Съвети от педиатъра


Хомеопатия и децата

Хомеопатия и децата

За пръв път през 1796 г хомеопатията се е използвала като алтернативен метод за лечение. Най-общо този метод може да се обясни така - използват се силно разредени вещества, които са подобие на симптомите, от които се оплаква пациента. По този начин се задейства имунната система. Използват се вещества, които се разтварят на 100 % във вода, тоест след употребата на медикамента, в организма не остава и следа от него.
Специалистите хомеопати диагностицират както здравословното, така и психическото състояние на пациента, което им помага да изградят една цялостна представа за симптомите на заболяването и за евентуалните предпоставки за възникването му. Хомеопатичните лекарства са много по-полезни за децата от всички други, особено от антибиотиците. Този вид лечение не води до храносмилателни проблеми и не се отразява негативно на имунната система.  Тъкмо обратното, стимулира я и един вид я пробужда да действа по-ефективно. Не предизвиква алергични реакции и не пристрастява организма към определен медикамент. Безопасни са дори ако се приемат дългосрочно, като това отново не води до странични ефекти. При лечение с хомеопатични лекарства се определя кои симптоми са най-сериозни. След като това е установено, се подбират най-подходящите лекарства за конкретния случай.

Голяма част детските заболявания могат да бъдат лекувани много ефективно с хомеопатични методи. Традиционно хомеопатичните лекарства са приготвени от минерали, зеленчуци и билки. Те са напълно нетоксични и нямат странични ефекти. Този тип лекарства се прилагат в много малки дози, което помага да се премахне всякаква възможност за вредни странични ефекти.


Чрез хомеопатия могат да се лекуват много от типичните за децата заболявания като :

Колики
Дизентерия
Епилепсия
Инфекции гъбични
Гастрит
Главоболие
Начална болка
Повръщане
Астма
Нощно напикаване
 
Що се отнася до децата, те никога няма да ви откажат да изпият някое хапче. Причината е, че често лекарствата са с вкус на захар.  Ако решите да лекувате детето си по този начин е добре да знаете, че не е добре хапчетата да се докосват с ръце. В днешно време е помислено за всичко, така че лекарствата се дават в удобни за тази цел опаковки, най-често с капачка, в която да изсипете хапчето и да го погълнете от капачката без да го докосвате. Хапчето трябва да се разтвори в устата ви, така че нека детето не бърза да го гълта, а да му се наслади. Има медикаменти в течна форма, които пък не трябва да се докосват до езика и се приемат чрез капкомер, директно поставени в гърлото. През периода на лечението не трябва да се приема мента. Ако детето не исползва детска паста за зъби, го снабдете с такава и му позволявайте да дъвче само детски дъвки докато го лекувате.

Ще изброим и част от най-често предписваните хомеопатични лекарства, не всички обаче са препоръчителни за деца, затова НЕ предприемайте самолечение.

Самакитка – лекува тревожност, страх, шок, пристъпи на паника и внезапна поява на безпокойство и др.
Allium CEPA известно като червен лук – лекува воднисти очи, парене и др.
Апис известна като медоносната пчела - лекува  зачервяване, оток и др.
Arnica известна като планинска Дейзи - лекува  натъртвания, навяхвания и др.
Arsenicum е разредена форма на арсен - лекува  тревожност, неспокойствие, алчност, натрапчивост, страх, депресия, астма, усещане за парене, и др.
Belladonna – лекува сухота в устата, гадене, делириум и др.
Bryonia-известен като див хмел - лекува  повръщане, диария, възпаление и др Calcarea carbonica известен като калциев карбонат - лекува  изтощение, депресия и тревожност, и др.
Испанска муха - лекува  коремни спазми, повръщане, диария, гърчове и др Chamomilla - лекува  раздразнителност, нетърпение, трескаво поведение, и др.
Предписва се най-често на деца.
Ferrum phosphoricum известен също като железен фосфат - лекува  липса на  енергия, анемия, и др.
Gelsemium известен също като жълт жасмин - лекува проблеми със зрението, баланса и др.
Hepar sulphuris се получава от вътрешния слой на стриди черупки - инфекция. Кантарион - лекува увреждане на нервите и др.
Ignatia - лекува главоболие, спазми и тремор и др.
Ledum известен също като блатен чай - лекува  инфекции, най-често от животински ухапвания, ужилвания, порязвания и др.
Бухалковиден - лекува  диария, стомашно разстройство и др.
Mercurius vivus известен също като живак - лекува  изпотяване, треперене, гадене и др.
Natrum muriaticum известна като сол - лекува прекомерна жажда и др.
Nux vomica - лекува  преяждане и твърде честата и в големи количества употреба на кофеин и алкохол и др.
Фосфор - лекува  прекомерна жажда, умора, нервност и др.
Pulsatilla - лекува синузит и др.
Ruta - лекува  синини, ишиас и др.
Силициев диоксид - лекува  слабост, изпотяване, и чувствителност към студено и др.
Серен - лекува сърбеж, парене болки,  лоша миризма и др.

Коментари

1
Мария
2011-12-17
При температура каксе дава Феруум фосфорика, при дете на 1 годинка и 5 месеца?