За мама


Витамин D през бременността залага по-добра мускулатура!

Витамин D през бременността залага по-добра мускулатура!

Набавянето на достатъчно витамин D през бременността допринася за по-доброто развитие на мускулите при бъдещото дете според ново проучване. 
 
Изследователите установяват по-голяма сила на захвата на 4-годишна възраст. Проучването е проведено сред 678 деца. 
 
Целта на изследователите от Университета в Саутхемптън, Великобритания, е да проследят ефективността на хранителните добавки през бременността. 
 
Някои учени се опасяват от нарастващ дефицит на витамина, тъй като хората все повече започват да избягват излагането на слънце, което може да доведе до редица здравословни проблеми, предупреждават експертите. 
 
По-голямата част от витамин D се синтезира от кожата, когато тя я изложена на слънце. Витаминът се включва в състава на специализираните мултивитамини, за да се набави в достатъчно количество през бременността.
 
Кръвните проби в изследването са взети през 34-тата седмица от бременността. По-късно изследователите сравняват нивата на витамин D и силата, с която децата могат да стиснат с ръката си даден предмет, когато на са 4 години.

Резултатите сочат, че жените, които през последните седмици на бременността имат по-високи нива на витамина в кръвта си, раждат деца с по-голяма мускулна сила. 
 
В момента екипът провежда и друго проучване, в което 1200 бременни приемат по-големи дози витамин D под формата на добавки. Следва да се установи влиянието му както върху мускулите на децата, така и върху техните кости. 
 
Данните от настоящото проучване са публикувано в Endocrine Research.
 
Нуждите на организма при бременност от витамин D следва да се дискутират с проследяващия бременността специалист. Приемът на добавки "на своя глава" може да донесе неблагоприятни последици за развитието на бременността, бъдещото дете и организма на майката.

Източник: Puls.bg

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.