За мама


Кариера и личен живот

Кариера и личен живот

Изграждането на кариера е от съществено значение както за мъжете, така и за жените. По традиция мъжете се отдават на това, тъй като се считаше, че те са тези, които "вадят хляба".  Сега обаче, жените са също толкова отдадени на професионалното израстване, дори понякога в по-голяма степен. Всичко това ги кара, да се чувстват независими във вземането на каквито и да било решения в живота си.

Стремежът към кариера е супер. Но, това не бива да се прави за сметка на личния живот. Къде е разграничителната линия? Нека да я спазим!

Кариера и личен живот

- Задължителен е балансът между двете. Човек не трябва да пренебрегва собствения си живот, в противен случай няма да бъде пълноценен и на двете места.
- Трябва да се определят приоритетни права. Щом като жените ще участват в попълването на семейния бюджет, те са на равно с мъжете. Да, те ще се грижат за децата, ще готвят, ще чистят, но моля... не само те!
- Един работи, защото рябва да се работи. Друг работи това което му харесва и също успява да отговори на изискванията на семейството си. И мъжете и жените имат избор, така че всеки сам носи отговорност за развитието си.
- Не трябва да се пренебрегва здравето. Усилената работа е похвална, но  професията не е всичко в живота. Не се преуморявайте!
- Задължително е да се отдели време и за действия, носещи удоволствия и отмора. Всеки трябва да предвиди такова за хобита, спорт, игри и др.

Как да балансирате между кариерата и личния си живот?

- Управлението на времето е от съществено значение. Важно е да се отделя достатъчно време за семейството, въпреки натиска на работата.
- Прекарвайте времето си качествено, когато сте със семейството си. То се нуждае от вас, контактувайте пълноценно.
- Ако скоро сте започнали работа обяснете им промените, които ще настъпят поради това. Те ще ви разберат. обяснете им също, че винаги ще намерите нужното време, ако някой от тях има нужда.
- Планирайте почивки веднъж или два пъти в годината, когато ще сте всички заедно през цялото време.

Не позволявайте на професионалните ви стремежи да повлияят отрицателно на отношенията в семейството ви, никоя крайност не е за добро. По същата причина не се отказвайте изцяло кариерата си, заради семейството.

 

Източник:
www.paggu.com

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.