Съвети от педиатъра


Бъди активно дете!

Бъди активно дете!

Днес все по-често родители, доктори и учители говорят за това, че живота на децеата трябва да се измени за да израстнат те здрави и силни. Истината обаче е, че това не зависи само от възрастните, а и от активността на самите деца. Без значение на колко години е детето, то може да постигне положителни резултати, стига да реши. Разбира се помощта и подкрепана на родителите са повече от
препоръчителни. Ето няколко прости правила, които всяко дете може да следва ако иска да бъде здраво, да изгежда добре, да бъде харесванп от останалите и най-важното да се чувства добре.

- Всички трябва да ядем разнообразна храна. Това обаче се отнася в още по-голяма степен до децата. Може би детето има своята любима храна, но е дълеч по-правилно да се ядат различни по вид храни, тъй като по този начин ще се набавят всичките необходими хранителни вещества за оганизма ни. Децата са любопитни. Стимулирайте ги да опитват нови храни и да хапват отново тези, които не са яли скоро. Някои храни като зеленчуците са неприятни за децата, но колкото повече те порастват, толкова повече вкусът им се изменя и се доближава до този на възрастните, така че ако преди 3 години детето не е харесвало някаква храна, може би е време да я опита отново.

- Децата трябва да пият вода и мляко. Когато човек е много жаден, най-доброто решение е да пием вода със стайна температура. Има причина в училищата да се продава мляко. Децата се нуждаят от калции за да могат костите им да растат здрави и силни. Най-добрият начин да си набавяме необходимото количество калции е чрез млякото. Ако детето е под 9 годишна възраст, то препоръчителното количество мляко са 2 чаши. За деца над 9 години пък се препоръчват по 3 чаши мляко на ден. Възможно е едната чаша мляко да се замени от примерно от еднин слайс сирене чедър или половин чаша кисело мляко. Естествено освен мляко и вода е нормално децата да поискат
и друг вид течности. Децата трябва да ограничават газираните напитки поради редица причини. Избягвайте и другите сокове, в които се съдържа захар или оцветители. Най-добре е когато ви се припие нещо да си избирате 100% натурален сок или още по-добре да си изтисквате сами по една чаша всеки ден.

- Вслушвайте се в организмът си. Познато ли ви е усещането, когато сте преяли? Ако да, то припомнете си усещането и причината за това чувство. Понякога хората ядат много повече от това, което е необходимо, в следстиве на което чувстват дискомфорт и подуване. Редовното преяждане освен неприятното усещане, може да доведе до прекомерно тегло и други проблеми. Научете се да ядете толкова, колкото ви е необходимо. Запомнете количеството храна, която приемате и която не ви кара да се чувствате зле и не консумирайте повече храна от тази норма.

- Огрнаичете времето пред екрана. Това е времето, което детето прекарва пред телевизора, DVD-то, видео игрите, пред таблета, смартфона или лаптопа. Колкото повече време детето отделя за да се взира в различните монитори и екрани, толкова по-заседнал начин на живот започва да води детето. Заменете времето пред екрана с баскетбол, футбол, колоездене, танци или какъвто друг спорт детето прецени, че харесва и иска да практивува. Детето трябва да се опита само да не прекарва повече от общо 2 часа пред компютъра, като тук не се имат предвид часовете, в които детето може да се наложи да работи на компютъра си с учебна цел или да подготви домашните си.

- Децата тряба да са активни. Те трябва да мислят така за себе си. Това са чудесни години, в които малките могат да играят на воля. Игрите са най-добрия начин детето да се ориентира кои активности му харесват повече и кои по-малко. Не всички деца харесват да играят футбол. Може би страстта на вашето дете се крие в каратето, танците или плуването. Което и да е, детето няма как да го
установи докато си седи на дивана с таблет в ръце.

Естествено важна роля за активността на децата имат и техните родители. Децата могат да изготвят списък със забавни неща и различни видове спорт, които искат да опитат. Ако детето ви предложи такъв списък, трябва да направите всичко възможно за да реализирате поставените в него цели. Ако детето ви вече се е ориентирало кои спорт му харесва, правете всичко възможно да го водите максимално
често и редовно на тренировки. Говорете на подобни теми, мислете заедно начини да бъдете активни. Ако детето е решило, че иска да се храни здравословни, да спортува за да изглежда и за да се чувства добре, може би и родителите имат какво да научат от него.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.