За мама


Бременност и тютюнопушене

Бременност и тютюнопушене

Бременността е за създаване на нов живот, но в крайна сметка решението е на майката да спре или да не спре да пуши. Това е времето, което може да и осигури необходимата силна мотивация, в името на нероденото си дете, което е напълно зависимо от нея.

Преди бременността

Тютюнопушенето прави по-трудно забременяването, независимо кой от партньорите пуши. Никотинът намалява плодовитостта на жената, от което се засяга производството на хормони, необходими за бременността. Пречи също и за транспортирането на яйцеклетката от фалопиевите тръби към утробата. Мъжете пушачи имат 15% по-ниска стойност на брой сперматозоиди, в сравнение с непушачите.

Когато човек пуши, количеството кислород в кръвта се смесва с въглероден окис. Ако една бременна жена пуши, нейната кръв, респективно кръвта на детето и ще съдържа по-малко кислород от обикновено. Това може да причини увеличаване на пулса, тъй като бебето се бори да получи достатъчно кислород.

Частиците в тютюневия дим съдържат различни токсични вещества, които променят способността на кръвта да работи по обичайния си здравословен начин. Това може да повреди плацентата, която храни бебето.

Как пушенето вреди на нероденото бебе?

- По-вероятно е да се роди преждевременно и с ниско тегло при раждане (под 2,5 кг). Този ефект се усилва пропорционално - колкото повече майката пуши, толкова по-малко тежи детето;
- има по-малки органи, в сравнение с родените от непушачи.
- по-слаба белодробна функция;
- два пъти по-вероято да умрат от смърт в кошарата;
- по-често боледуват - бебетата, родени от жени, които пушат по 15 или повече цигари на ден по време на бременността престояват в болница два пъти по-често през първите 8 месеца от живота си;
- получават болезнени заболявания, като възпаление на средното ухо, астма и бронхит, в ранна детска възраст;
- по-вероятно е самите те да станат пушачи по-късно;
В допълнение, бременните жени, които пушат увеличават риска от спонтанен аборт в началото на бременността.

В късната бременност, пушещите майки създават висок риск от разкъсване на плацентата преди раждането. Това може да причини преждевременно раждане, кислороден глад и дори смърт на бебето в утробата.

Ако сте бременна жена и все още пушите

Никога не е твърде късно да спрете. Всяка цигара, която решите да не изпушите, ще допринесе за това да родите здраво бебе.
Голяма част от щетите, причинени от тютюнопушенето могат да се коригират, тъй като тялото е жив организъм и има способността да се самолекува. Жените, които спрат пушенето в средата на бременността имат шанс да родят бебе със средно тегло до това на родено от непушачка. Може би сте решили само да ги намалите, но е доказано, че в такива случаи пушачите вдишват дима по-дълбоко. Така че, броят на цигарите намалява, но приемът на вредни вещества не.
Всички изследвания показват, че отказът от тютюнопушене е най-важното нещо, което можете да направите, за да подобрите здравето на бебето.

Как да спрете да пушите

Можете да получите подкрепа и съвети от вашата акушерка, различни клиники или лекари. Данните показват, че консултациите с квалифициран здравен съветник и посещаване на курсове за бременни могат да свършат чудеса. Никотин-заместителната терапия не би била идеалния вариант в този случай.  Ще ви помогне само внимателното и подробно дискутиране на риска, на който излагате детето и позитивите от това да спрете.

 

Източник:
www.netdoctor.co.uk

Коментари

1
ива петрова
2011-05-29

Националният център по опазване на общественото здраве предприема много инициативи за подобряване качеството на живот в България. Благодарение на своите проучвания, успява да види къде има сериозни проблеми и предприема стъпки за разрешаването им. Едни от най-тревожните тендинции са, че все повече деца тровят организмите си с цигарен дим, като в същото време не наблягат достатъчно на физическата активност. Едно от последните проучвания показва, че всяко пето дете в България е със свръхтегло, а 12% от децата страдат от затлъстяване.