За мама


Алкохолът и жените

Алкохолът и жените

Има разлики в начина, по който мъжете и жените преработват алкохола. количеството вода в тялото влияе върху количеството алкохол, което може да бъде абсорбирано от тялото. Колкото повече вода има в тялото си даден човек, толкова по-малко количество алкохол той абсорбира. Като цяло, жените имат повече мазнини в тялото и съответно по-малко вода. Мъжете имат повече мускулна тъкан, съответно повече вода. Поради тази причина, нормално, жените имат по-висока концентрация на алкохол в кръвта, отколкото мъжете, когато са консумирали еднакво количество. В допълнение на тези разлики в половете, сумарното количество на вода в организма намалява с нарастването на възрастта.

Друга причина, поради която жените преработват по-различен начин алкохола, това, че те имат по-малко количество от ензима ADH, който се грижи за усвояването на алкохола. ова означава, че жена, която изпие същото количество алкохол, колкото даден мъж, след това ще има по-висока концентрация на алкохол в кръвта.

Поради тези разлики, количеството алкохол за здрав възрастен, се различава за жените и мъжете - жените не трябва да пият повече от една алкохолна напитка на ден, а мъжете не трябва да пият повече от 2 алкохолни напитки на ден.

Алкохолът  е един от най-опасните наркотици, но отношението към него остава либерално. Алкохолът въздейства върху абсолютно всички органи и системи в тялото на човека. В прекалено количество повлиява на:

Нервната система - тя е засегната в най-голяма степен и това може да причини:
- увреждане на всички периферни нерви, най-често се проявява в ръцете и краката.
- развитие на епилепсия, бактериални възпаления на мозъчната ципа/менингити/ и инсулти.
- атрофия на мозъчната тъкан на главния и малкия мозък, в следствие на което се нарушават интелектуалните способности, равновесието и спомените;
- нарушаване  на някои от мозъчните функции, което води до:
    * будуване - повишена активност, бъбривост, агресивност;
    * нарушена концентрация и задържавне на вниманието.
    * влошаване на паметта - на първо време се повлиява кратковременната памет, но е възможна тотална загуба на паметта.
    * сетивност - намаляват се възприятията за мирис и болка и се влошава способността за виждане и чуване.
    * настроението - проявяват се и двете крайности - от възбуда и еуфория до депресия и раздразнителност.

Дихателната система - малките количества могат да стимулира дишането, но големите могат дори да го спрат.

Сърдечно-съдова система - редовната употреба на алкохол влияе пагубно върху сърдечния мускул, сърдечната дейност се учестява и кръвното налягане се повишава.

Храносмилателната система - може да се увреди лигавицата на устната кухина, хранопровода и стомаха. Възможни са гастрит, язви на стомаха и дванадесетопръстника. Нарушава се също така функцията на черният дроб, което води до хепатити, цироза, рак и др.

Ендокринна система - смущава функцията на щитовидната, околощитовидните, надбъбречните и половите жлези. Може да понижи либидото.

Костна система - забавя се образуването на клетките, изграждащи костната тъкан, в резултат на което намалява плътността и костите стават по-податливи на счупвания.

Алкохолът се усвоява бързо от организма. Той се всмуква в стомаха (20%) и тънките черва (80%), като основната част от него се метаболизира чрез черния дроб. В съчетание с газирани напитки процесът се ускорява. Алкохолът действа като тъканна отрова за целия организъм. Интелектуалната деградация с времето може да стигне до пълно оглупяване.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.