  бактериите чрез кихане или кашляне. Ако детето има инфекция на кожата, причинено от стрептококови бактерии, заразата може да се предава чрез контакт с кожата. Ако детето ви е болно е добре да отделите приборите, чиниите и чашите, с които то се храни и да ги съхранявате и миете отделно от тези на останалите членове на семейството. Мийте ръцете си често и по възможност перете дрехите и спалното бельо на детето отделно от дрехите на останалите.

Лечение на Скарлатината
Ако лекарят ви се усъмни, че детето има скарлатина, то той най-вероятно ще вземе проба с тампон от гърлото на детето. Когато диагнозата бъде потвърдена ще ви бъде изписан антибиотик, който детето ще трябва да приема около 10 дни.

Грижа за детето със скарлатина
Детето със скарлатина може да изпитва болки при хранене и преглъщане. Възможно е да се наложи да приготвяте меки или течни храни. Поднасяйте на малкия човек много чайове и топли питейни супи, както и прохладни безалкохолни напитки, млечни шейкове и сладолед. Уверете се, че детето приема много течности. Влажният въздух ще успокои болките в гърлото, затова можете да правите душове или водни бани на детето един или два пъти през деня. Ако обривът сърби, уверете се, че ноктите на вашето дете са подрязани, така кожата няма да бъде наранена от надраскването.

Кога да се обадите на лекаря
Обадете се на лекаря си още в момента, в който забележите да се появява обрив по различните части на тялото на детето, особено ако зачервяванията са придружени и от висока температура, болки в гърлото или подуване на лимфните възли. Особено важно е да реагирате веднага и ако детето ви има някой от симптомите на стрептокок в гърлото, или ако някой в семейството ви или в училището на вашето дете наскоро е имал стрептококова инфекция.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.