За мама


Боядисаната коса

Боядисаната коса

Както знаете боядисването на косата е процес, който освен положителните за нашата визия резултати, нанася и редица вреди на самата коса и скалпа. За да запазите цвета, гъстотата и здравината на косата е необходимо да полагате и специални грижи. Ако използвате качествена боя за коса, шампоани, балсами, маски и стилизиращи продукти за боядисана коса, косата ви ще се запази жизнена и блестяща. Колкото и щадящи да са боите за коса, боядисването уврежда структурата на косъма и скалпа. За да намалите вредните следствия трябва да използвате специални измиващи, подхранващи и стилизиращи продукти, които се грижат за косата.

Един от проблемите, с които всички се борят е дълготрайността на цвета. Цветовете на боядисаната коса са свежи и интензивни само през първите дни. Изтощената коса и липсата на блясък кара много жени да боядисват по-често от препоръчителното косата си, което коригира проблема само повърхностно и временно. Всъщност така нанасяте повече вреди на себе си. За да щадите косата си при самото боядисване можете да използвате подхранващи ампули. Разтворете половината ампула в самата боя. Боядисайте се и използвайте втората половина след като измиете косата си.

Освен новият цвят и чарът, който ни придава боядисаната коса, тя прави косата да изглежда по-гъста. Качествените продукти прибавят допълнителен слой или увеличават дебелината на ствола, което придава допълнителен обем.

Боя или оцветител – каква е разликата?
При боядисването цветният пигмент на косата се разрушава от кислородния пероксид и се създава нов. Предимството: боята трае по дълго. Недостатъкът: корените израстват в естественият си цвят. При оцветяването цветният пигмент не прониква в косъма, а го обгръща като тънък пласт. Предимството: След 10 измивания цветът пада напълно.

Могат ли шампоаните оцветители  и боите без амоняк да покрият белите коси?
Не, те са прекалено слаби и не могат да възвърнат цвета на косата. Причината: боята не прониква във вътрешността на косъма. Дори при 20% бели коси шампоаните оцветители нямат никакви шансове за успех. Равномерен цвят може да се постигне само чрез боядисване.

Какво да правим  ако полученият цвят не ни харесва?
Ако се боядисвате при фризьор, едва ли ще се стигне до подобен резултат, но и това става понякога. Ако цветът е прекалено тъмен или червеникав, измийте косата си няколко пъти с шампоан. Ако косата ви е твърде изтощена, няма да се получи желания тон.

Боядисването изтощава ли косата?
То не е без последствия. От амоняка, съдържащ се в химичното вещество, косъмът набабва, след това кислородния пероксид извлича цветния пигмент от външността на косъма, после се вкарват нови цветни частици. За да не се разруши структурата на косъма и краищата да не стават чупливи, към продуктите е добавена комбинация от подходящи вещества. Въпреки това боядисаната коса трябва да се поддържа с балсам и маски. Когато корените ви израстнат, може да боядисвате само тях.

Как да се боядисваме вкъщи без риск?
Ако искате да се сдобиете с по-тъмен цвят, няма да имате проблеми. Все пак предварително се уверете, че косата ви е в добро състояние. При нарушена структура на косъма със сигурност няма да получите еднакъв тон. Затова най-добре е да се боядисате при фризьор.

Трябва ли да се страхуваме от алергия?
Преди пускането на една боя на пазара тя преминава през интензивни тестове и контрол. Продуктите са дерматологично изпробвани. Въпреки това възможността от алергия не е изключена. Ако искате да се уверите, сложете малко боя в сгъвката на лакътя и я измийте след 20 минути. Наблюдавайте реакцията си. Винаги уведомявайте фризьора си,  ако страдате от алергия.

Могат ли жените с тъмни коси да станат блондинки?
Да, но тази операция може да се извърши само от професионалист. При изрусяването се отваря повърхностният слой на косъма, оксидантното вещество навлиза и разрушава естествената пигментация.

Може ли изрусената коса отнова да си възвърне естествения цвят?
Да, чрез боядисване в тон, близък до естествения. Когато корените израснат, не се забелязва разлика. Препоръчително е това да се прави постепенно. Но е важно да се полагат и допълнителни грижи за косата.

Грижи за косата :
Избирайте качествени бои за коса, обогатени с растителни екстракти.

Боята за коса може да доведе до заплитане на косата, затова винаги използвайте балсам за боядисана коса след боядисване.

Накъдрената коса е с рехава структура и много бързо поема боята. Затова бъдете особено внимателни, когато я боядисвате.

Използвайте шампоани, балсами и маски за боядисана коса. Те възстановяват повредената структура на косъма и запазват цвета на косата по-дълго.

Ако използвате стилизиращи продукти, избирайте такива, които са предназначени специално за боядисана коса.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.