За мама


Самочувствието ни

Самочувствието ни

В много случаи отношението и реакцията на околните спрямо нас е в основата на ниското ни самочувствие. Вероятно осъзнавате, че не можете да промените другите, така че се фокусирайте върху себе си.

 Изградете самочувствието си:

 Акцентирайте върху положителното. Звучи елементарно, но ужасно трудно за изпълнение, нали? Винаги мислете за положителната страна на нещата и се фокусирайте върху нея. Ще ви е доста трудно да намирате положителни аспекти в нещата, които досега ви се струваха ужасни, но ако се упражнявате да правите това, ще установите значителен напредък.

 Бъдете реалисти. Поставете си цели, които са специфични, спорни и постижими. Опитайте се да не се разстройвате, когато се провалите с нереалистичните цели. Всички хора имат такива нереалистични цели, и разбира се, много хора се провалят. Важното е да се научите, че провалът е нормален и не се случва само на вас.

 Хранете се добре. Може да ви звучи странно, но ако не приемате достатъчно полезна храна, богата на витамини и минерали. Вероятно няма да се чувствате и добре, ако непрекъснато се тъпчете с каквото ви попадне, защото мислите, че това ви успокоява. От друга страна, ако сте на постоянна диета, и се чувствате слаби и замаяни, едва ли ще можете да бъдете пълноценни.

 Научете се да завързвате разговори. Проучванията сочат, че около половината от възрастното население определят себе си като срамежливи. Отивате на парти и започвате да се самосъжалявате, защото никой не идва при вас. Ами примете, че другите са срамежливи и поемете инициативата.

 Събуждайте се с усмивка. Колкото и изтъркано да звучи, ако се събуждате с позитивни мисли и такива, които ви правят щастливи, имате огромни шансове да се чувствате щастливи до края на деня.

 Погледнете обстоятелствата от друг ъгъл. Вместо да обвинявате себе си и да се чувствате като пълен неудачник, се фокусирайте върху това, което умеете добре и върху всичко хубаво, което сте направили. Провалът е просто добър опит!

 Избягвайте излишния стрес. Ако сте се натоварили излишно със задължения, само защото нямате достатъчно самочувствие да откажете, се опитайте да прехвърлите тези задължения върху други хора, малко по малко. Това не означава да бъдете безотговорни, а просто стъпка да се научите да казвате “Не”.

Помогнете на себе си, като помогнете на другите. Това, което ще повдигне самочунствието ви е да помогнете на тези, които се чувстват и по-нещастни от вас да преодолеят този проблем. В този случай не го приемайте като раздаване, а като част от процеса, за да се почувствате и вие по-добре.

Сведете риска до минимум. Дайте им възможност да изразят своите идеи по нерискован начин. Не ги затискайте в ъгъла с трудни въпроси, а изисквайте мнението им от време на време и им благодарете за помощта. Това важи за приятелите ви, роднините, колегите.

 Правете мили комплименти. Човек с достатъчно самочувствие няма проблем да прави комплименти на други хора, защото не се чувства застрашен. Няма такъв човек, който да не обича да му правят комплименти, а хората с ниско самочувствие отчаяно се нуждаят от тях. Тя се облича елегантно, или пък има много красив почерк, друг пък е добър слушател? Уведомете ги за това

 Дръжте се с хората позитивно. Трудно ще бъде на другите да бъдат настроени негативно, когато срещу тях има усмихнат и доброжелателен човек.

 Ентусиазмът е заразен. Правете нещата, които наистина обичате. Правете ги с любов! Хората около вас ще бъдат въвлечени във вашшя ентусиазъм, без да се усетят.

 Тези, които се опитват постоянно да ви смачкат.

Още в най-ранна възраст сте се сблъсквали с тях – първо в училище, после в работата. Помнете, че винаги ще има хора около вас, които ще се стараят да изпъкнат за ваша сметка, да ви унижат и обидят. От вас самите зависи до колко ще им позволите това. Подобно държание на хората издава много слабости на характера и вероятно тези хора имат много повече проблеми от вас. Постоянното агресивно поведение, нападането на другите хора не е от високо самочувствие, напротив – тази агресия е знак, че дълбоко в себе си такъв човек е несигурен и използва този начин, за да се защити.

 Как да се държите с такива хора?

Не им се давайте. Научете се да отстоявате мнението си ясно и категорично, не се поддавайте на манипулация, каквото и да ви струва това. Заставайте зад думите си и показвайте решителност. Звучи трудно за изпълнение, но се опитайте да направите това поне един път. С изненада ще установите как можете “да свиете перките” на такива хора, а пък и трябва да знаете, че те заслужават точно това. Животът е постоянна борба и е ясно, че трябва да се научите  не само да бъдете усмихнати и положителни, но и твърди и решителни, когато това се налага.

Опитите ви да бъдете позитивен човек не винаги ще се увенчаят с успех, поне не във всеки етап от живота ви. Но усилията си струват, защото, ако успеете – ще разберете, че това да се чувстваш в хармония със себе си няма цена. Не забравяйте, че заслужавате и щастието, и успеха, и респекта – не само на другите, но и на самите себе си.

 

Източник:
www.zdravnitza.com

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.