За мама


Как да управлявате стреса

Как да управлявате стреса

Първо го разпознайте:

Симптомите на стреса включват умствени, социални и физически проявления, като изтощение, загуба/повишен апетит, главоболие, плач, безсъние или прекалено спане. Честа индикация е бягството от това чрез алкохол, наркотици или друг вид натрапчиво поведение. Може да бъде придружен от чувство на тревога, неудовлетвореност и апатия.

Когато стресът ви управлява, способността да запазите контрола над ситуации, хора и събития ви коства доста усилия. Какво можете да направите? Ето някои стратегии.

Огледайте се!

Има ли наистина нещо, което можете да промените, или върху което да установите контрол. Поставете си реалистични цели. Намаляйки броя на събитията, случващи се в живота ви  може да намалии и натоварването по веригата. Действайте приоритетно, като степенувате нещата по важност.

Освободете се от разсъждение, което ви стресира!

Подарете си почивка, дори да е само за няколко минути дневно, не се разяждайте от стремеж да свършите целия обем работа. Просто задвижвайте задачите по ред на изникване, или по важност. Не се "потете" излишно за малки неща.

Медитацията и дихателните упражнения са доказали своята ефективност при контролирането на стреса!

Практикувайте изчистване на ума от смущаващи мисли. Променяйте начина, по който реагирате, но не прекалено изведнъж, тъй като това ще ви донесе допълнителен стрес. Съсредоточете се върху нещо, което ви е неприятно и съзнателно управлявайте реакциите си. Променете начина, по който виждате ситуацията, търсете алтернативни гледни точки.

Стресът е вашата реакция към събития и проблеми.

Потърсете външна гледна точка на ситуацията и я сравнете със своята. Избягвайте крайни реакции! Защо да мразите, когато можете просто да не харесвате? Защо да сте нервни, когато можете да сте разтревожени? Защо да сте разярени, когато може да сте леко поядосани? Защо да сте депресирани, като може просто да сте тъжни? Направете нещо за другите, за да отдалечите мислите си от себе си.

Спете достатъчно!

Липсата на почивка само утежнява положението. Работете за излизането си с физическа активност, независимо дали това е джогинг, тенис или градинарство.
Избягвайте самолечение или бягство от това състояние. Алкохолът и наркотиците могат само да прикрият стреса, те не могат да се справят с проблемите. Това е ефектът от стреса, който ви управлява!

Това е дългосрочна стратегия за адаптиране към последиците от стреса в живота ви!

Опитайте се да изолирате и да "работите" само по един аспект по едно и също време. Не се пришпорвайте! Например, ако имате проблеми със съня, потърсете помощ за този проблем.

Опитайте се да "използвате" стреса!

Ако не можете да отстраните или да избягате от това, което ви притеснява, го приемете и се възползвайте от него по продуктивен начин.

Опитайте се да бъдете позитивни!

Подарявайте си мисли  колко добре се справяте, а не колко ужасно ще бъде всичко. Стресът наистина може да ви  помогне, с памет, при условие, че е в краткосрочен план и не е твърде силен. Той предизвиква повишено доставяне на глюкоза в мозъка, кое създава повече енергия на разположение на невроните. Това, от своя страна засилва паметта и я възстановява. От друга страна, ако стресът продължи дълго, това може да попречи на снабдяването с глюкоза и да разстрои паметта.

И ако все пак тези методи не ви помогнат, и ситуацията е неуправляема, пречи на работата и на нормалния ви начин на живот, потърсете специализирана помощ.

 

Източник:
www.naturalstressreliefguide.com

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.