За мама


Как да се събуждаме ведри ?

Как да се събуждаме ведри ?

Много от нас са изпадали в по-кратък или по-дълъг етап на хронична умора. Липсата на сън или недостатъчното му количество, еднообразната бърза храна с която се храним, напрежението и хилядите задължения се натрупват и в един момент просто ни сриват. С високите температури и задухата на предстоящото лято трудностите стават с една повече и организма ни се изтощава още по-бързо. Един от най-трудните моменти през деня ни е надигането от леглото.

Ето няколко съвета как да започвате деня си освежени и с енергия.


Ставайте бавно и с разтягания.

Не е добре веднага след звънването на часовника да скочите от леглото и следващото нещо, което да помните, да е банята, но не и пътя до там. Събуждайте се бавно, дайте време на тялото да се раздвижи и разсъни. Не бързайте да скачате на крака. Необходими са 3-5 минути, в който да постоите в леглото. Разгъвайте се и се протягайте с плавни движения, напомнящи на йога.


Правете упражнения.

Чудесен начин да се тонизирате са сутрешните упражнения. Те засилват циркулирането на кръвта, с което снабдявате тялото си с достатъчно количество кислород. Тонизиращите упражнения не силовите. Можете да правите клякания докато чакате кафето да се стопли, леки коремни преси, кръгови движения от кръста, подскоци на място и всичко друго, за което се сетите и би ви било приятно. 


Без двойни дози кафе.

Вече споменахме чашата с кафе, то безспорно може да ви разсъни. Прекалената му употреба обаче има точно обратен ефект. Първоначално организма ви привиква с определена доза (с една чаша сутрин) и след време започвате да се нуждаете и от втора. Ако прекалявате с кафето, не само сутрин, но и през деня рискувате вместо по-бодри, то да ви прави по-омарлушени и сънливи. Пийте по една чаша на ден и нивото на енергията ви ще бъде по-стабилно.


Рехидратирайте се.

През нощта ние изразходваме повече вода, отколкото може би си представяте. Въртим се, понякога се изпотяваме и най-вече дишаме. С дишането си отделяме въглероден диоксид, което изчерпва запасите ни от вода. Със самото ни събуждане клетките в организма ни са абсорбирали токсините и са жадни. Поемането на сокове, фрешове и кафе също снабдява тялото с вода, но когато се казва, че трябва да се приема вода, се има предвид вода в чистата и форма. Това не само ще освежи тялото ви, но и ще помогне да стимулирате нервната система и храносмилателния тракт. Пийте вода веднага щом станете и тялото ви ще бъде готово да се справи със стреса през деня.


Спете последователно.

Това е едно от нещата, което може би ще ви се стори най-трудно. За да изгради тялото ви някакъв режим за ставане и лягане вие трябва да си определите час за лягане и съответно такъв за ставане. В противен случай тялото не успява да си отпочите. Единият ден има на разположение 6 часа, на другия 8, а после 4 часа за сън. Това не е нормално, тялото не успява да "организира" почивката си, защото не знае с колко време разполага. Можете да се сетите за последния път когато сте имали безброй ангажименти, но сте очаквали обаждане, което за 30 минути ще прекъсне дейността ви. Чудите се с кое да се захванете по-напред, с това, което ще свършите бързо, или с онова, което е по-трудоемко. Постояно сте на тръни и в очакване на звъняцът. С тялото е същото. Ако успеете да изградите режим, може би само след седмица - две вече ще се наслаждавате на резултатите от отспалото и отпочинало ваше тяло и съзнание.
Лягайте си и ставайте по едно и също време всеки ден. Тялото ви обича последователността. Придържането към редовно разписание на сън и събуждане ще улесни за тялото ви събуждането сутрин - и ще се чувствате по-отпочинали през деня.


Събуждайте се с весела музика


Събуждането с крещяща музика, силни будилници, които дори и като сте будни не понасяте е ужасно. Събуждането трябва да бъде приятно и равномерно. Купете си радио - будилник, което постепенно да увеличава звука, докато вие свиквате с пробуждащия сигнал. Ако се будите с мобилния си телефон, сложете някоя нежна песен, или поне такава, която не започва с барабаните. Телефоните имат опция за усилващ се звук, така че я активирайте. Колкото по-приятно се събудите, толкова по-хубав ще е и денят ви.


Отпуснете се преди заспиване.

Има нещо, което може да представлява подготовка за добро събуждане. Преди да заспите вечер изгасете телевизора и компютъра. Ярките, премигващи цветове натоварват и разсейват мозъка. Заспивайки така вие не можете да се отпуснете, което влияе на по-нататъчния ви сън. Отпускайте се и мислете за всичко, което ви е приятно и ви размеква. Само така ще подготвите и разтоварите както ума, така и тялото си за предстоящата почивка. Заспиването на тихо и тъмно гарантира по-дълбок и качествен сън.Вземете си сутрешен душ.

Сутрешният хладен душ е доказано средство за събуждане и разведряване. С негова помощ ще ободрите нервната си система и ще ви помогне да се почувствате бодри. Използвайте душ гелове с леки, най-добре природни аромати, които да създадат усещане за свежест по тялото ви.


Закусвайте.

След като 8-9 часа тялото ви не е приемало храна е необходимо да се захраните. Някои трърдят, че закуската трябва да бъде обилна, ако това не ви е по-вкуса, то хапнете нещо витаминозно. Плод, кисело мляко, мюсли, дори само една препечена филийка ще даде тласък на деня ви.


Научете се да дишате дълбоко.


Ранното ставане за някои хора е събитие, което поражда тревожност. Мислите за нещата, които трябва да се свършат през деня и стресиращите фактори във взаимоотношенията или финансите ви, могат бързо да изпълнят главата ви. Затова веднага щом се събудите, си дайте време за няколко дълбоки вдишвания и успокойте тялото и ума си.

Коментари

1
Янка
2013-01-27

Това е полезна информация, ще я използвам.