Съвети от педиатъра


Безсъние при децата

Безсъние при децата

Повечето родители си мислят, че проблемите със съня и плача през нощта приключват с ранните детски години. Много от големите деца и дори тинейджърите обаче имат също проблеми със съня, включително с това, че трудно заспали се събуждат посред нощ и будуват до сутринта.  
За жалост липсата на сън води до влошаване на настроението на детето ви през деня както и до несъобразено поведение и проблеми с дисциплината в училище.
За проблем може да се сметне и ако детето се събужда, но не си е отпочинало, без значение, че е спало непробудно през нощта.


Симптомите на безсъние при децата включват : 

Раздразнителност
Промени в настроението
Хиперактивност
Потиснато настроение
Агресивност
Невъзможност да се съсредоточи
Проблеми с паметта.

Причини за поява на безсъние при децата.
Една от основните причини е, че децата си лягат прекалено късни и не спят достатъчно. Това е често срещан феномен при прекалено заетите родители, които отделят време на детето си само вечер и при родители, които имат нереалистични представи за това, колко сън е необходим на едно дете. Това, че детето е активно, че се занимава с извънкласни дейности или ви се струва прекалено палаво, не значи че всичко със съня му е наред. Друга причина за безсънието е, че буквално докато децата не заспят подпряни на дивана в хола те гледат телевизия, играят видео игри или говорят по телефона.
Запомнете, че децата между 6 и 12 години се нуждаят от около 10-11 часа сън всеки ден. Тинейджърите пък се нуждаят от около 9 часа сън на денонощие.
Неспокойният и непълноцененн сън при децата се дължи на подобни проблеми както и при възрастните.
Употреба на кофеин и газирани напитки
Стрес и тревога
Обструктивна сънна апнея (хъркане)
Странични ефекти на някакво лекарство
Астма или кашлица при настинка и друго заболяване
Екзема (сърбеж) 
Депресия
Нервни заболявания като аутизъм, синдром на Аспергер и други.

Как да предодвратите безсънието.
Въпреки, че родителите често искат да прибягнат до медикаменти, с които да лекуват пряко безсънието на детето им е много по-полезно да се проучи и установи, дали са на лице медицински или психологически проблеми. В чести случай излекуването от тези проблеми води до прекратяване и на безсънието.
Например ако детето има обструктивна сънна апнея, силно хъркане през нощта и често се буди от затруденото си дишане, то най-вероятно се налага да му бъдат извадени сливиците. Друг възможен вариант е ако детето ви често кашля нощем и знаете, че има астма, по-добре пристъпете към по-силни медикаменти, третиращи астмата. Ако детето е депресирано и се нуждае от разговори с вас или с психолог, то хапчетата за сън в никакъв случай няма да разрешат проблема. Бъдете прецизни при изследването на възможните причини за безсънието на детето и внимателно изберете начин за противодействие. Не се подвеждайте по всички лекарства, които често се рекламират по телевизията и в другите медии. Често те не са одобрени за употреба от деца. Ако все пак сте решили да давате медикаменти на детето препоръчително е да се обърнете към лекар, които да препоръча конкретно лекарство и дозата, която детето да приема.
Ако пък решите да вземете други мерки, ето идеи за това, какво можете да направите за да създадете по-благоприятна атмосфера за почивка на детето.

- Нека детето не прави нищо друго освен да спи в леглото, това означава да не чете книжки в леглото, да не си пише домашните и да не гледа телевизия докато си е легнало.

- Изградете му навици за час и начин на лягане и ставане.

- Научете детето си да практикува техники за релаксация като специфики при дишането, обяснете му че е хубаво да си фантазира, да си представя неща, които му харесват (вместо да брой овце докато заспи )

- Детето трябва да спре с обичайните си занимания минимум 30 минути преди лягане. Тоест спира с играенето на видео игри, със заниманията пред компютъра, с гледането на телевизия ... Нека се занимава с тихи и може би леко скучновати занимания в тези 30-50 минути преди да си легне. Нека чете книжка, реди пъзели, или си оправя дрехите и принадлежностите, необходими му за следващия ден. Осигурете му уединение и тишина.

- Уверете се, че детето има къде и с какво да изразходи енергията си през деня. Запишете го да спортува или да учи допълнително, нека развива физиката си и прекарва повече време на открито и на чист въздух. Не е добре от прашната класна стая да се прибира и да заляга отново над учебниците. Осигурете му свободно време преди или след като подготви домашните си за следващия ден. 

- Проверете или попитайте детето дали матрака, самото легло и възглавниците са му удобни. Възможно е възглавниците да са прекалено високи или ниски, матрака да е твърд или прекалено мек. От собствен опит знаете, че това е доста важно за един качествен и спокоен сън.

 

Източник :
http://pediatrics.about.com

Коментари

1
Марти
2012-12-09
Здравейте,при нас ситуацията е малко по различна.Малкият ми син е на 2 години,обаче вече 2 години спи около 3 и 4 чъса сутрин , цяла нощ не спи а си играе ! И не знам какво да правим , помогнете !
2
Лили
2013-12-15

И моето дете не спи вечерно време.На нея и е нужно да спи само 2-3 часа на обяд и вечер не спи и все е весела и активна. Не знам какво да правя.

 

 

3
Деси
2014-10-11

Моят син е вече на 3 години и от самото раждане ги прави тия будувания много нощи си играем до сутринта и пак на другия ден сме хиперактивни! Помощ!!!!