За мама


Косата и кожата през лятото

Косата и кожата през лятото

Слънцето е най-големият враг на косата и кожата! Ако държите на тях е задължително да използвате продукти с UV защита.
Специално за косата са необходими и допълнителни продукти, отговарящи на  видовете третирания, които и прилагате - напр. продукти за боядисана коса, за често изправяне, против цъфтеж и дехидратиране, кристали... Колкото и здрава да е сама по себе си косата, слънчевите лъчи и се отразяват зле, когато не е защитена. Правете и възстановяващи маски, главно на основата на различни масла /кокосово, зехтин, бадемово/, тъй като слънцето на първо място изсушава. Ако не и обърнете нужното внимание тя бързо ще се изтощи и ще започне да се къса. Имайки предвид, че през лятото косата се цапа най-много, ако си налага може да я миете и всеки ден, но само с подходящ за това шампоан - лек, предназначен за честа употреба. Осигурете си и антистатичен балсам и го използвайте при всяко миене, за да избегнете неприятното "хвърчене" след измиване. Друг вариант е също нанасянето на балсам без отмиване. Изберете такъв, който има овлажняващо свойство, тъй като жегата много лесно дехидратира косъма. Тези продукти ще ви помогнат и за по-лесното оформяне на прическата. Освен подходящи хигиенни продукти е препоръчително използването на специални защитни такива, които я пазят от вятъра и UV лъчите. Те образуват невидим защитен филм около косъма и пречат на лъчите, морската вода и хлора в басейните да я увредят. Впръсквайте ги всяка сутрин преди да излезете от къщи, след останалите с козметичен ефект /кристали напр./
Ако косата ви цъфти още преди да е настъпило лятото, първо се погрижете за премахването на увредените и краища. Високите температури само ще влошат нещата и косъма ще започне да се цепи все по навътре, което ще я направи да изглежда раздърпана, неподдържана и без блясък, каквито и козметични продукти да използвате.

За кожата са в сила същите увреждащи елементи на лятото и ако при косата може просто да се пострижат увредените краища, кожата "помни" всичко и пораженията са на лице.
Затова като начало, енергизирайте кожата още сутринта, като и нанесете лосион с траен овлажняващ ефект. Този вид лосиони съдържат съставки, които предпазват кожата от външни агресии - UV лъчите, климатици, вятър и и придават специфичен блясък на влажна, жива, поддържана кожа. Изчакайте около 15 мин. и нанесете дневен крем. Правилно подбраният може да защитава кожата ви през целия ден и да има широко действие - да предпазва от замърсявания и токсини, да стимулира кръвообръщението, да съдържа слънцезащитни филтри  и т.н. Кремът трябва да е съобразен с типа на вашата кожа, и съответно преобладаващите съставки да са във връзка с особеностите и. Единствено овлажняващият елемент е добре дошъл за всеки тип и всеки кожен проблем, особено през лятото. Много добър вариант, особено за работещите в помещения с климатик е термалната вода. Пазарът предлага добър избор на различни марки, използвайте ги 3-4 пъти на ден, за да избегнете изпръхването и повяхването на кожата от изкуственото осветление и климатика. Те не размазват грима, напротив, фиксират го.

Ако кожата ви е от т.н. "скандинавски тип" - светла с лунички, бъдете постоянни и упорити при поставянето на слънцезащитен крем. Добре е той да бъде с поне 50 SPF. Този тип кожа освен, че е изключително склонна към пигментиране и изгаряне, е и тази, която е най-склонна да образува бръчки. Обикновено тя се отличават и с това, че е суха и тънка, и точно затова слънцето е най-големия и враг! Нанасянето на предпазващ крем важи за всичи типове кожи, макар и несклонни към лунички, тъй като могат да се появят пигментни петна и да се увреди еластичността и.  

Щадете косата и кожата си, тъй като последствията са дълготрайни и е много по-лесно да предотвратите повредите, отколкото да ги премахнете.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.