За мама


Фън Шуй

Фън Шуй


“Ако искаш да промениш живота си, премести 27 предмета в своя дом” - древна китайска мъдрост

"Фън Шуй" е китайско изкуство за подреждане на дома, съобразено с правилната циркулаця на енергиите - огън, земя, метал, вода и дърво. То разглежда дома или работното място като жив организъм, намиращ се или в хармония с вас, или в противоречие. Древните китайци са вярвали, че земната енергия може както да гради, така и да руши. Да бъдеш подреден, чист и организиран във  всеки аспект на живота си е наистина прекрасна черта. Това означава само, че когато си отговорен за нещата, които правиш, вървиш към живот, лишен от проблеми. Това показва, колко много дисциплина трябва отгледаме в себе си.

Това важи и за начина, по който организираме нещата си в къщи и в офиса. Поставянето на нещата на правилното място и изхвърлянето на ненужното прави една чиста и просторна територия. Свободното пространство е особено важно  във фън шуй и ако го постигнете, положителната Чи със сигурност ще потече към вас.

Претрупаността предизвиква застой на енергията, което пък пречи на потока Чи, а това се отразява на физическото ви благополучие. Така хората не могат да приемат нови възможности и изживявания в живота си, и е блокирана възможността за промяна. Бъркотията може да отнеме вашата енергия, а в замяна да ви даде раздразнителност и депресия.

Основни Фън шуй съвети

Почистете - Във Фън Шуй, разхвърлията правят дома дома напрегнат. Акумулираните мръсотия и прах запушват потока на положителната енергия по същия начин, както вещите ни задръстват дома и живота ни. Най-доброто решение за това е цялостното почистване и организиране на жизнените места, за да се осигури плавен достъп на енергия. Точно, както ежедневно почистваме тялото си, така дома ни също има нужда от това.

Прозрците са от жизненоважно значение и трябва да са приоритет, защото те символизират зрението. Очите са прозорците на душата, помните, нали? Символично, състоянието им определя колко добре виждате нещата. Чистете стъклата в жизнената си територия толкова добре, че дори и малък слой прах да не ви пречи да виждате цялата картина. Трябва да си създадете навик да ги почиствате всеки път, в който забележите петно. Огледалото в антрето винаги трябва да отразява вътрешността на жилището, не входната врата.

Може би най-всеобхватният съвет е - изхвърлете всичко, което е счупено, пукнато, повредено или неизползвано година-две. Освободете място за новите неща в живота си, това няма как да стане, докато не разчистите безполезните стари. Изхвърлете също и тези предмети, които ви носят отрицателни емоции, по един или друг повод, независимо дали са повредени или не. Освен това - направете го с удоволствие!

Поддържайте готварската си печка винаги чиста и с изправни котлони. Във фън шуй тя е един от символите на богатството.

Цветята с благоприятна енергия са здравец, мушкато и индрише. Те пречистват, оздравяват и предпазват.

Сложете аквариум или декоративен фонтан в някой ъгъл, така енергията постоянно ще е в движение.

Подредете по стените или мебелите снимки на най-близките ви хора, които отразяват щастливи моменти. Такива, които като погледнете едва да сдържате усмивката си.

Проверете всички брави, чекмеджета, вратички на мебели и др. дали не скърцат, заяждат или не работят. Ремонтирайте ги!

Осигурете добро осветление навсякъде, заменете с луминисцентни старите лампи с жълтеникава светлина.

В заключение, най-главния съвет на експерта по Фън Шуй, Лам Чуен: “Ако видите някакъв проблем и сте в състояние да го решите - действайте; ако не можете да направите нищо - просто го зачеркнете от паметта си.”

Коментари

1
тани
2012-11-01
точно така !