Съвети от педиатъра


Алергиите обикновено започват като настинка

Алергиите обикновено започват като настинка

 

През пролетта обикновено се обострят алергичните реакции при децата. Най-често симптомите се изявяват заедно с цъфтежа на тревите и дърветата. Най-лесно е предпазването на малчуганите, ако майките са наясно, че са с алергия и е ясен причинителят, каза за "Позвънете" началникът на І детска клиника в МБАЛ "Св. Марина" доц. д-р Иван Гълъбов.


Ако са наясно, че цъфтежът на тополите, който обхваща периода май-юни, е повод за обостряне на състояние, е добре да се избягват местата, където виреят, съветват специалистите. "Това е така наречената специфична профилактика, когато се знае за заболяването и за неговия причинител. В този период, естествено след задължителен консулт с белодробен специалист или алерголог, могат да се вземат около 40 дни  противоалергични средства", посочи доц. Гълъбов.

Понякога симтпомите на заболяването се проявяват още в кърмаческа възраст, най-често като атопични дерматити. Изявите при предразположените деца стават още когато са на два-три месеца. Специфични зачервявания по ръцете и краката и особено, ако бебето има корички по главата, вероятно става дума за предвестник на алергия. "В ранна възраст по-чести са кожните, по-късно се отключват и белодробните прояви", допълни още доц. Гълъбов.

Ако родителите не са се сблъскване с това заболяване обаче ще им бъде трудно да я различат от характерните симптоми на една настинка, посочва специалистът. Като цяло симптомите трудно се отличават от тези на настинките - хрема, кихане, сълзене на очите, посочва специалистът. По-специфичните са свързани с типично свирене на гърдите и с други характерни прояви. 

Само за последните няколко години броят на децата, които са с това заболяване е нараснал с 10%, посочи доц. Гълъбов. Наблюденията на педиатъра-белодробен специалист показват, че най-често се развиват алергии към външните дразнители от растителен произход. Чести са случаите, когато дразнителите са от животински материи- косми, пера, пух. Понякога и самите инфекции могат да провокират заболяването при деца, които са склонни към алергии.

Силвия Пенчева

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.