За мама


Косопад след бременност

Косопад след бременност

Нормално е човек да губи по определено количество косми на ден. По време на бременността обаче, под влиянието на високото ниво на женски хормони фазата на растежа на космите е удължена, т.е. през целия този период те почти не падат, а само растат. Но... след като бебето се роди,  космените луковици и фоликули навлизат във фаза на покой и космите  опадват едновременно. Това не е причина за безпокойство, освен ако не се прояви под формата на локално оплешивяване. Ще се спрем по-подробно на заболяването Алопеция ареата.

Алопеция ареата
е състояние на загуба на коса в определена зона, характеризиращо се с бърз и остър напредък. Всяка окосмена площ може да бъде засегната, но най-забележимо е по повърхността на скалпа. Причината за възникването и не е напълно известна. В някои случаи е свързана с други заболявания, но през по-голяма част от случаите не е така. Все още се провеждат изследвания за определяне на най-доброто лечение на тази понякога мощно атакуваща болест. Въпреки, че няма средство, което да излекува алопеция ареата, има няколко начина, които могат да стимулират растежа на опадалата коса, макар и временно.

Причини за възникване
Има различни хипотези за това какво причинява алопеция ареата. Генетичните фактори, изглежда играят голяма роля, тъй като е висока честотата на заболели хора, които имат вече в рода си засегнати. Също така, изглежда има и автоимунен фактор, причинявайки бавно и упорито образуване на антитела към различните структури на космения фоликул. Определени химични вещества, които са част от имунната система, наречени цитокини, могат да изиграят важна роля в развитието и, чрез подтискане на растежа на космения фоликул. Някои изследвания показват, че емоционалният стрес също може да предизвика болестта.

Загубата на коса

Това се дължи на имунната система, която защитава тялото от навлизане на външни елементи като вируси и бактерии и погрешно атакува космените фоликули. Това може да доведе до загуба на коса или окосмяване в други части на тялото. Нормално космите преминават през тези етапи на случаен принцип и тези, растящи върху останалата част на главата са повече от тези, които падат. При тази болест, нещо причинява опадване на всички косми в определена област.

Как изглежда Алопеция ареата

Характерното поле на болестта обикновено е кръгло или овално, и е напълно плешиво и гладко. В изключителни случаи, могат да се видят косми, но те са къси и тънки в основата. Леко дръпване и те падат. Някои хора могат да изпитат леко тръпнене или парене в областта на косопада.

Прогнози
Прогресът на болестта е непредсказуем. Някои хора губят косата си само на територия, малка колкото лепенка. Други могат да имат по-големи поражения.
Алопеция тоталис е загубата на 100% от косата.
Алопеция Универсалис е загуба на 100% от окосмяването на тялото.
Последните две състояния са много рядко срещани. При по-голямата част от пациентите, косата се възстановява в рамките на 1 година без никакво лечение.

Лечение
Има няколко възможности за лечения на алопеция ареата. Общото между тях е наблюдението. Ако полето е малко можете просто да следите дали косата ще започне обичайния си растеж. Друга възможност е прилагането на локални кортикостероиди върху мястото. Това може да отнеме няколко месеца, докато косата започне да расте нормално. Следваща възможност е инжектиране на стероиди под кожата на скалпа. Наново поникнали косми могат да се видят от четвъртата до осмата седмица, а лечението се повтаря през 4-6 седмици. Главният ефект от използването на стероиди е изтъняването на кожата.
За насърчаване растежа на косата се използва Миноксидил, показал козметичен ефект в 30% от случаите. Миноксидил не спира процеса на болестта, така че ако се спреа използването му след като косата е започнала да расте, вероятно тя отново ще изпада.
Фотохимиотерапия - това е вид лечение, при което вътрешно и външно се прилага псорален, който повишава чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи, след което мястото се облъчва. Това комбинирано лечение се нарича PUVA. 55% от хората постигат добър ефект от тази процедура, но възможността от рецидив е голяма, а поддръжката скъпа и ангажираща, два-три пъти седмично. Отделен въпрос е и рискът от развитие на рак на кожата.

В случай, че забележите подобни симптоми, посетете лекар-специалист.

 

Източник:
http://dermatology.about.com

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.