Съвети от педиатъра


Здравословно хранене, витамини и хранителни добавки

Здравословно хранене, витамини и хранителни добавки

Най-добрият начин да укрепите здравето на детето си е да му предоставяте много витамини и минерали, и да наблегнете на здравословното хранене. Всеки ден поднасяйте храна от различни хранителни групи  и приготвяйте ястия, включващи хранителни вещества, които взаимно се допълват. Това означава детето да приема пресни плодове, зеленчуци, леко месо, риба, пълнозърнести храни, ядки, бобови култури, мляко и млечни изделия.

Този вид хранене звучи добре на много деца, но не на всички. Децата не винаги се хранят по начина, по който бихме желали, а по-злоядите вероятно не винаги получават всички витамини, минерали и други важни елементи от които се нуждаят. Някои деца ядат здравословно, макар и не винаги, а други не го правят изобщо. Полуфабрикатите и храните тип "хамбургер" не съдържат нужните съставки, а само нездравословни мазнини, захар и калории.

Здравословните храни са толкова важни за децата, колкото и за възрастните. Когато децата не ядат достатъчно от тях страда способността им да учат и запаметяват. Представете си да се стараете да научите нещо, когато мозъкът и тялото ви умират от глад за нуждите си.

Децата, които въобще не приемат необходимите храни се нуждаят от допълнителни витамини, създадени специално за тях, което е добър начин да се застраховате, че ще получават нужните им количества, поне доколкото е възможно. Но запомнете, че приемането на витамини не е панацея за нездравословното хранене, и въпреки тях трябва да се стремите към колкото се може по-здравословна храна. Дори с придирчивите деца ще имате все някакъв успех.

Какви добавки трябва да приема детето?

- Един общ недостатък в храненето на децата е недостиг на омега-3 основни мастни киселини. Те са от съществено значение за правилното развитие на нервната система и мозъчната функция, което е много важно през дългите дни в училище. Тези киселини могат да се намерят в тиквеното семе, риба тон, ленено и рапично масло. Могат да се вземат и под формата на таблетки, в случай че децата не обичат силния вкус на рибата или по някаква причина отказват да ги приемат.
- Децата, които не приемат плодове и зеленчуци се лишават от витамин С, който е изключително важен за имунната система и за съединителната тъкан под кожата ни. Той ни защитава от вредните радикали и е от ключово значение за мозъчните функции.
- Витамини В-комплекс - имат няколко функции, някои от които участват във въглехидратната обмяна. Децата, които приемат по много рафинирана захар и скорбяла разрушават тези важни витамини.
- Витамин Е - въпреки, че родителите не отдават нужното внимание на този витамин, той е важен за нуждите на децата. Убедете се, че го приемат в достатъчни количества. Можете да им го осигурите чрез ядки, растителни масла, листни зеленчуци, зърнени храни и житен зародиш;
- Фолиева киселина - фолиевата киселина е важен витамин, за чието значение повечето родители са информирани, тъй като по време на бременността приема и е изключително важен, за предотвратяване на вродените дефекти на детето. След като се родят, бебетата /и децата/ продължават да се нуждаят от адекватни нива на тази киселина, в противен случай могат да имат проблеми с нормалните темпове на развитие, да получат анемия, диария, загуба на тегло, слабост и раздразнителност.  Съдържа тиамин, ниацин и витамин В12;

Някои специалисти смятат, че минералите за изчерпани в нашата почва, и поради това много от продуктите, които се произвеждат може да не са толкова добре снабдени с тях. Затова ги набавяйте допълнително, тъй като защото влияят на:
- Калций и магнезий - важни са за здрави кости, нерви и мускули;
- Цинкът е важен за имунната ни система;
- Хромът помага на въглехидратната обмяна;


Детски мултивитамини и минерали, плюс Омега 3 мастни киселини е добра основа за хранителната програма на повечето деца. Когато детето е с по-чести здравословни проблеми може да се нуждае от по-богат комплекс добавки, които могат да бъдат изписани от лекар или диетолог.
Преди да закупите хранителни добавки на детето си се уверете, че са с високо качество, като за целта предпочетете специализиран магазин или аптека. Те могат да бъдат под формата на таблетки за дъвчене, смучене, или за пиене, както и под формата на течност.  Има марки с много приятен за децата вкус и аромат, така че самото приемане не би трябвало да ви създава проблеми.

Източник:
www.pediatrics.about.com

Коментари

1
Mariq Toneva
2011-10-20
Все по-често родителите прибягват до предварително изготвен план на хранене за своето дете. Такъв може да се създаде при диетолог или пък чрез специално създаден електронен калкулатор, който помага за определянето на оптималния хранителен режим за дете с нормално тегло. Подобен електронен калкулатор има на този сайт: http://calculator.danonino.bg/
2
ива петрова
2011-05-25

Все повече хора живеят нездравословно, без да се интересуват от последствията. Това е тенденция, която се наблюдава и при децата. Според данни на Националния център по опазване на общественото здраве15% от децата страдат от свръхтегло, а 5% от затлъстяване. Като основна причина за тази тенденция се посочва лошото състояние на материалната база за спорт в българските училища. 81% от децата и учениците желаят да спортуват, но не могат да осъществят това в сегашните условия. В следствие на осъзнаването на този проблем се ражда и инициативата "Активни и здрави" на Фондация "Димитър Бербатов" и "Данон Сердика". Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене.