Съвети от педиатъра


Полезната храна-  вълшебно лекарство

Полезната храна- вълшебно лекарство

Плодовете и зеленчуците трябва да присъстват редовно в храната на децата. Много по-добре е едно дете да изяде ябълка или портокал вместо шоколад, сладолед или гризки. Този съвет отправят педагозите от варненската ЦДГ № 17 "Валентина Терешкова", които през тази седмица ще насочат вниманието на родителите към здравословните храни. В продължение на пет дни специалистите от градината ще учат малчуганите и техните майки и татковци кои продукти са полезни и как може да се подобри храненето, така че да е здравословно. Посветената на здравето седмица стартира с провокация към родителите, които бяха изненадани с коктейли от плодове, приготвени от отрочетата им. Малчуганите проведоха и блиц интервюта с родителите си, целта на които бе да разберат с какви храни те биха ги изненадали.

       Децата са свикнали майките и татковците да им носят нещо, когато идват да ги вземат от градината. Добре би било вместо обичайните лакомства родителите им купуват здравословни храни, казва директорката на ЦДГ "Валентина Терешкова" Анна Константинова. Наблюденията й сочат, че малките деца искат да ядат плодове, но имат и предпочитания. Така например повечето от тях биха посегнали към мандарина вместо към портокал. Не биха отказали и банан или киви. Ябълките също се харесвали от малчуганите.

        За родителите ще бъде организирано и обучение под наслов "Храната - вълшебно лекарство". Под формата на тренинг и с помощта на специалисти родителите ще се опитат да изготвят примерни менюта, които да следват при храненето на децата си. Майките и татковците ще получат и брошури, представящи пирамидата на здравословното хранене. Тя е изготвена с помощта на материали, предоставени от Музея на здравето. Родителите могат да поставят брошурата на хладилника и винаги да поглеждат към нея, преди да приготвят нещо за хапване на децата си, препоръчват от детската градина.

        Обучения ще има и за децата, за които са подготвени специални образователни програми. Акцент ще бъде поставен на спецификата на човешкото тяло и неговите потребности. Освен това малчуганите ще имат занятия с медицинска сестра, която им ще покаже как най-правилно да мият зъбките си. По-големите деца от градината ще имат възможност и да посетят Музея на здравето. За втора поредна година организираме Седмица на здравето. Виждаме, че има ефект и ще продължим да го правим и занапред, казаха от забавачницата.

                                                                                                                           Милена Радойчева

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.