За мама


Какво е следродилна депресия, какви са симптомите и причинителите й?

Какво е следродилна депресия, какви са симптомите и причинителите й?

Какво е следродилна депресия ?

Следродилната депресия е временна депресия, свързана с бременност и раждане. Тя се проявява в две форми: ранна и късна. Ранната поява е по-лека и може да се появи при не повече от 80% от жените, след като те родят. Тя започва след раждането и обикновено отзвучава в рамките на няколко седмици без лечение. Късната поява на депресията е всъщност това, което повечето хора мислят за следродилна депресия. Тази по-тежка форма обикновено се проявява няколко седмици след раждането. Като цяло, тази по-тежка следродилна депресия засяга около 10%-16% от жените.

Симптомите на лека следродилна депресия включват тъга, безпокойство, плачливост и проблеми със съня. Тези симптоми обикновено се появяват в рамките на няколко дни след раждането и изчезват след около 10-12 дни. Обикновено единственото лечение необходимо за преодоляване на депресията е успокоение и малко помощ с домакинската работа и грижите за бебето. При около 20% от жените, които имат ранна поява на следродилна депресия е много вероятно да се развие по-трайна депресия. Много е важно да позволите на вашия лекуващ лекар да диагностицира наличието на ранна следродилна депресия, за да се вземат съответните мерки на време.

Симптоматика.

Симптомите на следродилната депресия - която може да продължи от няколко седмици до една година - могат да бъдат доста интензивни, дори плашещи. Ако имате депресия след раждането, може да се чувствате неспособни да се грижите за бебето си или себе си. Ежедневните задачи, като обличане, готвене и домакинска работа, може да изглеждат невъзможни. Може да се редуват "добри" и "лоши" дни. Подобно на някои жени със следродилна депресия, може да се почувствате засрамени от чувствата си и да не споделите с никой, дори и с вашия партньор. Вие може да се страхувате, че ако говорите за вашите симптоми - които могат да включват дори и мисли за самонараняване на вас и вашето бебе - вашето дете може да ви бъде отнето. Но това не е вероятно. Може от време на време да се наблюдава много интензивна тревожност. С професионална помощ, почти всички жени, които изпитват следродилна депресия са в състояние да преодолеят своите чувства и да се грижат добре за себе си и децата си. Ако мислите, че имате следродилна депресия, тогава е важно да се потърси помощ възможно най-скоро.

Тези жени, които са имали и преди депресия или тревожни разстройства, или които са имали следродилна депресия са най-уязвими. Тези фактори също могат да повишат риска:

- Умерена до тежка фаза на предменструален синдром;
- Депресия или тревожност по време на бременност;
- A фамилна анамнеза за депресия, тревожни разстройства , или злоупотреба с алкохол
- Стресиращо събитие, като например болест или смърт на близък човек, местене или затруднения по време на работа;
- Липсата на емоционална подкрепа, включително липса на подкрепящ партньор или конфликт с партньора;
- Ниско самочувствие;
- Проблеми с преодоляването на стреса;
- Нереалистични идеи за майчинството;
- Липсата на сън;
- Ако бременността е нежелана;
- Тежка бременност;
- Бебе с физически или поведенчески проблеми;

Бащите също могат да имат следродилна депресия. Това е по-често срещано при доведените бащи, чиито партньор е в депресия. Тези, които са приключили отношенията си с майката, както и тези, които са безработни, социално изолирани, подложени на силен стрес или на физически агресивни отношения с новата майката.

ВАЖНО!

Ако имате халюцинации за себе си или бебето си, свържете се с вашия лекуващ лекар веднага за помощ или отидете в спешното отделение. Това състояние, наречено следродилна психоза, е най-тежката и най-рядката реакция след раждането. Това е случай, изискващи незабавна медицинска помощ.

Какво причинява следродилна депресия?

Точната причина за появата на следродилна депресия все още се обсъжда сред медицинските специалисти. Много лекари смятат, че хормоналните промени, които настъпват по време на бременност и раждане са основно отговорни за заболяването. Естроген и прогестерон, женските полови хормони се увеличават десетократно по време на бременност. След това, след като една жена ражда, производството на тези хормони - както и ендорфини, кортизол, пролактин и кортикотропин рилизинг хормона - пада значително. Тези промени могат да предизвикат депресия след раждането. Следродилна депресия може да бъде причинена или влошена от изтощение от раждането, стрес, или липсата на сън през първите седмици от живота на новороденото.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.