Съвети от педиатъра


Смяната на сезоните провокира настинки при децата

Смяната на сезоните провокира настинки при децата

Настинките и грипът са сред най-често срещаните заболявания при малките деца по време на прехода между зимата и пролетта. Бързо променящото се време спомага доста активно за това. Податливостта на детето към различните заболявания зависи най-вече от неговата имунна система. "Средно в рамките на една година децата се простудяват около три-четири пъти годишно. Настинките заемат четвърто място сред другите остри заболявания по честота", каза педиатърът д-р Иванка Стоянова, която от дълги години работи с деца в медицински център "Младост". Има разлика между грип и простуда, посочва специалистът. Обикновено до три дни след контакт с болния или след излагането на влага и студ, които намаляват защитните сили на организма, се проявяват първите симптоми на настинката.

"Симптомите на простудата са по-леки - главоболие, кихане, запушен нос, болки в гърлото, общо неразположение с умора и кашлица. Телесната температура се повишава до 38,5-38,8 градуса" каза д-р Стоянова. Заболяването протича в рамките на 2-3 дни, до цяла седмица и носи определен риск при новородените. Макар и да сме свикнали да приемаме настинката като сравнително леко заболяване, тя може да предизвика усложнения при децата с астма, с алергични ринити и обструктивни бронхити. Най-простичкото лечение в тези случаи започва с витамин "С", който обаче не трябва да бъде в много високи дози - до 100 -200 милиграма на ден за малките деца. При по-големите могат да се вземат до 2-3 таблетки от 200 до 500 милиграма.

Грипът още в самото начало започва с висока температура, до 40 градуса с главоболие, кашлица, силно зачервена гърло, често пъти лицето на детето като че ли гори, допълва педиатърът. "Тази година грипът порази най-много деца във възрастта от 5 до 9 години. Добре е при тях да се избягват антихистаминовите капки за нос", допълни още д-р Стоянова. Според нея добър ефект при лечението оказва комбинацията от растителни и хомеопатични продукти, които се понасят добре от децата, включително и от кърмачетата. При тях не се допуска да се прави ваксина, най-добре е към нея да се прибягва след навършването на 1г. "Най-добрият период по принцип е 3 седмици преди настъпването на епидемията, иначе е безсмислено. До имунизация могат да прибегнат и бъдещите майки след ІІІ месец на бременността", посочи педиатърът. Като цяло препоръчва хомеопатичните противовирусни препарати, както и такива за подпомагане на имунната система.

Добър сън, хубава храна, чайове (шипка, лайка, липа, маточина, мурсалски чай), витамини в началото на заболяването ще помогнат малчуганите по-бързо да се избавят от него. Препоръчва се още да се дават повече плодове - предимно портокали и ябълки.

Препоръки
- да избягват посещения в затворени помещения ,в които се събират много хора (кина, театри, МОЛ-ове)
- ако няма силен вятър и не е много влажно, добре е децата да излизат навън
- не трябва да се претоварват с много дрехи
- вкъщи да се поддържат до 20 градуса температура и да се проветрява редовно
- краката да са сухи и да се обличат в свободни дрехи
- при променливо време да се обличат адекватно

                                                                                                                          Силвия Пенева

Коментари

1
VALIA
2011-03-03

Да, така е. Краката са много важни да са сухи, но как да стане при малките деца? Благодаря.