Съвети от педиатъра


Водни уроци

Водни уроци

Все повече родители се доверяват на специалните треньори и записват дечицата си
Идеята да се научат бебетата да плуват веднага след раждането не е нова. В цивилизованите страни все повече майки се доверяват на специалните бебешки треньори и записват дечицата си в курсовете по бебешко плуване, пише biberonbg.com. Ако ви харесва възможността и вашето бебе бързо да свикне с водата, да се закали и да овладее за цял живот умението да плува, могат да се потърсят такива курсове и в нашата страна. Има специално подготвени педагози, които ги водят - в София, Варна, Русе и Силистра.

20 дни след раждането бебето вече е готово за водни уроци. Впрочем то е свикнало да съществува в течна среда още в утробата на майка си. Изпуснете ли тази възраст не е беда. И няколко месечните бебчета бързо овладяват навиците, необходими за игра в басейна. Въпросът е, че колкото са по-малки, по-бързо стават плувци. Педиатрите вече са доказали, че за всички бебета е много полезно да се научат да плуват. Освен че така придобиват имунитет за цял живот срещу нещастни случаи в морето и басейните, детският организъм се закалява и укрепва, такива дечица боледуват много по-рядко. Нещо повече - с плуване лекуват пъпна херния, следродова пареза на раменцата, както и криви ходилца.
Обикновено са нужни от 15 дни до два месеца на кърмачетата да се научат да плуват. Сеансите се правят около един час след хранене, най-добре сутрин и само ако бебето е здраво. Преди да започне обучението, бебето трябва да бъде прегледано дали няма чревна инфекция или друго заболяване. Преди всяко занимание се придвижда загрявка на кърмачето - правят се леки масажи и гимнастически упражнения. Треньорът не влиза в басейна при бебето, той стои отстрани и го наблюдава. Не се използват и гумени поясчета, възглавнички и други надуваеми играчки. Детенцето е само в басейна или най-много с друго бебе. И двете разчитат сами на себе си, целта е да свикнат с водата. Разбира се, тя винаги трябва да е дезинфекцирана с половинпроцентен разтвор на хлорамин и при започване на занятията температурата трябва да е 37 градуса.

Основна част в обучението е да се приучат децата да контролират дишането си. Започват да се проявяват и вродените рефлекси за задържане на дишането и плавателните движения. Това е най-трудното, треньорът се стреми съвсем леко да поддържа бебето с ръка. След това идва ред на същинското плуване. Бебето вече е привикнало с водата, знае какво трябва да прави, дори ляга по гръб да си почива. Специалисти по детско плуване препоръчват тренировките да започват в домашната вана сами да привикнете бебето с водата. Това става, като изливате вода върху челото му надолу по лицето до 7 пъти на сеанс. Процедурата се прави със смях и закачки, като се използват и любимите играчки. Това ще помогне на детето ви да се научи да задържа дъха си по време на началните уроци.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.