Съвети от педиатъра


Важно за амбилопията или така нареченото мързеливо око

Важно за амбилопията или така нареченото мързеливо око

Вярно е, че много от децата, които страдат от амбилопия или мързеливо око имат проблеми в класната стая или при спортни прояви в училище. Амбилопията представлява проблем, при които мозъка не интерпретира правилно образите. Възможно е проблемът да се проявява само при едно от очичките на детето или и при двете. Детето може да се оплаква, че не вижда написаното на дъската ако чинът му е по-далеко или да не се справя добре при игра или в различни спортни прояви. Често родителите не забелязват подобен проблем с месеци или дори с години. Не рядко възрастните си мислят, че детето просто е по-мързеливо, че не си е научило добре уроците и затова има по-слаби резултати в училище. В някои случаи родителите си мислят и, че детето не е добро в спорта, но решението понякога е лесно и се характеризира с посещение на очен лекар. Лечението се характеризира със засилване на зрението и колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре за детето. Неправилното диагностициране
и лечение би могло да доведе до необратима загуба на зрението, така че се консултирайте със специалисти.

Мързеливото око е състояние, при което очите и мозъка не рабоят в синхрон както е редно. От раждането на детето, до около шестата годинка се образуват връзки между очите и мозъка, които предават сигнали относно обектите, които детето вижда, дистанцията до тях и така нататък. Ако нещо блокира или замъглява зрението на едното или двете очи е възможно мозъка никога да не успее да разчете правилно видяното. Ако детето има проблем само с едното око, но този проблем не се лекува, то мозъка започва да игнорира и потиска изображенията, които се виждат с иначе здравото око, което води до отслабване на зрението и на незасегнатото от амблиопията око. Възможна причина за проява на мързеливо око е тежка форма на дълекогледство или късогледство, както и астигматизъм. Тези проблеми правят образите размазани и замъглени. Заболяването е по-често срещано при деца, които са преждевременно родени, или които имат някакво забавяне в развитието.

Признаци и симптоми.
Повечето деца с амблиопия не се оплакват от проблеми със зрението. С течение на времето те сикват с начина, по който мозъка им интерпретира образите и децата може да не забелязват проблема или със сигурност да не го констатират. В повечето случаи учителите или родителите забелязват проблемът първи. Децата може да се опитват да накланят глава в някаква посока за да виждат по-добре. Лечението кара мозъка да акцентира върху образите на мързеливото око, така че силата на  зрението на това око да се изостри и подобри. Лечението включва очила, капки за очи, хирургична намеса или комбинация от тези методи.

Очилата се предписват когато амблиопията е причинена от тежки рефракционни грешки и/или когато едното око вижда по-ясно от другото. Оилата помагат да се изясни и избистри образа и позволяват на мозъка да използва еднакво информацията от двете очи. В някои случаи детето трябва да носи нещо като пиратска кътпичка или капаче пред здрвото око. Обикновено тези кърпички се носят от 2 до 6 часа на ден, докато детето е будно, като целта е отново да се засили зрението на слабото око. Има два вида превръзки за очи, първият тип се поставят директно върху окото, а вторият е предназначен специално за деца, които носят очила и предсавлява парче плат, който се посавя в стъклото на здравото око.

За родителите използването на превръзка за окото може да изглежда предизвикателство, но децата обикновено се адаптират добре и бързо. Tова може да бъде представено като нова или вълнуваща играчка или като пиратско едно пътуване до парка. Когато детето си играе навън, то може  напълно да забрави, че носи превръзка на окото си и това е чудесно за работата на мозъка. В случаите, когато децата категорично отказват да носят такава превръзка могат да се използват специални капки за очи. Капките временно отслабват силата на здравото око и размазват възприемания от него образ, като по този начин акцентът се поставя върху болното око като то се стимулира да работи по-добре и да излъчва сигнали към мозъка. Ако очилата, капките и превръзките не дават желания резултат, може да се наложи хирургична намеса. Хирургия включва разхлабване или стягане на мускулите, които възпрепятстват движението на окото. Въпреки че е инвазивна мярка, хирургия се счита за безопасна и ефективна и обикновено не изисква болничен престой за една нощ.
 
Зрението на децата се развива активно до около 8 годишна възраст. След това лечението става по-бавно и по-трудно. Колкото по-рано се диагностицира мързеливото око, толкова по-добре за детето, то ще има възможност да възвърне зрението си и да се избегне трайната му загуба. Понякога няма никакви явни признаци на заболяването, затова е важно децата да се водят всяка година на профилактични прегледи и скрининги. Ако чрез скринингът се открие някаквъв проблем, то ще
бъдете пренасочени към офтамолог за допълнителна оценка и за определяне на лечението, на което ще трябва да се подложи детето.

Ако до сега не сте водили детето си на скрининг тестове на зрението, обадете се на личния си лекар и насрочете час при очен лекар. 

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.