Съвети от педиатъра


Гръбначно изкривяване - сколиоза

Гръбначно изкривяване - сколиоза

Това, което трябва да знаете за сколиозата е, че това е едно разпространено заболяване. Едно на всеки 20 деца ще получи сколиоза на определен етап от развитието си. Най-често това се случва по време на пубертета, когато растежа е най-силен. Въпреки това, само четири на 1000 ще се нуждаят от лечение. Не е известно кои са факторите, които предизвикват гръбначните изкривявания. Противно на всички мнения лошата и неправилна поза почти няма значение за това заболяване.  Най-често срещаната  форма е идиопатичната сколиоза,. Тя  причинява на гръбначния стълб изкривявания наляво или надясно. Когато сколиоза е по-тежка  гръбначния стълб може извие ако детето не се лекува. Подобно извиване е опасно, защото затруднява работата на сърцето и белите дробове. Средство да се спре влошаването на този проблем е използването на скоба, също както и хирургическа намеса. 

Има различни възможни варианти за появата на сколиоза при децата и юношите, но в повечето случаи причината  остава неизвестна. Най-често заболяването се развива при деца между 9 и 14 години, когато те растат и се развиват с доста бързи темпове. Повечето случаи са леки и не се нуждаят от лечение. За по-тежките обаче е необходима медицинска намеса.

Нека изясним по-подробно какво точно представлява сколиозата?

Ако погледнете някой без това заболяване в гръб, гръбначния стълб вертикален. Ако гръбнакът е странично изкривен и едното рамо е по-високо от другото, то това е сколиоза. Има разлика и в таза, така че е възможно в по-сериозните случай единият крак да се явява по-къс от другия. Думата сколиоза идва от гръцки и означава “крива”. Извивката на кривата може да варира от много леки и едва забележимо, до тежка.

Кривата може да е в долната част на гръбначния стълб (на лумбалната част на кривата), в горната част на гръбначния стълб (гръдна крива), или да се извие от горната към долната част на гръбначния стълб. В някои случаи има двойна кривина, която прилича по форма на буквата S.

Откривайки нещо в детето, което ви изглежда съмнявате или не ви изглежда нормално, задължително се обърнете към личния си лекар. Наблюдавайте детето когато облича дрехите си, когато е голо лятото или когато влиза в банята. Макар, че бе споменато, че неправилната стойка на децата не играе кой знае каква роля за развиването на това заболяване, опитвайте се да научите детето да стои изправено. Детските и юношеските години преминават до голяма степен в седнало положение, докато детето учи или играе на компютъра. Деформацията на стойката, влиае  на походката и на цялостната визия на детето и по-късно на младият човек.

 

 

Източник :
http://www.goodtoknow.co.uk

Коментари

1
marieta
2010-04-16
molia daite poveche informacia
2
виктория
2010-10-28
и аз казвам това повече информация моляяяяя
3
Тони
2010-10-29
Здравейте, Има писано продължение по темата за гръбначните изкривявания. Статията е отново в секция Полезно - " От педиатъра ". Давам и линк, за да е по-удобно http://www.za-decata.com/polezno/ot_pediatyra/112
4
Милко Георгиев
2011-12-20

Вижте това

http://lichentrenior.com/znachitelno-podobrenie-na-mnogo-tejka-skolioza-za-6-meseca/

5
Добрин
2012-04-22

Какво повече искате, пише си достатъчно ?! Вече съм убеден, че съм болен от сколиоза. На 15 съм и от 7 годишен съм така, не мога да обуя нормални обувки.

6
Виолета
2012-08-08

Има много информация, но лекуването е много трудно! Знам го от опит! Бог да излекува всички от тази болест ...

7
Миткова
2012-09-18
Здравейте!Препоръчайте добър ортопед за София.На дъщеря ми левия крак се оказа по-къс и от там икривяване в таза.Предварително благодаря!