Съвети от педиатъра


Опасно ли е повръщането при децата

Опасно ли е повръщането при децата

Дъхът на ацетон обикновено е сигнал за проблеми с гърлото и стомаха. Заради особеностите на детския организъм повръщането при децата не е рядко явление, особено в кърмаческата възраст. Педиатрите различават три най-чести причини за възникването на този проблем при подрастващите - инцидентно, повтарящо се и ацетономично повръщане. Най-често инцидентното повръщане се дължи на вирусни или бактериални инфекции на стомашно-чревната система. В тези случаи то обикновено е съпроводено и с болки в корема, често пъти е налице и разстройство, повишена температура и главоболие, посочва педиатърът д-р Иванка Стоянова. В повечето случаи тези инфекции отшумяват бързо, без да застрашават живота на детото. "Ако повръщането е необичайно за детето, тогава е препоръчителна консултация с лекар, защото може да става дума за нещо по-сериозно, може да и симптом за травма на главата или първа изява на захарен диабет", допълва д-р Стоянова. Преодоляването на проблема може да стане с хомеопатични медикаменти или със средствата на традиционната медицина.

        Повтарящото се повръщане при по-големите деца, може да е симптом за връщане на стомашното съдържимо (гастроезофагиален рефлукс), мигрена или друго заболяване. Проблемът се наблюдава и при деца, които рано развиват гастрит или язва, които за съжаление все повече се увилечиват в тази ранна възраст, допълва д-р Стоянова.

        Ацетономичното повръщане е по-особена форма на периодичното. Появява се най-често при деца между 2 и 8-годишна възраст, които обикновено са емоционално по-лабилни и при които нерядко има известна наследственост за това повръщане. То може да възникне при инфекции, нервно-психически пренапрежения и проблеми, както и при промени в храненето. Характерен за тези повръщания е специфичният дъх на ацетон. Периодичните ацетономични повръщания протичат на пристъпи, които се повтарят. Една криза продължава от няколко часа до няколко дни.
Хладни напитки, приемани на малки порции, с подходящо съчетани хомеопатични лекарства, почти винаги водят до бързо овладяване на кризата, казва д-р Стоянова. Според нея хомеопатичното лечение може да отдалечи чувствително пристъпите на ацетономично повръщане. Ако рано сутрин дъхът на детето е с лек оттенък на ацетон, това най-вероятно и сигнал за инфекции или проблеми с гърлото и със стомаха, допълват още специалистите. Често пъти може да е симптом за заден ринит или трета сливица.
                                                                                                                 
                                                                                                                            Силвия Пенева

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.