За мама


Готови ли сте за второ дете ?

Готови ли сте за второ дете ?

Кога е най-подходящото време да имате второ дете ?
Много от двойките, които вече имат едно дете са пред дилема кога е най-удачният период да се сдобият с още един член на семейството. Този въпрос е дискутиран нееднократно. Специалисти от различни сфери обосновават мненията си, разглеждайки проблема от различни ъгли, но в крайна сметка еднозначен отговор няма.

Според някои лекари е добре жената да изчака от две до три години преди да забременее отново. Мненията на лекарите обаче са различни. Някои проучвания сочат, че за здравето на новото бебе е най-добре да се изчака от 18 до 23 месеца след раждането на последното дете. Теоретично зачеването на дете по-малко от 17 месеца след раждане на предходно носи известни рискове. Такива могат да бъдат преждевременнно раждане, или детето да се роди с тегло, под нормалното. Рискът е още по-голям за новото бебе ако заченете по-малко от 6 месеца след раждане. Според тази теория риск се крие и ако заченете второ дете около 59 месеца след раждане, това са около 5 години.

Експертите смятат, че тялото на майката се нуждае от време за да се възстанови от стреса при раждането и да възстанови хранителните вещества, които е изчерпала по време на бременността. Зачеването на дете между 18-тия и 23-тия месеца след раждане обаче имало и положителни страни. Настъпват редица промени в тялото на жената, които спомагат развитието на второто дете в утробата. Например, в период от около две години след раждане притокът на кръв към матката е засилен, което е добре за плода.

На колко години сте ?
Годините на жената са един от важните фактори, които определят една бременност като рискова или не. Ако сте на около 38 г и наскоро сте родили първото си дете, не се налага да изчаквате много ако желаете да забременеете втори път. Преломните години за забременяване на жената са около 40-те. Тогава бременността трябва да бъде по-скоро добре планувана, отколкото просто желана и да протече под постоянно лекарско наблюдение.

Как първородното дете ще реагира на новината ?
Ако на преден план за вас е желанието децата ви да си играят заедно и да се разбират, идеалният момент е когато първото дете е между една и четири години. На тази въраст децата все имат силна привързаност и зависимост от родителите, а в същото време все още в съзнанието им не се е появило чувството за съперничество. Според изследвания за по-големите деца е по-трудно да приемат новото си братче или сестриче, защото смятат, че родителите им ще им обръщат по-малко внимание, че ще ги обичат по-малко, че ще трябва да делят играчките си и т.н. мисли, които не присъстват в сметките на по-малките.

Решението за второ дете е общо.
Уверете се, че партньорът ви иска второ дете също толкова, колкото и вие. Не винаги и двамата сте в синхрон, макар и това да не личи в ежедневието ви. Може единият от вас ( по често това е мъжът ) да не е готов да става баща отново. За по-силният пол това е дълъг период пълен с трудности и неразбиреми за тях неща. Отговорността и задълженията с появата на още едно малко човече също нарастват. Възможно е той да има нужда от почивка, от време за себе си, а това ще се отложи с повече от година ако решите да имате второ дете. При вземането на решение за първо дете най-вероятно добре сте обмислили факта, че с тази крачка се променя целият ви живот. Вече нямате свободата каквато сте имали досега. С желанието за второ дете трябва да преразгледате този аспект отново. Да си дадете сметка и за собственото си психическо състояние, за нещата които искате за себе си като личност, за вас като семейство и да видите къде точно се пресичат двете линии.

Работа и кариера.
Кариерата на жената "страда" повече, отколкото на мъжа и това е факт. В действителност обаче нещата не са толкова еднозначни, колкото изглеждат. Бащите имат отговорности и жената се нуждае от помощ както за отглеждането на детето, така и в домакинството. Ако съпругът до сега не е пазарувал ежедневно, не е плащал сметки, или не се е занимавал с домакинска работа постояно, то той ще трябва да се заеме с част и от тези задължения. Това разбира се отнема време и енергия. Важно е да се дискутират желанията и приоритетите на всеки един от двамата родители, за да се стигне до консенсус така, че да няма ощетени.

Финанси.
Един от факторите, с които семействата най-много се съобразяват, това са финансите. Отглеждащата децата майка спира да работи за дълъг период от време. В същото време разходите по отглеждане на малко дете никак не са малки. Красивите дрешки, люлки, колички, столчета и т.н. са голямо перо в бюджета на всяко семейство. Ако и двамата мечтаете за повече от едно дете можете да помислите дали не е по-добре да родите първото година - две след второто. Така ще имате почти всичко необходимо като дрешки и детско обзавеждане. Трябва да си давате сметка обаче какъв хаос настъпва в семейството когато дойде време за сметките, а децата постояно растат и се нуждаят от нови и нови дрешки и обувки.

Най-важното - гледайте напред във времето, защото децата растат и няма да ви питат дали е най-подходящия момент и се вслушайте в сърцето си. Ако вие и партньорът ви ще сте щастливи имайки две или повече деца, просто го направете.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.