Съвети от педиатъра


Дрешки за нашето бебе

Дрешки за нашето бебе

Преди да се нахвърлите на сладките дрешки, които се продават в изобилие в магазините имайте предвид следното, бебетата се нуждаят от удобни дрешки, които се обличат и събличат лесно и се закопчават по възможно най-лесния начин.

Трябва да сте на ясно, че в началото и на вас самите ще Ви е трудно да обличате новороденото бебе, защото то е мъничко и крехко, а и вие самите също тепърва ще се учите и свиквате. В този период, който е нов и за вас и за детето, ограничете купуването на дрешки с различни вързалки, панделки или миниатюрни компченца. Осигурете такива дрешки, които ще ви позволят бързо да сменяте памперсите на бебето, без нещо излишно да ви пречи. Не забравяйте, че ще трябва да реализирате това упражнение по 5 или 6 пъти на ден. Най-функционални са дрешките с Тик-так копченца, с ципче или само с ластик. Бельото на бебето, потничетата и подитата, както и гащичките трябва да са памучни, без обемни ръбове или етикети от вътрешната страна. Естествената материя е важна за малките деца, тъй
като тяхната кожа е особено чувствителна и нежна. Връхните дрешки пък трябва да са от памук или вълна, но от такава материя, която да не отделя косъмчета и власинки. Не забравяйте, че когато излизате навън с новородено бебе, задължително трябва да му слагате шапчица, независимо какъв е сезона. Когато извеждате бебето друго основно правило е то винаги да бъде обуто с терлички, пантофки или други обувчици. Въпреки, че детето не съпва по земята, бебетата губят доста топлина именно от крачетата и главичката си.

Малките деца не обичат преобличането, това клатушкане и повдигане на ръцете и крачетата не им се нрави много, но въпреки това можете да измислите начини да направите обличането по-забавно и приятно за малкия човек. В тази ранна възраст, преобличането, както и къпенето и кърпенето са възможности да се  изгради и утвърди връзката между бебето и майката. Както и на нас, така и на бебетата не им харесва да бъдат пипани с мокри или със студени ръце. Това,  което можете да направите за да минимизирате дискомфорта е, непосредствено преди да смените пеленките или да преоблечете детето, да измиете ръцете си с  гореща вода и добре да ги подсушите. Не използвайте резки движения, колкото и да бързате, преобличайте детето с бавни, плавни и мили движения. Когато го преобличате, почистете детето и го оставете голичко за няколкок минути когато обстоятелствата го позволяват. Използвайте това време за да докосвате или масажирате лекичко тялото на детето, радвайте му се и му показвайте щастието и любовта си. Не спирайте да говорите нежно, бебетата са особено чувствителни към тона и интонацията на своите родители. Тъй като те все още не разбират думите, се ориентират основно по тона и вашата усмивка.

Освен за самото бебе, трябва да се грижите добре и за дрешките на детето за да запазите техните качества, а и външен вид. Както знаем дрехите и спалното  бельо на бебето трябва да се изпират преди първото ползване. Препаратът, с който ще ги третираме трябва да е специално предназначен за бебета, да няма  натрапчив аромат, да не съдържа оцветители и други вредни вещества. Дрехите на бебето се перат отделно от нашите. Освен това е добре освен по цвят и материя, да ги сортираме и според степента на замърсяване, все пак неслучайно всяка пералня има различни програми в зависимост от това. В този смисъл е добре да перем бельото на бебето отделно от връхните му дрехи.
Можем да си набавим и препарат за ръчно пране, защото някой дрешки е по-хигиенично да се поддържат по този начин. Що се отнася до материите, то имайки предвид, че бебешките дрешки са памучни, те обикновено се перат на 30 до 40 градуса, в зависимост от степента на замърсяване и от указанията на етикета, разбира се. Поне до 6-месечна възраст дрешките на бебето е добре да се гладят, защото така се унищожават всякакви бактерии от тях. След като се изперат дрехите, проверявайте дали е отмит добре перилният препарат, ако не е, трябва да пуснете допълнително плакнене. Обикновено дрехите за бебета се оцветяват със специални бои, които са напълно безопасни и не се отделят вредни вещества при прането. Именно затова би било съмнително, ако, въпреки че сте спазили изискванията – подходяща температура и вид на програма, една дреха отпусне боя, то е по-добре да не я обличате на бебето. Затова по принцип е по-добре да избягвате да купувате дрехи на бебето в наситени и ярки цветове. Ако ще ползвате омекотител, той отново трябва да бъде предназначен за бебешки дрехи, да няма силна миризма и оцветители.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.