За мама


Болка в гърба

Болка в гърба


Болките в гърба се свързват със стойката на тялото, но се влияят също от хранителния режим, храносмилането и стреса. Почти всички хора ги изпитват от време на време. Много природни методи се справят успешно с проблема.

Болките в гърба може да са незначителен проблем, ако отшумят за ден-два, но са в състояние да създадат сериозен дискомфорт. Те възникват в резултат на травма или носене на тежки предмети, необмислено натоварване при упражнения, неправилно вдигане на тежести, извиване или навеждане. Неестествената стойка, обездвижването, седенето на едно място в определена поза за дълго време, бременността и наднорменото тегло също причиняват и влошават болките в гърба. Друг фактор е стресът. Рядко причината може да бъде заболяване, което няма пряко отношение към гърба, например инфекция на пикочния тракт.

Причини
Структура на гръбначния стълб
Гръбнакът се състои от 33 тясно свързани прешлена. Между първите 24 са разположени естествени амортисьори, съставени от хрущялни дискове, изпълнени с вещество, подобно на гел. Целостта на гръбначния стълб се поддържа от сухожилия (дебели пръстени от влакнеста тъкан), мускули и от фасетните стави на всеки прешлен.

Болката в гърба може да е свързана с нарушени функции във всяка част от сложното устройство на гръбначния стълб (вж. илюстрацията) и често е провокирана от натрупване на фактори като:
• Разтегнати мускули или сухожилия.
• Увредена фасетна става на прешлен.
• Мускулен спазъм, получен като защитна реакция срещу обездвижване на гърба след травма, пренатоварване или стрес. Тогава мускулите около уязвимата област се напрягат и сковават болезнено, като така възпрепятстват каквито и да било движения.
• Херния на междупрешленен диск. Болката се обуславя поради изскачане на меката сърцевина на диска, която притиска нерв или дразни съседните тъкани. С годините дисковете „изсъхват" и стават все по-податливи на травми. Обездвижването също е фактор, който води до проблеми с тях.
• Ишиас - остра, пронизваща болка около кръста и надолу по крака, най-често причинена от остеоартрит или дискова херния, упражняваща натиск върху НЕРВ.
• Остеоартрит, който се оказва най-често срещаната причина за болки в гърба при хора на възраст над 50 години.
• Остеопороза, която намалява съдържанието на калций в прешлените и затова те лесно се чупят или нараняват.
• Спинална стеноза, представляваща стесняване на гръбначния канал, което оказва натиск както върху гръбначния мозък, така и върху нервните окончания.

ПРОФИЛАКТИКА
Най-сигурният начин за предотвратяване на болки в гърба е съхраняването на неговата сила и гъвкавост чрез упражнения. Избягвайте пренатоварването и непремерените движения, които могат да доведат до травма. Следвайте изброените съвети:
• Не носете тежки чанти само в едната ръка или на едното рамо. Ако се налага, разпределете съдържанието в 2 чанти. Още по-добър вариант е използването на раница.
• За да вдигнете тежък предмет, приближете се възможно най-близо, свийте колене и вдигнете тежестта, като стегнете коленете и държите гърба си изправен.
• Докато носите някаква тежест и искате да се обърнете, не се извивайте от кръста. Вместо това завъртете цялото си тяло.
• Ако сте седнали, гледайте гърбът да е изправен, а кръстът да е с опора. При шофиране дръпнете седалката назад, за да увеличите ъгъла между бедрата и горната част на тялото.
• Носете удобни обувки, които не ви пречат да ходите нормално. Предписаните от ортопед стелки често облекчават болките в гърба. и Ако работите дълго на компютър, следете за правилната си стойка (вж. снимката). Ако не можете да стъпите плътно на пода, използвайте поставка за крака.
• Не се навеждайте, а клякайте, ако се наложи да извършвате дейности като плевене например.
• Спете на твърд матрак за добра опора на гърба, без да прекалявате с твърдостта. Ако пък е мек, го укрепете с помощта на дъска, поставена ме ду него и рамката на леглото.

ЛЕЧЕНИЕ
Ако стресът влияе на болката в гърба, изполвайте техники за справяне с него
Топло и студено
Тази форма на хидротерапия стимулира кръобращението и оздравяването.
За да облекчите болката вследствие на мускулно разтежение или ишиас, поставете върху засегнатия участък потопена в гореща вода и добре изстискана хавлиена кърпа.
Оставете я за 2 минути и после я сменете с хавлия, потопена в студена вода, която трябва да преседи 1 минута. Редувайте ги в продължение на 15 минути. Това е особено ефикасно при болки поради мускулно разтежение, а при възпаление използвайте само студен компрес.

Извиване в легнала позиции
Плавното упражнение облекчава сковаността в гърба, но не се препоръчва, ако ви причинява болка.
Легнете по гръб. Поставете лявото стъпало върху дясното коляно и спускайте лявото коляно надясно, като се извивате в кръста. Дясната ръка е на лявото бедро. Протегнете ш лявата ръка встрани с дланта нагоре я следете с поглед. Отпуснете се за 1 минута и повторег1 с другия крак в обратна посока;

Билколечение
• Билките помагат за облекчаване на болката и сковаността и стимулират кръвообращението.
• Втрийте на болезненото място смес от еднакви количества глицерин и тинктура от кайенски червен пипер.
• Прилагайте често върху гърба горещи компреси с кора от червена калина, валериана, лайка или джинджифил.
• При ишиас втривайте в кожата си масло от жълт кантарион.
Хомеопатия
• Arnica: при болки в гърба вследствие на травма приемайте през устата 2 пъти дневно.
• Hypericum: за облекчаване на болки в гърба поради възпаление на нерв. Приемайте през устата 2 пъти дневно.
Други методи: Хиропрактика и остеопатия помагат при хронични проблеми в гърба.

Масаж при болки в гърба
Лек масаж на мускулите от двете страни на гръбнака често облекчава болката. Ишиасът се влияе от масаж на седалището и от разтягане на гръбнака. Последната техника отпуска скованите мускули по протежение на гръбначния стълб.

Масаж на седалището
Легнете по корем върху постелка или одеяло. Масажиращият коленичи до вас и размачква срещуположната част на седалището с бавни кръгови движения на цялата ръка, после масажира другата страна.

Разтягане на гръбнака
Коленичете на пода, като челото ви опира в земята, ръцете са опънати назад, а дланите са до стъпалата. За удобство може да поставите възглав-ничка между краката и седалището. Партньорът ви застава на колене до вас и поставя ръце в горната част на гръбначния стълб и в основата му. Той натиска с двете ръце и ви помага да разтегнете гръбнака.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
• Болката не минава и се влошава.
Незабавно потърсете лекар, ако:
• Болката е внезапна и остра или не усещате крайник.


Източник:
www.lekar.bg 

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.