За мама


Защо да пием вода?

Защо да пием вода?

Голяма част от броят на пациентите, влизащи в лекарските кабинети посочват симптоми, които могат да са последствия от липсата на вода. Повечето от тях пият големи количества течности: кафе, сода, чай и сокове. Но никой достатъчно вода!

Какви са симптомите от пиенето на твърде малко вода?
Най-честите са запек, суха и сърбяща кожа, акне, кървене от носа, повтарящи се инфекции на пикочните пътища, суха кашлица, непрекъснато кихане, налягане в синусите и главоболие.

Може би ви е интересно как липсата на вода предизвиква тези симптоми? Водата е нужна на всяка клетка на тялото за да я захрани, и за да премахва отпадъците. Когато количеството на водата стане оскъдно, тялото се опитва да ограничи стойността, която използва при дишане, производство на слуз, уриниране, изпотяване и дейността на червата.

Няколко чаши вода дневно се губят чрез дишането, тъй като белите дробове изискват влажен въздух, за да си вършат работата. През зимата, в сух, студен ден са нужни 2-3 чаши повече.  Тялото трябва да овлажнява въздуха преди да достигне дробовете и също така трябва да премине през лигавицата на носните пътища и бронхите. Когато течността, която е на разположение намалее, личавиците стават по-сухи. Това от своя страна дразни белите дробове, предизвиквайки ги да станат по-реагиращи на прах, частици, мухъл, цигарен дим и други дразнители, както и да са по-малко устойчиви на вируси и бактерии. Резултатът - суха кашлица и бронхит.

Лигавицата на белите дробове и червата ни са важен компонент за устойчивост към болести. Те осигуряват ефективна защита срещу висурите, бактериите и замърсителите само, когато са незасегнати. Но редица вещества (като аспирин) е известно, че увреждат този праг. По-малко известно е обаче, че липсата на вода в организма прави всички важни лигавици по-малко вискозни и може да предизвика запек, синдром на раздразненото черво, както и лоша перисталтиката. Тези проблеми, от своя страна увеличават риска от други дългосрочни заболявания, като хемороиди и рак на дебелото черво. Слузестата обвивка на сисусите е също жизненоважна защита срещу заболявания. Когато изсъхне , създава предпоставка за синузит, кървене от носа и влошаване на алергичните симптоми.

На всички е известно, че губим вода чрез уриниране. Това е необходимо за отстраняване на различни токсини на организма. Когато обемът на течността намалее, намаляма и способността на организма да пречиства токсините. Погрешно разбрано е, че колкото повече вода пием, толкова повече натоварваме бъбреците. Вярно е обратното! Водоразтворимите токсини не могат лесно да бъдат отстранени чрез червата, особено при липса на вода. Тогава те трябва да бъдат елиминирани по други начини, като например през кожата. Повишаването нивото на токсините може да доведе до главоболие и умора. Опитът на тялото да премахне прекалено високите нива на нежеланите химични вещества през кожата може да предизвика акне и да влоши екземата.

Лесното решение на всички тези проблеми е да се пие повече вода. Кафе, чай и сода, всички съдържат кофеин, който е известен диуретик и действително ще изостри симптомите на загуба на течности. Плодовите сокове са по-концентрирани на захар от течностите на организма и така, организма ще се опита да ги разрежда, като по този начин ще  причини загуба на вода в други части на тялото. В сухите, студени дни на зимата или горещите на лятото, пийте най-малко 10 чаши вода дневно за оптимално здраве. Презпролетта и есента, 8 чаши ще са достатъчно за повечето хора, въпреки че тези с инхалаторни алергии трябва да пият колкото може повече вода. Бременните жени имат нужда от 50% повече вода, от преди забременяването.

Какъв тип вода е най-добре да се пие? Водата, филтрирана с активен въглен е може би най-евтиния начин да пиете "безопасна" вода. Въглеродният филтър премахва по-голямата част от канцерогени и бактерии, които често се срещат в питейната вода. Тези филтри често са много евтини и могат да бъдат намерени в почти всеки магазин. Дестилираната вода са отстранени всички метали, и вредни и полезни. Това са тези хидрокарбони, които са свързани с най-много здравословни проблеми. Бутилираната изворна вода също е здравословна, но когато са и направени химичните и бактериални анализи.

Водата може да е чудо, лек за много общи заболявания. Опитайте още сега, да видим дали пък няма да се почувствате по-добре?!

 

 


Източник:
www.about.com

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.