За мама


Как да се погрижите за себе си

Как да се погрижите за себе си

В позицията си на работещи жени, често забравяме колко важно е да се грижим за себе си. За повечето от нас, това е една малка подробност в сравнение с грижата за нашето семейство. Често работим на пълен работен ден, грижим се за дома - чистене, готвене, помощ с домашните, пране и др, възпитаваме децата /в някой случаи и съпрузите/. За съжаление ние оставаме на последно място в списъка. Това обаче, не трябва да е така, защото ако се погрижим първо за себе си, след това ще е много по-лесно да го направим и за останалите.

Здравословно хранене
Много важно е да се яде здравословно! Това може да предотврати някои болести, като например сърдечно-съдови заболявания и рак. То ще облекчи стреса и ще ви даде повече енергия, подобрява функциите на тялото, укрепва имунната система и помага в поддържането на здравословно тегло. Ключово в здравословното хранене е да не пропускате хранения, да ядете повече салати, зеленчуци и плодове, да наблегнете на простите храни и да избягвате захарта, и най-важния фактор - да слушате тялото си! Трябва да можете да усещате кога сте гладни или жадни, и кога сте се заситили, за да спрете.

Спете достатъчно
Сънят е неизменна нужда на всички хора и продължителността му има голямо значение.  Много от жените остават до късно вечерта, дали за развлечение, дали за да довършат домакинската работа, това се е превърнало в тенденция напоследък. Хвърляме се в леглото изтощени и когато звънне алармата, имаме усещането, че току що сме си затворили очите, а трябва да ставаме отново.
Обикновено се нуждаем от около 8 часа сън на нощ, но има хора, които имат нужда от по-малко, а други от повече. Липсата на сън причинява раздразнителност и промяна в настроението и това е само началото. След тези редварителни признаци, можете да си докарате апатия, забавен говор, нарушения в паметта и трудност при струпване на няколко задачи. Но това не е краят! Липсата на сън възпрепятства имунната система, влияе на мозъка, нервната, сърдечно-съдовата система, и метаболитните функции. Може да си кажем, че ще си отспим през уикенда, но това никога не е стойностен сън. Когато спим повече в почивните дни заблуждаваме вътрешния си часовник и когато трябва да станем рано в понеделник, сме повече уморени, отколкото отпочинали. Важно е да получаваме необходимото количество сън всяка нощ, като за предпочитане е да се ляга по едно и също време.

Упражнения
Независимо дали ще изберете йога, аерабика, по-натоварващи тренировки, или комбинация от различни планове, това помага на здравето на тялото и ума. Спортът намалява ежедневния стрес, подобрява настроението и намалява симптомите на депресия и тревожност. Предизвиква производството на ендорфини, които са причинителите на радост позитивна нагласа. 20 мин. на ден, три-четири дни в седмицата ще ви накарат да се почувствате по-добре във всички случаи. Ще забележите разлика в тялото, излъчването си и количеството енергия. Също така това ще ви донесе една приятна умора и качествен сън, от който така се нуждаете.

Създаване на рутинен "Център за красота"
Да се грижите за външната страна на тялото е също толкова важно, колкото и за вътрешната - всичко върви ръка за ръка. Дали ще си създадете своя собствена рутина за разкрасяване или ще ходите в салон няма значение, със сигурност и двете ще ви се отразят добре. Това ще ви освободи от стреса и разбира се, ще повиши самочувствието ви, като даде на лицето и тялото ви здравословен блясък. Изброеното до тук - здравословно хранене, физическа активност и достатъчно сън отново има голяма стойност.

Прекарвайте известно време с приятелки, без да се чувствате виновни
Погрижете се за психическата си почивка, всички ние имаме нужда от това. За жената обаче, е най-трудно да го направи. Тя и без това се чувства виновна, че прекарва целия си ден на работното място и няма достатъчно време за децата и за всички домакински задължения, но най-голяма вина носи времето, прекарано за самата нея. Това не означава, че трябва да напуснете семейството си за по-дълъг период от време, а да отидете в спалнята си и просто да си починете след взет душ, да почетете книга или да си правите маски например. Обяснете на семейството си, че имате нужда от това и че не желаете да ви прекъсват. Ако това е трудно за тях /особено за децата/ излезте на разходка из квартала, вижте се на кафе с приятелка, отидете на кино или пазарувайте от онлайн магазин.

Използвайте всичко това по свой собствен начин, създайте си ваш стил на живот, съобразен с ежедневието ви. Колкото и да е натоварено, всичко е въпрос на организация и няма начин да не е възможно.

Източник:
www.associatedcontent.com

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.