Съвети от педиатъра


Сънна апнея

Сънна апнея

По време на сън при повечето хора се забелязва забавяне на дишането. Обикновено това не е причина за притеснение. Понякога обаче сънната апнея може да се характеризира и с по-продължителни забавянеия или спирания на дишането. Това от своя страна води до неспокоен сън и нарушения на притока на кислород. Думата "апнея" произтича от гръцката дума "без вятър". Съществуват три типа сънна апнея : обструктивна, централна и смесена.

Обструктивна сънна апнея
Това е общия вид сънна апнея, която е най-характерна за децата. Тя е причинена обикновено от наличие на трета сливица, която възпрепятства потока на кислород. Най-често проблемите с дишането се проявяват вечер, тъй като по време на сън тънките задни части на гърлото са в пълен покой. Симптомите на обструктивната сънна апнея са хъркане, следване от паузи или задъхване, затруднено дишане, неспокоен сън, необичайни позиции на спане, както и сънливост през деня. Тъй като съня не е спокоен, тези деца могат да са сънливи дори непосредствено след събуждане, както и да се чувстват изморени през целия ден. Лечението на апнеята включва дишане с отворена уста, за да се подпомогне въздушния поток, както и поставяне на специална маска по време на сън.

Централна апнея
Централната сънна апнея се проявява, когато частта на мозъка, която контролира дишането не функционира правилно и нормално. Това се проявява при много недоносени деца, тъй като дихателния дентър в мозъка е възможно да е недоразвит в първите месеци от живота на детето.

Смесена сънна апнея
Смесената сънна апнея е комбинация от централната и обструктивната сънни апнеи и е характерна за кърмачетата и малките деца. Апнеята може да се забележи при спящо и при будно състояние.

Ако забележите промяна на цвета на детето докато спи, ако то посинява веднага се обадете на бърза помощ. Ако детето е малко, то подобни състояния най-вероятно ще се нуждаят от лечение. Възможно е причината да е някаква инфекция, неврологично заболяване или сърдечен проблем. Подобни състояния са характерни за преждевременно родените деца.

За да облекчите съня на детето, то винаги поддържайте главата на бебето така, че то да може да диша спокойно. При сън, детето трябва да спи винаги по гръб. Не завивайте детето през глава и го наблюдавайте, така че ако то само се завърти или завие, вие да му помогнете така, че винаги дихателните му пътища да са открити. Ако подозирате, че детето ви има сънна апнея , обадете се на Вашия лекар. Продължителните спирания на дишането могат да бъдат опасни, затова задължително се консултирайте с лекар, който да оцени състоянието на детето. В повечето случаи сънната апнея се лекува с медикаменти или с хирургическа намеса.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.