Съвети от педиатъра


Детска хигиена

Детска хигиена

Добрата хигиена намалява риска от различни инфекции в периода от детските години до пубертета и помага на децата да предобият хигиенни навици, които ще използват през целия си живот. Родителите могат да помогнат за изграждането на навиците на детето използвайки елементарни правила и методи докато детето си е вкъщи.

Защо добрата хигиена е толкова важна за детето ?
Инфекциите могат да се разпространят по много начини – директен контакт м/у хората, по въздушно-капков път, чрез кихане, или чрез контакт с различни предмети.
Децата са в постоянен контакт с много техни връстници, с възрастни, с играчки, мебели, с храна и прибори за хранене. Тези много чести контакти от най-различо естество създават риск за предаване и развиване на различни заболявания и инфекции. Докато за мецицината е невъзможно да неотрализира всички болести, предавани по този начин, ние трябва да създаден хигиенна среда за нашите деца, която до голяма степен да минимизира разпространението на бактерии. 

Какви хигиенни методи трябва да се прилагат с децата ?
Родителите трябва да използват различен кръг от хигиенни методи, които да предпазят и защитят както тях, така и детето им. Това включва процедури и специфични действия, както медицински, така и елементарни и битови. Хигиенните методи, които трябва да се прилагат включват :
- Възрастните да задължат детето да мие редовно ръцете си и да ги подсушава.
- Насърчаване на детето да следва простите правилата за поддръжка на устна хигиена.
- Хигиена на цялото тяло и половите органи на детето
- Редовно почистване, измиване и дезинфекциране на играчките, както и предметите, с които има чести контакти.
- Местата, които детето посещава и където прекарва време трябва да бъдат поддържани (банята, кухнята, спалнята, местата където играе и си почива)
- Поддържане на винаги чиста тоалетна чиния, а ако детето е по-малко редовна смяна на пампери или редовно почистване с препарати на детското гърне.
- Редовно бърсане на детското носле и почистване на ушите.
- Измислете знаци, които да използвате когато сте заобиколени от други хора, с помощта на  които да казвате на детето си какво е редно да направи, относно хигиената си.
- Приготвянете на храната трябва да бъде максимално хигиенично, също такова трябва да бъде съхранението на продуктите, до следващото им консумиране, както и отстраняването на боклука от дома.
- Измислете начин, по който детето няма да има досег с отпадъци, които съдържат телесни течности на друг човек, като превързочни материали, бинтове, памук (дори те да са ваши)
- Не събирайте две болни или болно и здраво дете заедно.

Как да насърчите детето си да спазва и поддържа хигиената си ?
Изградете система от правила, които постояно повтаряйте на детето. Например, че трябва да измие ръцете си винаги след като излезе от тоалета, винаги преди да яде и винаги след като е пипало животно. Когато детето е на детска градина, в училище или когато сте някъде заедно на разходка, винаги бъдете готови с резервен комплект дрехи в случай, че то се полее с храна или се  изцапа някъде играейки си. Но никога не му позволявайте да приема за нормално да ходи изцапано. Постарайте се да направите така, че когато детето ви е болно, да прекарва това време в къщи, заобградено от грижите ви и не го пускайте да се
върне към обичайните си занимания преди окончателно да се е излекувало. 
Не забравяйте, че детето се нуждае от обяснение за всичко, което го карате да прави. Кажете му защо е добре да мие зъбите си когато стане и защо да го прави преди да си легне. Кажате му защо чистите ръце и нокти са задължителни. Не говорете просто суха теория на детето, кажете му и вашето лично мнение. Споделете му, че е по-красиво и че вие го харесвате когато е чист и спретнат.

 

 

Източник :
http://www.ncac.gov.au

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.