Съвети от педиатъра


Още за детските зъбки

Още за детските зъбки

Тъй като детските зъбки са по-уязвими и е възможно по-лесното развитие на инфекции се препоръчва за зъбките да се отделя специално внимание и грижи. Научете детето си да поддържа добра устна хигиена, защото това ще му гарантира красиви, бели и здрави зъбки.

Бебетата се раждат с 20 зъбни зародиша, които започват да поникват на около 6 месечна възраст. Това са и първите млечни зъбки на детето ви. Докато зъбките никнат можете да наблюдавате различни симптоми като температура, прекомерно слюнкоотделяне, безпокойство, нарушен сън или мехурчета по венците или отказ от храна. Всички гумени играчки и залагалки са предназначени именно за този период. Чрез тях детето може да чеше венците си, което до голяма степен облекчава дискомфорта, който детето изпитва. За да му помогнете още обаче, можете да чешете венеца с пръстче. След като първото зъбче вече се появи се препоръчва миенето на зъбките след всяко хранене или поне вечер след последното хранене.  Можете да миете зъбките и с разтвор от кислородна вода и вода с разтвор 1 към 1. Можете да използвате тампонче с  марля, която да е напоена с този разтвор, за да можете лесно да почистите бактериите, които се събират около още редките зъбки. Можете да започнете миенето на зъбките с детска баста и четка за зъбки след първата годинка на детето. За да миете зъбките с паста обаче, трябва да сте сигурни, че детето не гълта, а изплюва цялото количество паста. Поглъщането на паста за зъби може да доведе до разрушаване на емайла на зъбите и поява на жълто-кафеникави петна, както и до чупливост. Между третия и шестия месец трябва да направите всичко възможно за да откажете детето си от навика да смучи палеца си при заспиване и да го откажете от използването на биберон. Използването на биберон или шише с мляко или вода върши чуесна работа при приспиване на детето, но биберонът може да доведе до разместване и доформация на зъбките и захапката, както и да
увреди емайла на зъбчетата, което трайно ще промени цвета им. Ако все пак се наблюдават сериозни изкривявания, могат да се направят корекции с шини когато всички зъбки вече са се показали, тоест когато детето навърши две годинки и половина или три. Удачно е след навършване на първата годинка да заведете детето на зъболакар. Докторът ще прегледа всички зъбки, ще прецени дали всичко се развива нормално. Добре е детето да посещава профилактично зъболекарския кабинет на всеки шест месеца.

При децата между 6 и 13 години се появява пълния комплект от 28 основни зъба, а по-късно се появяват и мърдеците. Проблемите, които децата могат да имат със зъбките са свързани основно с появата на кариеси или с отчупване или напукване на някое зъбче в следствие на падане при щури игри. Ерозията на зъбките също е необратима и представлява износване на повърхността им, която води до чупливост и болки при пиене на студени течности или при ядене на кисели храни.

За да предпазите детето си от различните проблеми със зъбките е важно детето да посещава лекарския кабинет по-често от нас. Тъй като млечните зъбки са по-крехки, по-лесно могат да възникнат и инфекции. Ограничете сладката храна и соковете, тъй като именно те са виновни за редица проблеми със зъбките. Не позволявайте детето да прекалява и с  газираните напитки, тъй като те пък са основен причинител на ерозията. Научете детето на хигиена и правилни навици. Хранете детето редовно с мляко и млечни продукти, които са богати на калции. С поникването на млечните зъби, особено кътниците, които са силно абразивни и податливи на кариеси, е добре да им се сложат силанти  материали, които образуват тънък слой върху дъвкателната повърхност на зъбите, предпазвайки ги от развиването на кариеси. Следете детето си за проявяване на вредни навици като дъвкане на сламки или дървените дръжки на сладоледите, които яде. Избягвайте лечението с антибиотици, тъй като те могат сериозно да увредят зъбките. При неправилно израстване и подреждане на зъбите, е добре да бъдат коригирани навреме, за да не създадат стоматологични проблеми за в бъдеще.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.