За мама


Защо нощите са дълги и безсънни ?

Защо нощите са дълги и безсънни ?

Добре известно е, че човек се нуждае от сън, защото това е времето, в което се възстановява целият ни организъм. Докато спим тялото и психиката ни се отпускат и събират сили за следващия ден. Въпреки безусловната полза от съня обаче, всеки от нас е изпадал в ситуация, когато бодува по цели нощи и очаяно се опитва да заспи. Причина за безсънието най-често са тревогите и притесненията, с които е затрупано ежедневието ни. Въпреки това обаче всеки зрял човек трябва да си набавя по около 8 часа сън всяко денонощие. В противен случай, умората се натрупва и човек се чувства физически и психически неразположен. Във всеки случай не бързайте да се тревожите ако случайно прекарате една будна нощ, това дълеч не означава, че страдате от безсъние.

Хроничното безсъние намалява умствената и физическата работоспособност и предизвиква тревожни състояния, депресии и други психически разстройства. От безсъние по-често страдат женита и състоянието се влошава с напредване на възрастта. Трудното заспиване често се дължи на факта, че човек трудно успява да се разсее и освободи от мислите и тревогите си. Силните емоции, които са съпроводили деня ви, като гняв, физическа болка, самота и други често не успяват да бъдат преодоляни в светлата част на деня и пречат на нощния сън. Да пречат на заспиването могат както неща от миналия ден, така и от предстоящия. Ако трябва да се случи нещо с голяма стойност за вас, често се случва да не можете да заспите от превъзбуда и/или притеснение около събитието. Освен психическото, на добрия сън оказва влияние и физическото ви състояние. Недоброто храносмилане, уморените крака или употребата на алкохол могат да доведат до същото будно състояние. Ако се  събуждате прекалено рано и след това не успявате да заспите отново, това може да е симптом за депресия, тревожно разстройство, може да е знак, че сте преуморени или че прекалявате с алкохола или кафето. Честите събуждания през ноща са по-характерни за хората на възраст и отново се свързват най-вече с депресивни състояния.

За да се предпазите от хронично безсъние можете да обърнете внимание на следните фактори, които пряко или косвено влиаят на съня ви.
- Сдобийте се с удобно легло. Старите матраци, които вече са деформирани явно не могат да ви осигурят непробуден сън. Купете нов, твърд матрак, който обаче да не води до напрежение в бедрата и раменете ви.
- Осигурете подходяща температура в спалнята ви, независимо от сезона. Според изследванията, най-подходящата температура е около 18,3 С.
- Спете в тъмно и тихо помещение. Ако установите, че се събуждате от уличните шумове, изместете се да спите в някоя вътрешна стая на дома ви. Не е нужно да правите ремонт, просто експериментално сменете стаята за да видите дали така нещата няма да се променят в положителна посока.
- Два или три часа преди лягане не яжте тежка и мазна храна, не пийте напитки, в които има кофеин, не пушете, не гледайте и не четете страшни или твърде тъжни филми и книги.
- За да не се събудите от глад, хапнете нещо леко - плод или зеленчук. Ако ядете нещо тестяно, нека бъде в малки количества. В никакъв случай не яжте сладко преди да си легнете.
- Ако не можете да заспите веднага, станете и отидете в другата стая, без да включвате телевизор, радио или компютър, просто седнете на тихо и започнете да четете първото нещо, което ви попадне под ръка. Някое леко и неангажиращо списание, брошура или друга по-скучна книга би следвало да ви приспи успешно.
- Изградете си навик, така че всеки ден да си лягате и да ставате по едно и също време.
- През деня намерете време за да правите физически упражнения поне по 30 минути на ден.

Лечение с билки :
Билките представляват по-умерената алтернатива на традиционно предписваните сънотворни лекарства.
- Преди лягане пийте чаша чай от семена на целина. Добавете 2 чаени лъжички към чаша с вряща вода и ги оставете да престоят.
- Ако имате проблеми със съня от дълго време, преди лягане пийте чаша чай от пасифлора или валериана. Ако се събудите през нощта и ви е трудно да заспите отново, изпийте още 1 чаша от същия чай.
- За да се отпуснете вечер, добавете към ваната етерично масло от липов цвят, лавандула, благородна лайка, тамян, нероли и розово масло или билков чай от липов цвят, лайка, коча билка, маточина и хмел.
- Тинктурата от жълт кантарион, приемана според указанията на производителя, спомага за здрав сън.
- Пъхнете смес от любимите ви успокояващи и сънотворни билки във възглавницата си или поставете близо до главата си малка платнена торбичка, пълна с билки, за да вдишвате аромата им през нощта. Подходящи за целта са растенията с релаксиращо действие: лавандула, липов цвят, лайка, коча билка, маточина и хмел.

Справяне със стреса
Вероятно ще подобрите съня си, ако намалите стреса. Понякога не можете да го избегнете, но съществуват позитивни начини да го превъзмогнете. Групи по релаксация, медитация, визуализация, йога или автотренинг ще ви помогнат да се справяте със стреса. Автохипнозата също е ефикасно средство. Тези техники са особено резултатни, ако доскоро сте използвали храната, цигарите, алкохола или наркотичните средства с ободряващо действие като начин за снемане на напрежението. Ако не можете сами да превъзмогнете стреса, обърнете се към специалист.
Редовните физически упражнения също намаляват тревожността, подобряват кръвообращението и свалят нивото на адреналина и другите стимулиращи хормони, които организмът отделя при стрес. Въпреки това тренирайте през деня, а не вечер, защото може да се окажете прекалено възбудени, за да заспите.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
- Проблемите със съня продължават повече от седмица.
- Заспивате или не можете да изпълнявате нормално задълженията си през деня (това е особено важно, ако работата ви изисква внимание физически сили или добра координация на движенията)
- Опасявате се, че умората ви се отразява на взаимоотношенията в семейството.
- Подозирате, че в основата на вашите проблеми със съня лежи заболяване като депресия или тежко тревожно разстройство.
- Освен проблемите със съня, имате симптоми като нощно изпотяване висока температура, студени тръпки, болки в корема или във врата.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.