Съвети от педиатъра


Бронхитите се обострят през пролетта

Бронхитите се обострят през пролетта

Лечението на астмата при децата е продължително, но може да се излекува напълно

Астматичните остри бронхити при децата се обострят и се отключват по-често през пролетта. Обикновенено те са първия сигнал за по-сериозно заболяване, каквато е астмата. "Това е леката форма, по която се изявява астмата. Заболяването обикновено се лекува в домашно обстановка и за него не се изисква болнично лечение, освен ако не протича по-тежко", каза ръководителят на І детска клиника в МБАЛ "Св. Марина" във Варна доц. д-р Иван Гълъбов. Неговата препоръка е да се открие дали децата нямат някаква алергична чувствителност. И ако такава е налице то трябва да се отстрани причината. През пролетта цъфтежа на дърветата и на цветята често стават причина за увеличаване на обструктивните бронхити и на различните форми на астма, изостряне на тези състояния, казват детските пулмолози.


В случаите на астма при децата, особено като се знае, че получават такива пристъпи, трябва да бъдат прегледани от лекар-специалист по белодробни болести. "В 80 на сто от случаите на астма при подрастващите тя е с алергична изява. Затова през пролетния сезон се увеличава значително броят на малките пациенти, чиито родители търсят семейния лекар или детски пулмолог по този повод", допълни доц. Гълъбов.


Според известният варненски педиатър и белодробен специалист няма основания да се смята, че влагата и морският климат са неблагоприятни за това заболяване. В противовес на тази теза са съществуващите доскоро санаториуми на морето, за пациенти с бронхиална астма на Св. Влас. В тези случаи се препоръчват и разходки край морския бряг. "За да се прецени дали районът е благоприятен или не, трябва да се изключат всички останали фактори и да се отдаде внимание на спецификата на терена", посочва доц. Гълъбов. Той бе категоричен, че лечението на самата астма при подрастващите е продължително. "Но при децата е с много благоприятен край и ако се вземат мерки навреме може да се излекува напълно. Затова всякакви форми на обструктивни бронхити трябва бързо да се насочват към специалист", категоричен е ръководителят на І детска клиника в МБАЛ "Св. Марина" в морската столица. 


Силвия Пенева

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.