Съвети от педиатъра


Главоболие при децата

Главоболие при децата

Главоболието при децата е често срещано и обикновено не е сериозно. Подобно на възрастните, децата могат да развиват мигрена и главоболие, които са свързани със стреса, въпреки че техните симптоми могат да бъдат различни.

В някои случаи, главоболието при децата е причинено от инфекция, високи нива на стрес или безпокойство, или незначителни травми на главата. Ето защо е важно да се обръща внимание на детето и да се консултира с лекар ако главоболието се влоши или е ежедневно.

Главоболието може да бъдат и симптом на други физически проблеми. Поради тази причина е жизнено важно да бъде поставена навременна и правилна диагноза.

Ако едно дете, което е имало главоболие рядко, да кажем два пъти месечно, започне да се оплаква по-често, то трябва да бъдат заведено и прегледано от лекар колкото е възможно по-скоро. При много малките деца да се установи какво точно им има е по-трудно, защото често те не могат да дефинират какво ги тормози. Като цяло, ако детето плаче, не яде, раздразнително е, неспокойно, спи твърде много или твърде малко е редно да посетите личния си лекар.

Главоболието може да бъде симптом на други физически проблеми.

Диагностичният процес:

Информацията е най-важна за началните стъпки на поставянето на диагнозата. Медицинската история на детето, включително и медицинската история на семейството, е от решаващо значение. Би било полезно да си направи дневник, в който да вписвате симптомите и обстоятелства покрай главоболието на детето. Това ще помогне на вашия лекар. Описвайте Къде се намира болката? Внезапно и силно ли се е появила или е започнала леко? Дали детето ви има необичайни визуални симптоми на главоболие? Дали главоболието възниква след консумация на определени храни? Това са само някои от въпросите, които вашият лекар ще попита.

Възможно е вашият лекар да извърши пълен преглед, търсейки различни причини за болката.
Причини за главоболието може да са :
инфекция
баланс,
проблем с вътрешното ухо,
зрителни проблеми
необичайни нива на кръвното налягане
мускулна слабост

Ако личният ви лекар или педиатър не може да намери източника на главоболието, а то продължава, могат да ви насочи към невролог или специалист главоболие за консултация и лечение. Въпреки че само по - малко от 5% от децата с главоболие страдат сериозни проблеми, като образуването на кръвни съсиреци, менингит, абсцес, или тумор, вашият лекар може да насрочи някои диагностични тестове за да се изключи тези възможности.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.