За мама


За татуировките

За татуировките

Преди да стъпите в салона за татуировки, се уверете, че няма медицински фактори, които ви пречат да носите татуировка. Кожни заболявания, като акне (за татуировката върху самото акне), склонността към образуване на белези, колаген, псориазис и други подобни заболявания. В такива случай за Ваше добро ще бъде или да се откажете да си правите татуировка, или да се консултирате с вашия дерматолог и да действате по неговите препоръки. В противен случай рискувате и здравето си, и външния си вид.

В допълнение към противопоказните кожни болести за татуиране са хора, страдащи от диабет, лошо съсирване на кръвта, бронхиална астма, СПИН, понижен имунитет. Ако имате дори една от гореспоменатите болести, но желанието ви да се татуирате надделява, потърсете съвет от Вашия лекар. Може или да ви даде разрешение и да ви каже как да го направите, или да ви обясни защо не може.

Има още една категория хора, които трябва да се въздържат от татуиране. Това са бременните жени. Продължителността на бременността не е толкова голяма, че да не можете да отложите посещаването на салона за татуировки, докато тя свърши. Кожните увреждания в този период имат отрицателно въздействие върху здравето. И все още нероденото дете е достатъчна причина да се грижите за себе си. Ако желанието ви за татуировка все пак е неустоимо – направете си временна, тя е безопасна и почти толкова хубава, както и истинската.
 
Възможността за ХИВ и други инфекции 
Както знаем ХИВ и хепатит Б , се предават и по кръвен път. Поради тази причина рискът от заразяване при татуиране е много голям. Това не означава, че трябва да се откажете, просто трябва да сте добре информирани и внимателни.

Все по-често татуировки се прилагат не само за украса, но и за премахване на вродени или придобити дефекти, както и белези.

Запомнете:

- винаги в студиото за татуировки трябва да се използват игли и ръкавици за еднократна употреба, а инструментите добре стерилизирани. Има специални медицински стандарти, които ясно определят как трябва да се стерилизира оборудването.

- Съвременните машинки за татуировки позволяват на боята да влезе дълбоко под кожата, без да вреди на капилярите. Това води до предотвратяване на инфекция, тъй като, за да се заразите на вируса му е нужно да влезе в кръвния поток, а съвременните машинки не позволяват това.

- Рискът от инфекция е голям ако татуировчика не отговаря на основните изисквания и обслужва голям брой клиенти.

И разбира се, когато решите да се татуирате не  бъдете безотговорни и мързеливи, разучете всичко подробно. Разгледайте работното място на татуировчика, попитайте за оборудването и стерилизацията му. Уверете се, че той отваря пакета с иглите непосредствено преди работа. В случай на съответствие с всички правила и норми, рискът от инфекция е почти нулев.

Кожната реакция при цветовете и механичното действие върху кожата 

Боите и механичното действие оказват въздействие върху кожата. Тази реакция може да бъде различна в зависимост откачеството на материалите и опитносттта на татуиста. Качествените бои са по-скъпи и разбира се и татуировката е по-скъпа. Но повярвайте това си струва. РН на пигмента трябва да бъде в рамките на физиологичната норма. Имайте предвид, че пигментите  за татуировки върху тялото обикновено са с алкални или киселинни показатели на рН.

Реакцията на кожата при механичното въздействие сериозно зависи от качеството на машинката и от иглата. Некачествената игла може да нанесе сериозни вреди. Разбира се , че след татуиране възпалението на кожата е неизбежно. В това няма нищо страшно, ако всичко протича нормално и отмине за една до две седмици. Организмът сам унищожава повредената тъкан и инфекцията с помощта на специални клетки. Клетките интензивно се делят и създават нова кожа. Всичко това разбира се не е никак красиво и приятно. За да помогнем на организма за бързото възтановяване с помощта на специални мазила като bepanten.
 
Татуировката не е временна украса, която можете да махнете когато ви омръзне или да сложите, когато ви доскучае. Промяната или премахването на татуировката е доста сложна и скъпа процедура. Ето защо трябва седем пъти да помислите преди да я направите. Но това не означава, че трябва да се откажете от желанието да промените тялото си. Просто трябва да се запознаете по-обстойно за процедурата, за което ще ви помогне вашият татуировчик.

Също така трябва да решите от каква точно татуировка имате нужда, за да не изпадате в нежелана ситуация ако модата или любимия ви се сменят.

Мотивите заради които хората си правят татуировки са много различни. Някой просто иска да се откроява от тълпата, друг да покаже своята индивидуалност или пък да каже на света: ”Аз харесвам това! Виж!”. Този подход е по-характерен за младите хора и е възможно при едно импулсивно решение след години да влезе в салона, но по друга причина, като например премахване на татуса. Има и хора, които татуират тялото си като израз на вярата си в нещо, това също е рисковано, тъй като вярата в нещо е променливо понятие. Разбира се това не са всички причини, поради които хората решават да се татуират, всичко е строго индивидуално.


Да, идеята да се татуирате е привлекателна, носи самочувствие и усещане за уникалност. Но не забравяйте, че да си направите татус е много по-лесно от отстраняването му.

 


Източник:
www.tatoo-bg.net

Коментари

1
viktorgrafa
2012-12-18

Еха, и за ще си направя като порасна !

2
Хриси
2013-01-26

Гадни са.